• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nagrzane felgi

Wiercik

Bywalec
Punktów
1
Witam. Mam problem, otóż zaczęło mi piszczeć w przednim kole, więc nasmarowalem i przeczyściłem prowadnice, pisk ustal. Po paru dniach odezwał się ten sam problem w drugim kole z przodu, nasmarowane i przeczyszczenie prowadnic nie pomogło, piszczy cyklicznie, tj. Im szybciej jadę, tym częściej słyszę pisk. Po dłuższej jeździe obie felgi z przodu są mocno nagrzane, a z tyłu nie. Czy tak powinno być? Co może być tego przyczyną?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Witam. Mam problem, otóż zaczęło mi piszczeć w przednim kole, więc nasmarowalem i przeczyściłem prowadnice, pisk ustal. Po paru dniach odezwał się ten sam problem w drugim kole z przodu, nasmarowane i przeczyszczenie prowadnic nie pomogło, piszczy cyklicznie, tj. Im szybciej jadę, tym częściej słyszę pisk. Po dłuższej jeździe obie felgi z przodu są mocno nagrzane, a z tyłu nie. Czy tak powinno być? Co może być tego przyczyną?

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Sprawdź czy zacisk poprawnie pracuje. Porównaj temperatury obu kół na osi jak nie masz parametry to organoleptycznie.
Napis jakiej firmy są te klocki.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
więc nasmarowalem i przeczyściłem prowadnice, pisk ustal.
..niekiedy wystarczy wyczyścić i nasmarować prowadnice ...lecz to nie wszystko .Czy sprawdziłeś stan tłoczków i gumek wewnętrznych w obu zaciskach ....być może tu jest problem .Gdy nadusisz pedał hamulca tłoczek się wysunie .gdy puszczasz powinien się samoczynnie cofnąć... a jak się nie cofnie >>>>,,więc w takim przypadku klocki trą o tarczę i wydziela się ciepło i słyszysz piszczenie . Przyczyną nie cofających się tłoczków może być również niedrożność przewodów hamulcowych ..głownie elastycznych przy zaciskach .Tak więc jak <Iredo >napisał sprawdż poprawność działania zacisków .

Wiercik

Bywalec
Punktów
1
Przy rozbieraniu zacisku muszę się nieźle namęczyć, by go zdjąć. Klocki tak mocno przywierają do tarczy. Po długiej jeździe zauważyłem płyn na jednym zacisku, po wglądzie oraz pompowaniu hamulca nie widzę żadnych wycieków oraz nieszczelności

+ Klocki w dobrym stanie

Wiercik

Bywalec
Punktów
1
Jak nie masz nic lepszego do powiedzenia, to się nie wypowiadaj lepiej. Dzięki.

Wiercik

Bywalec
Punktów
1
Odpowietrzyć chciałem, ale nakrętka się całkowicie obrobiła, zrobiła się okrągła.

A chce, by mechanik był ostatecznością. Chcę sam jak najwięcej spróbować zrobić i się nauczyć

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Do tego żeby to odkręcić są potrzebne narzędzia. A potem nowy odpowietrznik.

kamilllo

Początkujący
Punktów
7
Miasto
stalowa wola
widze,że tu już wszyscy pytają o porady,wszyscy tylko nie mechanicy,coraz więcej tu ludzi z przypadku,którzy chcą na tacy gotowe rozwiązania.Jak tu ma być dobrze jak jakiś laik się pyta CO MOŻE BYC,,,i to w sprawie hamulców.I jeszcze mu się nakrętka obrobiła ,a kręcił nowym kluczem z Biedronki,,,,no i jak to mozliwe?A do mechanika pojedzie no może,,,,w ostateczności.Żeby prędzej nie daj Boże na cmentarz nie trafił.No i Panowie jak ma być dobrze jak każdy chce sam i po taniości?A nie wiecie czy lekarze mają jakieś fora itp,typu ja my?Chętnie bym sie poradził bo czesem,nie zawsze ale zdarza się ,że nic mi sie nie chce i nie mam na nic ochoty,może by co doradził,a wtedy może bym gdzie dobrał jakieś lekarstwo w sieci od jakich znachorów.Pozdrawiam.

Wiercik

Bywalec
Punktów
1
No, trochę nie do końca. Mechanik jest u mnie ostatecznością, ponieważ niedawno zacząłem przygodę z mechaniką, wiem z niej niewiele, a chce się dowiedzieć jak najwięcej. Myślę, że jest to dobre miejsce do przyswojenia wiedzy. Ale każdy wymaga tutaj, że pytanie zada mechanik po szkole, z kilkuletnim stażem. Nie pozdrawiam.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
No, trochę nie do końca. Mechanik jest u mnie ostatecznością, ponieważ niedawno zacząłem przygodę z mechaniką, wiem z niej niewiele, a chce się dowiedzieć jak najwięcej. Myślę, że jest to dobre miejsce do przyswojenia wiedzy. Ale każdy wymaga tutaj, że pytanie zada mechanik po szkole, z kilkuletnim stażem. Nie pozdrawiam.
Do przyswojenia wiedzy dobra jest szkoła i dobre praktyki a nie samowola. Potem dany mechanik zada proste pytanie " Co za paprok to robił" idziesz dobrym tropem ale trzeba zacząć od początku. Nauka, praktyka potem naprawy, wtedy takie fora nie będą potrzebne na banalne naprawy jak w innym temacie ręczny mi nie trzyma na jednym kole co to może być.

Stracony czas twój pewnie parę dni w plecy. Naprawa u mechanika grosze. Gdzie tu jest sens

Wiercik

Bywalec
Punktów
1
Chociażby satysfakcja z możliwości samodzielnego pogrzebania przy samochodzie. Oddając wszystko do mechanika nigdy się nie nauczę niczego.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Chociażby satysfakcja z możliwości samodzielnego pogrzebania przy samochodzie. Oddając wszystko do mechanika nigdy się nie nauczę niczego.
Nie będę mówił gdzie mógłbyś sobie pogrzebać. Do rzeczy, bez wiedzy chociaż podstawowej to co naj mniej możesz sobie żarówki wymienić lub filtry. Hamulce to za poważna rzecz dla laika. Dla twojego bezpieczeństwa i innych zostaw to osobie która ma o tym pojęcie. Zalecam rozwagę i trzeźwe myślenie póki się jeszcze nic nie stało

Wiercik

Bywalec
Punktów
1
Nie wykonuje żadnych czynności bez uprzedniego upewnienia się, że na pewno robię to tak, jak powinno być to zrobione. Dlatego więc zadaję tyle pytań, by zgromadzić wiedzę.

Do góry Bottom