• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk5 TDCI kreci nie odpala po zmianie głowicy

umczalabum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Witam,
Zerwał mi się rozrząd w Mondeo MK5 2.0 TDCI 150KM 2015r niestety poprzedni mechanik za mocno napiał pasek i ścieło zęby przy prędkości autostradowej.
Efekt był taki ze wszystkie dźwigienki połamane,głowica popękana-śmietnik.
Zawory całe, dół silnika nie ucierpiał.
Po wymianie głowicy,silnik odpala
Ale nie za każdym razem,ładnie jeździ,cyka aż miło,ma moc i niby wszystko jest ok.
Niestety problem,pojawia się z odpalaniem szczególnie po paru minutach od wyłączenia silnika, a juz tragedia jest następnego dnia.
Silnik kreci jak by nie dostawałem paliwa,co jakiś czas próbuje łapać.
Jak już zacznie łapać to po kilku próbach odpali.
Jak za dlugo kreci rozrusznikiem wywala P0335 przechodzi w tryb awaryjny,odcina moc i silnik kreci się tylko do 3.5 tys obrotów.
Po dłuższej jeździe odpala bardzo dobrze może nie idelanie.
Dziwi mnie że zamiast przebiegu pokazał się napis Error.
Komputer wskazuje błąd P0335 czujnik wału podmieniony, jednak bez zmian.
Dodam że przy jeździe po łuku bądź zakręt 90stopni dwu krotnie zdarzyło się że wskazówki zaczęły latać,szarpać autem i sypenelo następującymi błędami
P0336 nieprawidłowowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego A brak sygnału, bieżący.
P061c - Działanie wewnętrznego modułu sterowania obrotów silnika - błąd kontroli oprogramowania: Bieżący
P0605 -Autotes modułu sterowania układu napedowego -błąd sumy kontrolnej : Błąd kontroli Bieżący
P060C : wewnętrzny moduł sterowania - wydajność procesora głównego :
Błąd kontroli oprogramowania , bieżący

Zapomniałem dodać że z Plaka pali od strzała.

Szczerze to ręce już rozkładam, nie będę pisał ile razy już rozbierałem rozrząd, ustawienie łańcucha wałków pompa CR i wtryski wymieniane były przed zerwanie paska.

umczalabum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Przed zerwanie chodził jak złoto, fakt była pęknięta sprezyna w pompie CR dla tego postanowiłem zrobić cały układ paliwowy.
Wtryski I pompa były robione 3 tys kilometrów przed zerwaniem.
Pompa jest poza rozrządem

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Podczas kręcenia rozrusznik iem sprawdź czy nabija ciśnienie i w jakim czasie (ma dobić do około 250-300 bar)

umczalabum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Tak podczas kręcenia rozrusznikiem
Pokazuje taka wartość praktycznie ona nie ulega dużym odchylka.
Jak już odpali to te wartości wiadomo rosną.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
No to masz do sprawdzenia synchronizację i obroty wału czy widzi podczas kręcenia. Wtryski ktoś dotykał?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Komputer wskazuje błąd P0335 czujnik wału podmieniony, jednak bez zmian.
Dodam że przy jeździe po łuku bądź zakręt 90stopni dwu krotnie zdarzyło się że wskazówki zaczęły latać,szarpać autem i sypenelo następującymi błędami
P0336 nieprawidłowowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego A brak sygnału, bieżący.
P061c - Działanie wewnętrznego modułu sterowania obrotów silnika - błąd kontroli oprogramowania: Bieżący
P0605 -Autotes modułu sterowania układu napedowego -błąd sumy kontrolnej : Błąd kontroli Bieżący

No to chyba proste gdzie szukać. Wiązka kable kostki masy.

umczalabum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Wtryski wsadzone są regenerowane za kodowane. Robiłem razem z pompa.
Auto żyło na tych wtryskach zrobilo coś w okolicach 3 tys km
Zastanawia mnie koło synchronizacji na wale jest tam na nim luz ustawiłem w sumie w dwóch pozycjach ale nic to nie zmienia.
W tym szukałem przyczyny i to mnie nurtuje za wiele z francuska motoryzacja nie miałem wspólnego.
Jeżeli chodzi o kostki i masę sprawdzałem, jedynie zostaje prucie wiązek i szukania pod peszlami.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
za wiele z francuska motoryzacja nie miałem wspólnego.
Mondeo MK5 2.0 TDCI 150KM
Co mamy naprawiać już się pogubiłem.
354 bar do rozruchu za wysokie.

umczalabum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Silnik jest produkcji francuskiej PSA 2.0 bluehdi bądź zwany ehdi tak to się nazywa u Francuzów
Dla tego napisałem że Francuzów
Takie ciśnienie pokazuje autocom moim zdaniem rozjechał się sterownik silnika stąd error zamiast przebiegu
Niestety dopiero po świętach bede miał dostęp do IDS

Do góry Bottom