• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moje Audi A4 B5

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Nie bójmy się ratować starych aut! :)
VAG przejęty od kuzyna, dłubanie w garażyku po godzinach ;) . Buda zdrowa, napęd sprawny ale zawieszenie z tyłu szpetne. Rama Haldexa poszła do piaskowania i malowania proszkowego, wahacze poprzeczne nowe, hamulce nowe.. Dziubiemy dalej ;)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Widzę Arni że ...ciśniesz z tematem:) i to na plus zamiast siedziec przed tv i oglądać głupoty polityczne to ty szlifujesz fach z lakiernictwa.
Ja tam do takich robót nie mogę się przełamać żeby tak sam z siebie robić to nieee. :D

( Podziwiam Arniego,a Arni lubi to:D,:D,:D)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Widzę Arni że ...ciśniesz z tematem:) i to na plus zamiast siedziec przed tv i oglądać głupoty polityczne to ty szlifujesz fach z lakiernictwa.
Ja tam do takich robót nie mogę się przełamać żeby tak sam z siebie robić to nieee. :D

( Podziwiam Arniego,a Arni lubi to:D,:D,:D)
Całe życie twierdziłem że nie mam do tego ręki ale się zacząłem uczyć spawania, blacharstwa i lakiernictwa bo już nic innego mnie nie fascynuje:) mogę robić inne roboty samochodowe ale te roboty są dla mnie nadal zagadką, no i gdybym miał zapłacić za robotę lakiernikowi to bym nie miał w skarpecie tyle ile mam ;) polecam ci zainteresować się tematem bo to fajna sprawa, jak już ogarniesz warsztat to daj znać, wujek Arni nauczy cię;) to nie jest takie trudne jak myślałem

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Nawet jak się nie uda to lepiej samemu sobie skopać za grosze niż dać lakiernikowi do skopania za gruba kasę jeszcze czekając miesiąc w kolejce :D A satysfakcja, to co się nauczymy i co kupimy (narzędzia, materiały) to zostanie na kolejne roboty.
U siebie 4 lata temu robiłem blacharkę na szybko, pod chmurką, najtańszymi i źle dobranymi szprejami i popełniając każdy możliwy błąd. Dopiero w zeszłym roku zaczęło wychodzić, a czasem oddając do blacharza/lakiernika wychodzi już po roku albo dwóch, to jak oni musza źle robić :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Nawet jak się nie uda to lepiej samemu sobie skopać za grosze niż dać lakiernikowi do skopania za gruba kasę jeszcze czekając miesiąc w kolejce :D A satysfakcja, to co się nauczymy i co kupimy (narzędzia, materiały) to zostanie na kolejne roboty.
U siebie 4 lata temu robiłem blacharkę na szybko, pod chmurką, najtańszymi i źle dobranymi szprejami i popełniając każdy możliwy błąd. Dopiero w zeszłym roku zaczęło wychodzić, a czasem oddając do blacharza/lakiernika wychodzi już po roku albo dwóch, to jak oni musza źle robić :D
To prawda, najważniejsze dobrze oczyścić, odtłuścić i zabezpieczyć:) niestety to kosztuje wysiłek i roboczogodziny więc wielu robi tak że z zewnątrz jest ładnie a w środku niespodzianka:D która jak mówisz wychodzi po roku

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Chłopaki ,z tym macie absolutną rację, u mnie to tak trochę i przemawia lenistwo i wygodnictwo tak myślę...ale jak już coś zacznę a już nie długo to napewno dam znać

