• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Narzędzia do warsztatu za 100 000

matiii992

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Planuję otworzyć własny warsztat i chciałbym się dowiedzieć jaki polecacie sprzęt do 100 tys. zł gdyż planuję wziać dotację i muszę zrobić biznes plan. Planuję narazie mieć dwa stanowiska i naprawiać wszystkie marki samochodów. Najbardziej interesuje mnie jaki polecacie komputer diagnostyczny, urządzenie do geometrii, montażownicę i wyważarkę, sprzęt do klimy (nie wiem czy jest sens iść w to czy kasę zainwestować w coś innego) oraz inne narzędzia. Podstawowe narzędzia posiadam typu: zestawy kluczy, narzędzia do pomiaru ciśnienia sprężania, oleju, benzyny, zestaw do wciskania tłoczków hamulcowych, wymiany sprzęgieł SAC. Myślę te pieniądze przeznaczyć na dobry drogi sprzęt którym popracuję lata, a później jak zacznę zarabiać to na bieżąco drobniejsze, tańsze narzędzia, gdyż trudniej będzie mi odłożyć większą kwotę na drogie narzędzie które będzie odrabiało się latami (chyba rozumiecie o co chodzi). Jaki tester diagnostyczny polecacie (możliwości)? Jak wyglądają opłaty (jednorazowa czy abonament)?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Chyba Texa jest w tej chwili najatrakcyjniejsza, szybko się rozwija i wgl. Jak bym miał teraz coś kupywać to raczej bym na to poszedł.

Mając na myśli diagnostykę komp.

arcadio

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Radom
nowoczesnywarsztat.com.pl
Jak chcesz mogę Ci przygotować ofertkę , z tego co piszesz szukasz sprawdzonych i raczej europejskich rozwiązań ( chociaż niektóre chińczyki też dają radę). W 100 tysiącach spokojnie powinieneś zmieścić : 2 podnośniki, geometrię, klimę, montówkę, wyważarkę , kompresor, tester ( lepiej bez abonamentu bo i tak producenci co dwa lata skupują stare i dają nowe za śmieszne pieniądze).Najlepiej byłoby się zdzwonić i ustalić czego tak naprawdę potrzebujesz. Później zobaczyć sprzęt który proponuję u jednego z moich klientów w Twojej okolicy (na pewno jest !!!). Jakby coś napisz na prive - zawsze warto mieć jakiś wybór.

matiii992

Uczestnik
Punktów
0
Nikt nic więcej nie podpowie? Jakich firm narzędzia używacie i jak się spisują?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Sprzęt wulkaniacyjny będzie dobry każdej z renomowanych włoskich firm. Corghi, cemb, hoffman itd
Geometrię możesz przyoszczędzić i kupić polską z precyzji bydgoszcz. lub np zachodni beissbarth
dobrym uniwersalnym kompem jest Delphi DS150 ale drogi
Kompresory mamy fajne w miarę polskie Gudepol
Polska spawarka Bester lub zagraniczna Lincoln Electric do warsztatu starczy

arcadio

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Radom
Sprzęt wulkaniacyjny będzie dobry każdej z renomowanych włoskich firm. Corghi, cemb, hoffman itd
Geometrię możesz przyoszczędzić i kupić polską z precyzji bydgoszcz. lub np zachodni beissbarth
dobrym uniwersalnym kompem jest Delphi DS150 ale drogi
Kompresory mamy fajne w miarę polskie Gudepol
Polska spawarka Bester lub zagraniczna Lincoln Electric do warsztatu starczy
Zgadzam się z chudson tylko zamiast geometrii z Precyzji wybrałbym dobrego chińczyka w 3D - cena ta sama a możliwości duuużo większe.
Z testerem musisz się niestety zastanowić co będziesz mniej więcej robił ( jakie marki, jakie podzespoły) bo sprzęt do wszystkiego to , w tym temacie akurat, to sprzęt do niczego.
Wulkanizację dobierałbym też pod kątem póżniejszej ewentualnej rozbudowy (wałek wyważarki fi40 bo Haweka robi stożki i uchwyty dla wszystkich, montówka zmożliwością dołożenia ramienia UHP itd...)
Myśląc teraz możesz zaoszczędzić dużo kasy i problemów w przyszłości.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Arcadio a jakiego chińczyka 3d do geometrii polecasz ? i co więcej potrafi od precyzji ?

