• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo Mk IV 2.0 TDCi p0089

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Witam serdecznie,
Mam problem z Mondeo Mk IV 2.0 TDCi. Klient taksówkarz, nie jeździ zbyt wolno.
Jakiś czas temu wymieniałem mu rozrząd. Dla wygody rozpinałem przewody paliwowe. Przy próbie odpalenia akumulator okazał się klapą a co za tym idzie bez wystarczającej ilości prundu autko się zapowietrzyło. Dalej sraty taty silnik odpalił. Klient pojechał w pełni zadowolony.
Po około dwóch dniach przyjeżdża i mówi że jego auto nie ma mocy. Sprawdziłem i rzeczywiście, przy stopniowym dodawaniu gazu mondek jeździ aż miło, ale gdy się wciśnie pedał do końca trzeba czekać wieki aż sie rozpędzi.
Podłączyłem kompa i wyskoczył błąd p0089. Kasuje, klien wyjeżdża jest ok... do czasu. Pierwsza prosta, gaz do dechy i bum... bład znowu się pojawia.
Dodam jeszcze że samochód wg mnie ciężko odpala. Trzeba jakieś dwie sekundy kręcić zeby odpalił.
Czujnik na pompie podmieniany, czujnik na listwie ok, brak wycieków paliwa, rozrząd ok, akumulator nowy.
Pomożecie? :p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jak wyzej plus mały wydatek pompy cr/za duzy przelew z jednego lub wiecej wtryskow;) Na razie zrobil bym tak jak radza koledzy wyzej, filtr plus przedmuchanie przewodow w kierunku baku, mialem pare razy sytuacje ze sitko w baku dosyc szczelnie sie okleilo syfem i motyw byl podobny, potrafil nawet gasnac jak mu do dechy.

olker

Nowy
Punktów
0
Wymień filtr paliwa i zobaczysz. To może być przyczyna problemu. Sprawdź. A jak nie to trzeba dalej myśleć.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
U mnie to był cwaniak, wygoniłem i już nie przyjeżdża.
Przyjeżdża na jedno a za dwa dni wraca panie to nie jeździ stracił moc,
dalej mam robić za darmo nie - won i mam spokój.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Poradziłeś sobie z tym problemem szachu41? Bo mam podobnie w galaxy mk3 i już nie wiem gdzie szukać . Klient to mój kolega bardzo dobry i napewno nie chce wyłudzić darmowej naprawy.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Druga czyli wysokiego ciśnienia ?

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Ja miałem przy odpowietrzaniu podobny problem.. pompa siadla

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Masz zestawy do pomiaru ciśnienia paliwa?
Uklad paliwowy siemens?
Bieg jalowy podcisnienie na kroćcu sawnym -20:-100mbar
Przy dodaniu gazu -100:-300mbar
Na koniec podczas pracy na biegu jałowym zdław dopływ paliwa przed trujnikiem zaciskajac przewod, miernik powinien pokazać -0,6:-0,7 bar
W ten sposób wyklucz cześć niskiego ciśnienia. Zostanie wtedy pompa HP. Zawory ilości paliwa, zawor regulacji ciśnienia oraz przelewy wtryskiwaczy.
Zaworki sprawdzisz po wysterowaniu % w funkcji zmiany ciśnienia na szynie CR. Przelewy menzurkami 3 min BJ wynik zadowalający do 30ml ON.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Wymieniłem zawór regulujący ciśnienia w pompie którego łapie błąd na nowy . Błąd nie powracał jakiś czas nie tak jak wcześniej odrazu . Ale powrócił , przelewy sprawdziłem są Ok , nie mam niestety czym pomierzyć paliwa podsysanego. Teraz podczas jazdy bije do 1000bar i nie skacze jak wcześniej . Odpala dużo ładniej szybciej ,ale błąd powrócił . To na razie zostawiam bo mam druga sprawę podczas jazdy bardziej na 4-5-6 biegu przy trzymaniu w podłogę pedału w granicach obrotów 2000-3000 coś mi gwizda świszczy . Miałem mokry intercoler wiec go wymieniłem , myśle może na egr gdzieś , zaslepilem przy kolektorze wydechowym wyjście do egr niestety nadal świszczy . Nie widzę nigdzie sadzy na łączeniach wydechu , na przewodach intercolera tez żadnych nieszczelności . Już sam nie wiem co sprawdzić

Do góry Bottom