• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nakrętka filtra paliwa Honda CRV 2.2 i-dtec

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Witam,

Sprawa dotyczy samochodu Honda CRV 2.2 diesel i-dtec 150KM, rok 2011.
Przy wymianie filtra paliwa odkręca się najpierw "nakrętkę" znajdującą nad filtrem.
Ojciec wymieniał kiedyś filtr paliwa w serwisie Honda i prawdopodobnie "szpec" połamał
tą nakrętkę i nikt nie chce się teraz podjąć jej odkręcenia ("połamie się").
Problem polega na tym gdzie coś takiego można kupić i czy w ogóle można.
Żeby dokładnie zobrazować o co mi chodzi wkleję film jak facet coś takiego odkręca:
Dokładnie w 5:00 minucie filmu.

Proszę o poradę.
Ojciec był w "serwisie" Hondy w Świdnicy i "zbyli" go ceną koło .... 2000 tys zł (pewnie za całą obudowę ...).

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
jechać do mechanika który ma kilka rodzaji kluczy do filtrów blaszanych i napewno się uda .. i odrazu poszukaj używki lub nowej pokrywy żeby zmienić

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
jechać do mechanika który ma kilka rodzaji kluczy do filtrów blaszanych i napewno się uda .. i odrazu poszukaj używki lub nowej pokrywy żeby zmienić

Pisałem: nikt nie chce się tego podjąć (ojciec był w kilku miejscach). Nigdzie nie znalazłem żadnej "używki" tego typu (są od innych modeli tzn. CDTI - a ta wygląda zupełnie inaczej). Nowa kosztuje majątek (całość).
Stąd moje pytanie. Gdzie to można kupić ? I czy w ogóle można ?

To NIE JEST coś takiego jak na zdjęciach tylko dokładnie to co w filmie.

Załączniki

• maxresdefault.jpg
    maxresdefault.jpg
    86,2 KB · Wyświetleń: 24

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Hiwat da się to odkręcić tylko adapterem do hondy miałem accorda 2.2 i wiem co mówie... mam taki adapter a kupilem go na amazonie u Nas nie był do dostania... nie dopasujesz tam zwyklego adapteru bo bedzie za plytki... szukaj używki obudowy filtra ja na słynnym portalu aukcyjnym kupiłem obudowe za 50 zł i musisz znaleźć kogoś kto się podejmie najlepiej z adapterem do tego silnika...

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Ok. Adapter znalazłem na amazonie (facet nawet podał link pod w/w filmem).
Pozostaje mi szukać tej "używki" ....

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Hiwat da się to odkręcić tylko adapterem do hondy miałem accorda 2.2 i wiem co mówie... mam taki adapter a kupilem go na amazonie u Nas nie był do dostania... nie dopasujesz tam zwyklego adapteru bo bedzie za plytki... szukaj używki obudowy filtra ja na słynnym portalu aukcyjnym kupiłem obudowe za 50 zł i musisz znaleźć kogoś kto się podejmie najlepiej z adapterem do tego silnika...
Z tego co sobie przypominam to tym sie dało ale jesli wszystko połamane.. Trzeba kombinowac..a skoro sie nieda to cały filtr ..napewno uzywke dostaniesz ..trza szukac ;)

Załączniki

• NE00034 L1.jpg
    NE00034 L1.jpg
    114,5 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnia edycja:

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
pawelekm mając swego czasu 'japończyka" wiem, że wielu kupuje części po wschodniej stronie granicy.
http://parts.autoxp.ru/allprices/ru...nda&codaxp=550049&grnum=1&pdgrnum=657HT2#null

Cześć. Dzięki za propozycję. Niestety nie mam żadnego doświadczenia w kupowaniu za wschodnią granicą.
Sprawdzę aukcję od nieldos. Okazuje się, że sprzedający mieszka 10km ode mnie - zbieg okoliczności.
Choć "wydaje" mi się, że ta nakrętka też jest nadłamana. Niemniej jednak to przecież koło mnie.
Dziękuję za pomoc.

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Cześć,
Niestety nic nie załatwiłem.
Kupiłem tylko z GB tą "nasadkę" do odkręcania.
Masz coś takiego ("nakrętkę") na sprzedaż ?

Kamyl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Zapytam się szwagra i dam znać, bo wiem, akurat siostra miała "przygodę" z Hondą i nie wiadomo czy auto się będzie jeszcze do czegoś nadawało. Swoją drogą fajnie, że "szpec" z Hondy tak załatwił sprawę, że aż pękło. Eh, fachowce kurna ich mać.

Do góry Bottom