• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

N20b20 245 koni BMW remont

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Silnik z 2014 roku, 125 tysięcy raczej oryginalnego przebiegu, przyjechał ze Stanów w 2019 z przebiegiem około 65 tysięcy, u nas olej co 15 tysięcy, zaczął stukać, został zgaszony i więcej nie ruszany. W filtrze oleju sporo drobnych opiłków, łańcuch ma spory luz.
Co się w tych silnikach najczęściej wysypuje? Wał panewki czy szybciej cylindry?
Jakby co wał idzie na jakikolwiek szlif? Da się tulejować blok?
Przy swojej robocie da się to sensownie zrobić do 10 tysięcy?
Rodzice wymarzyli sobie nowsze BMW i chciałbym, żeby taki silnik te 100 tysięcy wytrzymał

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Robiłem ostatnio wszytko idzie zrobic
Jak sam zrobisz to 10 tys starczy
Osobiście uważam ze silnik to kipel

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nowy wał to min.
Przy opiłkach chłodnica oleju też.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Pompy oleju i walki balansowe. Zaczynają opiłkować i dokańczają dzieła. Rozrząd nie był robiony ostatnio?
Wałki balansowe zawsze do wymiany czy da się je jakoś sensownie sprawdzić?
Na wale pierwsze lecą panewki korbowodowe czy główne? Bo korbowodowe są ładne i nie wiem czy jest sens ruszać główne.
Rozrząd się wysypał i ostatecznie kupiłem te BMW z silnikiem w kartonach, ale ładnie opisanych. Tuleje ładne, widać minimalny ślad pionowy, ale nawet honowanie nie starte, głowica nie dostała. Ślizg się rozsypał. Sitko pompy zaklejone, ale jeszcze nie sprawdzałem jakimi opiłkami. Póki co szukam informacji żeby się na jakiejś głupocie nie wyłożyć.
Pompę ustawia się względem wałków? Jakiś luz między zębami albo określona pozycja zębów według siebie?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Najwieksza głupota to nie założenie zaślepki po ustawieniu rozrządu do zespołu wałków. Pompę i wałki ustawia się względem siebie na odpowiedni luz i blokujesz razem z rozrządem. Tak ogólnie to ustal co jest przyczyną.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Łańcuch rozrządu był luźny, ten co rozbierał pokazał mi szczątki ślizgu i jedna z dolnych śrub trzymających ślizg była urwana, silnik został rozebrany bo chciał sprawdzić czy nie było kolizji, ale nie ma śladów.
Głowica jest w szlifierni, resztę gratów oglądałem i nic nie widać, normalne zużycie, modułu wałków nie oglądałem bo założyłem, że pójdzie nowy, ale zastanawiam się czy warto mu się bardziej przyjrzeć żeby trochę zmniejszyć koszta bo w amerykańskich źródłach pompa oleju jest najczęściej pomijana nawet przy grubych remontach, w porywach skupiają się na oringu smoka

Ostatnia edycja:

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Pompa oleju jest dostępna osobno i to nawet w dobrych pieniądzach więc bym jej nie pomijał

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Ale podobno jej ustawienie nie jest takie proste, najgorzej, że nie mogę nigdzie sensownej instrukcji montażu pompy znaleźć, widziałem zdjęcia gdzie wyorało moduł wałków zaraz po wymianie pompy i mam pewne obawy czy ruszać.
Dzisiaj trochę obejrzałem i smok jest brudny od szczątków ślizgu, panewki korbowodowe z minimalnymi śladami zużycia( spokojnie nadające się do dalszego użytku). Nawet nagaru praktycznie nie ma.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Jak chcesz to mam m54b30 kompletny swap i zapomnisz co to silnik hehe

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Gdyby zagrało z resztą auta to byłaby bajka a już najlepiej z m57 ;)
Już instrukcję mam, blokowanie pompy do pomiarów to jakiś chory zwyrol wymyślił, ale nie ma tam nic trudnego przy użyciu odrobiny inwencji własnej. Już mnie na FB straszyli, że jak nie mam znajomości w ASO i możliwości pożyczenia kupy sprzętu to się nie da tego ustawić.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Nie pamiętam bo robiłem ten silnik 5 lat temu i pompę wymieniałem ale nic trudnego takiego tam nie było

Do góry Bottom