• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Napięcia paska rozrządu VW Golf 6 1.6 tdi CAYC

Damian_87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam!
Ostatnio oddałem samochód do mechanika na wymianę rozrządu Golf 6 1.6 tdi (CAYC) ponieważ sam się bałem podjąć tego tematu. Po trasie około 70km coś zaczęło hałasować od strony rozrządu także postanowiłem ściągnąć górna osłonę i sprawdzić czy wszystko jest OK. Rolka u góry była oklejona troszkę. Mam wątpliwości co do napięcia tego paska:
Poniżej link do filmu podczas pracy
Pozdrawiam i proszę o opinię

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Jedź do tego mechanika i niech on to sprawdzi, może wadliwa część typu rolka/pompa wody itp.

Damian_87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Wybieram się do niego w poniedziałek. Chodziło mi o opinie na temat tego znaku co jest przy rolce napinającej czy według tego można stwierdzić że jest za mocno napięty? Wskaźnik trochę daleko jak dla mnie, ale może się mylę.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Jak najbardziej. Po to jest strzałka na rolce, że ma się pokrywać z punktem. Wrzuć zdjęcia jak nie masz pewności.

Damian_87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Wstawiłem film u góry. Wstawiam foto poniżej na pracującym silniku. Po zgaszeniu strzałka przesuwa się jeszcze dalej (w dól według zdjęcia) czasami więcej czasami mniej, ale to jest zależne od tego w jakiej pozycji się stanie silnik.

Załączniki

• napinacz.jpg
    napinacz.jpg
    343 KB · Wyświetleń: 43

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
jak dla mnie masz prawidłowe ustawienie napinacza, pojedz do mechanika jeśli masz jakieś wątpliwości. On odpowiada za Twój rozrząd.

Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na kolo walka rozrządu? ono ma jakąś odchyłkę, czy taka jakość filmu?

Damian_87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Taka jakość filmu byłem sam także przypiąłem telefon do samochodu i trochę wibrował. Chodziło bardziej o opinie na temat znaku napinacza.

Damian_87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Byłem dzisiaj u mechanika i stwierdził że jest ok. Coś tam słychać ale tylko przy pewnych obrotach (1000) nie wiem czy to dobrze czy źle.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Byłem dzisiaj u mechanika i stwierdził że jest ok. Coś tam słychać ale tylko przy pewnych obrotach (1000) nie wiem czy to dobrze czy źle.
za dużo się nie przejmuj, ja po montażu rozrządu w moim audi miałem "świergotający" rozrząd przez rok czasu, mimo że napięcie paska było prawidłowe wg znaków :) teraz się uspokoiło

Do góry Bottom