• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

moment dokręcenia czujnika spalania stukowego Clio 2 1.2 16v

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
Jest ktoś w stanie podać z jakim momentem dokręcić czujnik? Nie wiem czy to nie bedzie przyczyną mojego szarpania na niskich obrotach, i czasami przy uruchomieniu silnika. Macie jakąś nie za drogą markę ktora robi czujniki i warto wybrać?

vin: VF1CB0WCF28115443

jak-ub

Nowy
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Witam!

Moment dokręcania czujnika spalania stukowego dla Clio 2 1.2 16v wynosi zwykle 20-25 Nm. Szarpanie przy niskich obrotach może być związane z uszkodzeniem czujnika, ale warto również sprawdzić układ zapłonowy i paliwowy.

marki - Delphi lub Bosch

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
dzięki kolego, właśnie męczę sie ale jak chcesz wiecej szczegółów to na forum jest cały czas wątek, ale w skrócie to szarpie przy niskich obrotach przy ruszaniu i jak się jedzie na jałowych na jedynce. Diagnoza byla szeroka i prawie wszystko sprawdzone czy wtryski leją ciśnienie paliwa czy rozrząd nie przeskoczył itp. teraz zastał mi tak naprawdę tylko sterownik silnika, czujnik położenia pedału przyspieszenia, albo właśnie czujnik spalania stukowego tak obstawiam, w ogóle mam 3 przewody do tego czujnika z czego jeden urwany ale w czujniku są 2 piny tylko i na zdjęciach tez ludzie mają po 2 przewody
Witam!

Moment dokręcania czujnika spalania stukowego dla Clio 2 1.2 16v wynosi zwykle 20-25 Nm. Szarpanie przy niskich obrotach może być związane z uszkodzeniem czujnika, ale warto również sprawdzić układ zapłonowy i paliwowy.

marki - Delphi lub Bosch

jak-ub

Nowy
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Najprawdopodobniej trzeci przewód może być "rezerwowy" lub należeć do wiązki przewodów, ale nie być używany do podłączenia czujnika. Uszkodzony przewód należy sprawdzić: upewnić się, że nie dotyka metalu i nie powoduje zwarcia, ponieważ może to powodować problemy z elektroniką.

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
Najprawdopodobniej trzeci przewód może być "rezerwowy" lub należeć do wiązki przewodów, ale nie być używany do podłączenia czujnika. Uszkodzony przewód należy sprawdzić: upewnić się, że nie dotyka metalu i nie powoduje zwarcia, ponieważ może to powodować problemy z elektroniką.
już zaizolowalem delikwenta jakiś czas temu, nie pomogło. Czujnik wymieniłem komp zresetowany pojeżdżę chwilę ale nie wiem czy pomogło

Do góry Bottom