• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji jak fiskalizacje

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Słuchajcie to w końcu jak rozwiązujecie problem większy ubytków niż 40g., z ta pozycją wymiana oringu czy zaworka to troche lipa jest bo prawie na każdej fakturze to jest, jak auto ma 0g czynnika, nie wiadomo kiedy było nabijane, próżnia mówi że szczelne to nabijam powiedzmy 600g i trzeba wpisywać pozycję z tą wymiana oringa na fakturze? to jest troche bez sensu , w ewidencji klientów pisze że pozytywny test próżniowy no ale przy kontroli to żaden dowód powiedzą, że mogłem sobie wpisać co chce, normalnie by trzeba było przypinać do ewidencji wydruk z maszyny jako dowód pozytywnej próby próżniowej troche chore ;/

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Słuchajcie to w końcu jak rozwiązujecie problem większy ubytków niż 40g.
Ustawy z dnia 15 maja 2015 r, Rozdział 7, Art. 36. punkt 1. cytat "przed napełnieniem systemu, dokonać jego naprawy zapewniającej odpowiednie uszczelnienie zapobiegające wyciekom" - więc musisz coś na tej Fakturze wklepać , zaworek, oring, albo "uszczelnienie układu klimatyzacji". Nikt nie będzie wnikał, ważne że wyraźnie określasz naprawę uszczelnienia.

więc wystawianie paragonów moim zdaniem to strzelanie sobie w kolano
I tu kolega ma rację. Ustawy z dnia 15 maja 2015 r, Rozdział 1, Art. 10. punkt 5.
Musi być Faktura, lub rachunek.
Czynnik chłodniczy jest towarem handlowym i musi być pozycja że go sprzedajesz do wykonania usługi.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
A czy to nie wyjdzie przy jakimś rozliczaniu?
US nie będzie sprawdzał, tylko przy kontroli środowiskowej zużycia czynnika i ewidencji. A takie kontrole na warsztaty już są. Też robiłem na paragon, ale w przyszłym roku zaczynam wszystkie serwisy klimatyzacji na Fakturę VAT.
Wiem że większość warsztatów robi na paragon i nawet nie piszą tam pozycji "uszczelnienie", ale to do czasu, lepiej wcześniej jak po grzywnie;) (a są nie małe):banghead:

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
nie wiadomo kiedy było nabijane, próżnia mówi że szczelne to nabijam powiedzmy 600g
Jak wierzysz że próżnia Ci prawdę powie czy układ jest szczelny, to życzę powodzenia z czynnikiem 1234yf. Przy cenie 650zł/kg. to będziesz dokładał do interesu a nie zarabiał:joyful:
Testuje się na ciśnieniu a nie podciśnieniu;) próżnia to nie test szczelności, zwłaszcza jak brakuje Ci 600g. Przy braku 100g. na rok to możesz sobie sprawdzać na próżnie bo wiadomo że wynik szczelny, a jak próżnia nie wyjdzie to stacje sobie możesz sprawdzić gdzie nieszczelna.

krzych_29

Nowy
Punktów
0
W ustawie podane jest, że rozchód czynnika chłodniczego musi być zakończony fakturą lub rachunkiem. Myślę, że pod postacią "rachunek" kryje się wszystko co różni się od faktury , a zarazem jest dokumentem sprzedaży tak jak np. paragon. Wyobraźcie sobie sytuację, że napełniliście klimatyzację w samochodzie i klient prosi o paragon. Wy natomiast tłumaczycie mu , że musicie mieć jego dane do faktury. On odmawia podania danych, bo nie musi ich podawać - i co wtedy chcecie dokonać oszustwa fiskalno-skarbowego i wystawić fakturę na wymyślone dane? Najlepiej będzie napisać do ministerstwa celem sprecyzowania określenia "rachunek".

krzych_29

Nowy
Punktów
0
Ogólnie sprawdziłem, rachunek wystawia osoba fizyczna nie będąca płatnikiem VAT, natomiast płatnik VAT wystawia faktury VAT , ale również może wystawić rachunek dla osoby nie będącej płatnikiem VAT np. przysłowiowemu Kowalskiemu. Problem z tym, co zrobić jeżeli po serwisie klimatyzacji skasujemy kasę, poprosimy o dane do rachunku czy faktury a klient uprze się na paragon bo ma do tego prawo - on decyduje. Kombinuje ustawodawca , jakby nam zależało na puszczaniu gazu w powietrze.

krzych_29

Nowy
Punktów
0
To może wystarczy dołożyć tablicę "meczet" i jak przyjdzie kontrola to biegać z maczetą jak oszalały po podwórku wykrzykując różne arabskie słówka, może zaczną uciekać? ;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
To może wystarczy dołożyć tablicę "meczet" i jak przyjdzie kontrola to biegać z maczetą jak oszalały po podwórku wykrzykując różne arabskie słówka, może zaczną uciekać? ;)
Nie teraz co innego będzie w modzie:
a57-440x266.jpg
Nasz nowy premier to nosi:confused::meh: Tak że myślę, że swoich to teraz nie ruszą:mad:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
My wystawiamy f vat imienne do paragonu i uj mnie interesuje, że klient nie chce podać mi danych. Wedle prawa masz prawo wezwać policję podobnie jak kontroler w tramwaju do wylegitymowania. Mi się to nie zdarzyło. Wystarczy normalnie gadać z klientem.

Do góry Bottom