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Wczoraj i dziś podziałałem w a6 przy klimatyzacji, znowu ... Cały gaz który ostatnio zatankowałem spiepszył w atmosferę, okazało się że jak zdjalem przedni zderzak to pod chłodnicą było aż mokro od oleju, jakimś cudem rozszczelniło się połączenie śrubowe to mniejsze w chłodnicy mimo że go nie ruszałem bo nie było opcji tego ruszyć, aluminium się zażarło na gwintach no i drugie miejsce to osuszacz, ten który wymieniłem, niestety zostawiłem oring który był do niego dołączony i widocznie nie był on przeznaczony do klimy bo zrobił się twardy jak skała no i tą nakrętkę odkręciłem palcami :eek:, jak również na podszybiu są dwie rurki łączone gwintem a w jednej z nich filterek rozprężny i ta nakrętka również luźna :bored:, już nie wiem jak to się stało ale teraz za klika dni znowu będę musiał posprawdzac połączenia żeby znowu nie było...
A jeśli chodzi o te rurki przy chłodnicy (skraplaczu) to musiałem je grzać palnikiem acetylosalicylowym żeby poszły bo aluminium się "scukrzyło" i bez tego ani rusz, jedną z nakrętek tak nagrzalem że aż wypaliłem dziurę w niej ale małą, wszystko poskładałem na nowe oringi i na pastę teflonową do klimy także może tym razem... Chociaż wątpię bo stara klimatyzacja to się nadaje ale na kilogramy na skup złomu blisko domu.
A dziś jeszcze raz zbadałem spaliny i oto wynik:
1665173679718773596876537857133.jpg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Także myślę że sprawa zderzaków i listew progów jest zamknięta
received_773054697102134.jpeg received_782792069693033.jpeg received_570904028126800.jpeg
Doły pomalowałem raptorem, górę zostawiłem tak jak jest, chociaż nie jest zadowalająco ale zamontuję na auto i zobaczę jaki będzie efekt ogólny bo zderzaki i tak prędzej czy później będą poobijane od kamieni, ogólnie to tylny kupiłem używkę i musiałem przełożyć listwę z czujnikami cofania

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Które felgi bardziej pasują do tego auta waszym zdaniem?
IMG_20221022_135354.jpg IMG_20221022_135424.jpg

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Zależy czy lubisz passaty :D
Dla mnie pierwsze ładniejsze, drugie wyglądają jak kołpaki

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Zależy czy lubisz passaty :D
Dla mnie pierwsze ładniejsze, drugie wyglądają jak kołpaki
I to samo pomyślałem jeszcze nie czytając postów kolegi nanab tylko obejrzałem zdjęcia..
Też jestem za pierwszymi..zrób jeszcze Arni kochanieńki zdjęcie auta centralnie bocznej strony tak by były widocZne obydwie osie..
P.s
Coś ty tam przykleił pod lampami za zielony pasek co to jest i do czego???

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
pierwsze ładniejsze,
Też tak pomyślałem:) założyłem te felgi na chwilę a okazuje się że zostaną na dłużej :joyful:, przełożę na nie zimówki 15' i będzie git a te drugie to zostaną na lato bo kupiłem je docelowo do tej A6...
ty tam przykleił pod lampami za
Te paski nie są przyklejone misiu malowany tylko to są takie brewki które oryginalnie były chromowane a na chrom były pomalowane jakąś badziewną czarną farbą, która z biegiem czasu złuszczyła się, ba mało, z lewej strony nawet chrom odlazł bo był położony na plastik :D taka dziwna konstrukcja
4.jpg
Tak czy inaczej musiałem to pomalować więc wybrałem taki kolor bo miałem od zacisków hamulcowych:) a malować spowrotem na czarno to trochę lipa, także to było tak:
- szlifowanie
- podkład epoksydowy biały
- zielony fluorescencyjny
- klar w spreyu

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Też tak pomyślałem:) założyłem te felgi na chwilę a okazuje się że zostaną na dłużej :joyful:, przełożę na nie zimówki 15' i będzie git a te drugie to zostaną na lato bo kupiłem je docelowo do tej A6...

Te paski nie są przyklejone misiu malowany tylko to są takie brewki które oryginalnie były chromowane a na chrom były pomalowane jakąś badziewną czarną farbą, która z biegiem czasu złuszczyła się, ba mało, z lewej strony nawet chrom odlazł bo był położony na plastik :D taka dziwna konstrukcja
Wyświetl załącznik 46225
Tak czy inaczej musiałem to pomalować więc wybrałem taki kolor bo miałem od zacisków hamulcowych:) a malować spowrotem na czarno to trochę lipa, także to było tak:
- szlifowanie
- podkład epoksydowy biały
- zielony fluorescencyjny
- klar w spreyu
Take buty,,,:D

Do góry Bottom