• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mokry pasek pompy olejowej, czy łańcuch - Skoda fabia 2015 1,2 TSI EA211 90hp

przemekgda86

Początkujący
Punktów
1
Witam, mam zagwostkę dotyczącą silnika 1.2 TSI EA211 w skodzie fabii 3 z 2015r, ponieważ wymieniam rozrząd kompletny, czyli pasek z napinaczem i rolką po lewej stronie silnika, oraz pasek i pompę wody po stronie prawej silnika. A jak wyglada sytuacja z napędem pompy oleju? Wygrzebałem sprzeczne informacje i zgłupiałem, w EA211 napędzanie pompy oleju odbywa się za pomocą mokrego paska, czy jednak jest tam łańcuch? Jeśli to pasek, jak z jego trwałością? Auto ma obecnie nalatane 220tyś km i na 100% miska nigdy nie była ściągana. Będę mega wdzięczny za rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie.

Jano123

Początkujący
Punktów
2
pierwsze 1,2 miały łańcuch rozrządu i napęd pompy także realizowane łańcuchem... przy pasku pompa oleju była bezpośrednio "osadzona" na wale korbowym... podaj jaki masz kod literowy silnika to Ci dokładnie sprawdzę...

przemekgda86

Początkujący
Punktów
1
pierwsze 1,2 miały łańcuch rozrządu i napęd pompy także realizowane łańcuchem... przy pasku pompa oleju była bezpośrednio "osadzona" na wale korbowym... podaj jaki masz kod literowy silnika to Ci dokładnie sprawdzę...
Dziękuję Ci za błyskawiczną odpowiedź, oznaczenie silnika to CJZC .

Jano123

Początkujący
Punktów
2
pompa napędzana bezpośrednio z wału: 04E115105BM
wbij ten numer do przeglądarki i zobaczysz co i jak...

przemekgda86

Początkujący
Punktów
1
To zdecydowanie najlepsza możliwa opcja i poniekąd tak prosta konstrukcja tłumaczy długowieczność tych jednostek. Dziękuję Panowie za pomoc. Pozdrawiam!

Do góry Bottom