• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk4 2008 nie wyłącza sie po naciśnieciu przycisku zapłonu.

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Witam, pacjent przedliftowe Mondeo mk4 2.0 TDCI automat aisin, converse+. Po naprawie wiązki skrzynia biegów - skrzynka bezpieczników auto przestało gasnąć. Po podłączeniu akumulatora przycisk "power" normalnie uruchamia silnik, zero błędów na desce czy na testerze. W momencie powtórnego przyciśnięcia by zgasić auto zegary reagują jak zawsze, czyli nikną wskazania obrotów etc. natomiast silnik pracuje dalej. Rozprułem wszystkie peszle od ecu silnika, skrzynki bezpieczników i dalej wiązki pod autem (pod chłodnicami) i nie widzę nic niepokojącego. Dodam jeszcze że przed moim grzebaniem zdarzało się tak, ze przy gaszeniu silnika dalej grało radio i np działały wycieraczki, i musiałem wciskać przycisk jeszcze raz żeby wszystko się wyłączyło. Nie mam już pomysłu gdzie szukać przyczyny.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
No ale robiłeś wiązkę do skrzyni biegów to tam szukaj....
Może jakiś przekażnik się zamyka i nie puszcza a czego to nie wiem...
No i trzeba wnikliwie poszukać w necie co się dzieje jak wciskamy STOP....chodzi o komendę do sterownika.

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Ogólnie przewody które wydały mi się podejrzane zmieniłem, fakt że nie było przerw, ale one same pod izolacja były pośniedziałe więc jakość samej wiązki mocno słaba. Wszystkie przewody wymacane z osobna i nie mogę nic znaleźć.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Czyli coś w elektronice...
No i o diagnostyce i blokach pomiarowuch nie piszesz nic!

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Coś w BCM musi być nie tak.... Szukaj... Może klei któryś przekaznik. Bo myślę sam Przycisk start stop bedze ok. W pomiarach możesz sprawdzić w forscan.

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Co do diagnostyki Forda z racji raczej amatorskiego dłubania mam mocno ograniczone warunki. Przeleciałem tylko Autocomem i na odpalonym aucie jest czysto, jedynie po próbie wyłączenia silnika wysypuje błędy ale zakładam że są wynikiem nieprawidłowego zgaszenia, czyli skutków a nie przyczyny? BCM sprawdziłem tylko wzrokowo bo ponoć lubi go coś zalewać, ale czysto sucho, złącza też. Dziś będę miał tracker do przewodów wiec jeszcze raz przyjże się wiązce bo w teorii po włożeniu łap tam pojawił się kłopot, chyba że mam jakiegoś pecha i był to zbieg okoliczności.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
W razie czego zrób sobie foto bcm czyli numerów jego bo może się przydać....

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Przedzwoniłem przewody wspomnianych wiązek, wygląda że wszystko jest okey. Odpaliłem jeszcze raz auto, skasowałem błędy wywołane swoim grzebaniem po czym "zgasiłem" (oczywiście silnik dalej pracował). Przeleciałem jeszcze raz full skan systemu i wychodzi błąd czujnika kąta skrętu spowodowany pewnie odcięciem zasilania, ale zastanawia mnie ten błąd:
RFA (Zdalne uruchomienie funkcji) B10E7 Przekaźnik włączenia zapłonu
Dodam że przekaźnik podmieniałem.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Przedzwoniłem przewody wspomnianych wiązek, wygląda że wszystko jest okey. Odpaliłem jeszcze raz auto, skasowałem błędy wywołane swoim grzebaniem po czym "zgasiłem" (oczywiście silnik dalej pracował). Przeleciałem jeszcze raz full skan systemu i wychodzi błąd czujnika kąta skrętu spowodowany pewnie odcięciem zasilania, ale zastanawia mnie ten błąd:
RFA (Zdalne uruchomienie funkcji) B10E7 Przekaźnik włączenia zapłonu
Dodam że przekaźnik podmieniałem.
a może zamieniłeś przekaźniki i nie trafiły na właściwe miejsce ? tak se gdybam

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Na początku tak pomyślałem ale nie ma opcji w tej skrzynce bo jest chyba 6 takich samych, dużych przekaźników o tych samych parametrach.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Ogólnie trudny temat a teraz już tak nie doradzają jak było na początku internetu :)
Nie ma się co dziwić programy,schematy,aktualizacje i sprzęt drogi z przesadą .
No i jest opcja że może zrobisz i ci się uda ale tak jak trzeba tego nie ogarniesz .

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Wiadoma sprawa, z resztą mi też zupełnie nie kalkuluje się, można już rzec, marnowanie czasu na to auto. Tylko pili mnie właśnie czas a aktualnie w mojej okolicy nie mam komu tego zlecić. Z tego co przekopałem internet jest to jakaś typowa usterka aut z keylessem tylko wcześniejsze grzebanie zasugerowało mnie że to ja coś skopałem po drodze. Nie mniej jednak jak uda mi się go gdzieś podstawić i naprawić, to podzielę się rozwiązaniem :)

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Tylko twoje rozwalnia wiązki to jest dla mnie gównianą robotą to to idzie sprawdzić inaczej !!!!!
Ale działaj...

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Wiązka w mondeo jest z takiego gównolitu że wolałem ją mieć na wierzchu, szczególnie że kilka przewodów wymieniłem mimo że wyglądały pięknie, a środku próchno, wiec za niedaleki czas wyszedłby problem z czymś innym.. Nadam jak się uporam ja czy ktoś.

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Teraz to już wiem, natomiast w wielu przypadkach właśnie konkretnie tam był problem. Zresztą parę postów wyżej sam o tym pisałeś.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
W focusie MK3 zalewało bcm przez pompkę spryskiwaczy i objaw był taki sam że auto nie gasło.

Do góry Bottom