• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Naprawa skrzyni powershift Mondeo mk4

kartasz

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bierutów
Witam Panów , jestem nowy na forum , Mam problem z moim mondeo mk 4 2014 powerfhift . Po przejechaniu 236tyś pojawił się dzwięk jakby pompa oleju w skrzyni biegów nie dostawała właściwej ilości oleju , Dzieje się tak do obrotów silnika około 1800 rpm potem cichnie dość znacznie , Dodatkowo na zimnym oleju w minusowych temp. wyskakuje komunikat o ograniczonym działaniu skrzyni , Komputer wskazuje bład elektrozaworu D . Po rozgrzniu oleju do 20 stopni i skasowanu błędu jest ok tj nie ma błędu ale dziwęk jest caly czas we wspomnianym zakresie obotów . Postawiłem auto w garażu i zastanawiam się nad regeneracją skrzyni niestety nie mam żadnego manuala a po przeczytanu kilku postów widzę że można omniąć z nim kilka błędów , Pomóżcie jeżeli posiadacie Panowie jakieś materiały . Z góry dziękuję i pozdrawaim .

kartasz

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bierutów
Dzięki za podpowiedź .
Co do zakupu częśći zamiennych to tylko Trzcianka czy może są jakieś alternatywne sklepy ?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Niestety nie ominie Cię wymontowanie skrzynki z pojazdu i jej rozebranie. Wewnętrzny filtr oleju jest już mocno zanieczyszczony i dlatego słyszysz pracę pompy oleju. Spotkałem się z przypadkami zatarcia pompy oleju, dlatego nie należy przedłużać jej "agonii" i skrzynka do wyjęcia.
Ps. poczytaj, też o skrzynce 6DCT450: https://forum-mechanika.pl/threads/powershift-getrag450-nie-jedzie.29820/page-5#post-547047
Jest trochę zakładów, które zajmują się sprzedażą części do automatycznych skrzyń biegów. Z Trzcianki nigdy nie zamawiałem.

Ostatnia edycja:

kartasz

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bierutów
OK dzięki za informacje. Biorę się za demontaż skrzyni z samochodu . W kwesti technicznej zatrzymałm skrzynię na neutral N i odłączyłem akumulator. Pytanie czy mam przesawić na D czy zostawić tak jak jest ? To pytanie odnośnie ponownego montażu do auta .

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Zapowiada się telenowela. Chyba do końca nie wiesz nawet jak to działa. Nie ma znaczenia na czym zostawisz i tak ja rozbierasz

kartasz

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bierutów
Chodzi mi o to że w TCM zostaje info na temat ostatniej pozycji powiedzmy dzwigni ,Pytanie czy jak złożę na D TRS i się zamulę przy wkładaniu i nieprzestawię na N przed podłączniem aku nie będzie problemu .

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Nic nie zostaje pozycjoner masz na sterowniku i przy składaniu skup się na jego ustawieniu (talerz magnetyczny)

Szurek

Nowy
Punktów
0
Niestety nie ominie Cię wymontowanie skrzynki z pojazdu i jej rozebranie. Wewnętrzny filtr oleju jest już mocno zanieczyszczony i dlatego słyszysz pracę pompy oleju. Spotkałem się z przypadkami zatarcia pompy oleju, dlatego nie należy przedłużać jej "agonii" i skrzynka do wyjęcia.
Ps. poczytaj, też o skrzynce 6DCT450: https://forum-mechanika.pl/threads/powershift-getrag450-nie-jedzie.29820/page-5#post-547047
Jest trochę zakładów, które zajmują się sprzedażą części do automatycznych skrzyń biegów. Z Trzcianki nigdy nie zamawiałem.
Witam,
Jak można się z Panem skontaktować? Chodzi o usterkę powershifta... Potrzebuję fachowej pomocy a widzę, że Pan się na tym zna :)

z góry dziękuję za info

Do góry Bottom