I racja do wulkanizacji jak przyszłościowo to tylko dodatkowe ramię lub jego dokupienie później.

arcadio

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Radom
Chudson geometria np. Hanway z Italcomu, albo "włoski " Fasep albo Werther ( wszystko to chińczyki znaczone w europie) możesz na przykład zamrozić wyniki czyli regulować geometrię na uwolnionych kołach , wprowadzać dane z ręki np. do aut rajdowych na tor , zrobić prawdziwą krzywą zbieżności , zrobić szybki pomiar zbieżność całkowita, połówkowa, pochylenie, zmierzyć przesunięcie nadwozia względem podwozia ..... i wiele innych . Precyzja to się nadaje na SKP żeby leżała i się kurzyła.

matiii992

Uczestnik
Punktów
0
Pracowałem na precyzji gto laser, ale troche dużo zabawy jest z kompensacją bicia jak się chce dokładnie ustawić geometrię. Wolałbym kupić coś 3D. Z delfi też korzystałem także sprzęt jest mi znany. Co sądzicie o texie? Nie wymaga opłacania abonamentu, a możliwości ma chyba większe. Z wyważarką i montażownicą jeszcze nie miałem do czynienia. A maszyna do klimatyzacji?

Delshay

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lodz
Launch Diagun i na początek będziesz w miarę zadowolony. Z podstawowej diagnostyki przerabiałem już wszystkie urządzenia i Texa nie przypadła mi do gustu.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Patrząc na zestawieni to zamiast Podnośnika Nussbaum wziął bym jednak STENHOJ-a.
Stenhoj jest chyba najszerszy z tym modelem hydraulicznym a to równa się wygoda pracy nawet przy szerokich SUV-ach. Nie będziesz się męczył z otwieraniem drzwi i swoboda ruchu wokół podnośnika.

Zamiast Werthera rozważ jeszcze zakup w tych samych pieniądzach coś w 100% europejskiego jak Ecotechnics czy Brain Bee. Texa będzie zapewne droższa.

Autel dobry wybór bo mocno uniwersalny się zrobił ten sprzęt podobno.

To chyba tyle moich sugestii.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Stenhoj dobry ale jak się ma cena vs nessbauma? też hydrauliczny na dwóch cylindrach?

dupczak

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rzeszów
To teraz mam dylemat. Cena podnośnika z nussbauma jest prawie taka sama jak stenhoja. Reszta co by poleciła?
Zamiast werthera ac930 polecacie ecotechnics eck 1890?

romsped

Gaduła
Punktów
11
Ecotechnics bez wątpienia, inna liga. Z podnośników wziąłbym Stenhoja. Jeszcze stacja do olejów ATF możesz zobaczyć BrainBee AGC bo to jest to samo co Mahle tylko że tańsze. Autel będzie napewno dobrym wyborem.

matiii992

Uczestnik
Punktów
0
O to mi właśnie chodzi, że niektórzy pracowali na różnych sprzętach i mają porównanie. Chcę mądrze wydać te pieniądze w pewne narzędzia. Jak już rozmawiamy o autelu to jaki model? Posiada wbudowany oscyloskop i multimetr?

A

Anonymous123

Planuję otworzyć własny warsztat i chciałbym się dowiedzieć jaki polecacie sprzęt do 100 tys. zł gdyż planuję wziać dotację i muszę zrobić biznes plan. Planuję narazie mieć dwa stanowiska i naprawiać wszystkie marki samochodów. Najbardziej interesuje mnie jaki polecacie komputer diagnostyczny, urządzenie do geometrii, montażownicę i wyważarkę, sprzęt do klimy (nie wiem czy jest sens iść w to czy kasę zainwestować w coś innego) oraz inne narzędzia.
Nie wiem jak chcesz to wszystko kupić za te pieniądze. Kilka dni temu kupiłem geometrię i podnośnik nożycowy do niej-63k netto. Czyli w twoim przypadku zostaje jakieś 20k. Co do geometrii to jestem zdania, ze albo robić to profesjonalnie albo wcale. Dla przykładu u mnie w mieście co trzeci warsztat ma geometrię ale zaden nie ustawił mi dobrze w autach które głównie robię- bmw, audi, Mercedes. Dla tego jak chcesz robić to profesjonalnie i bez pretensji to odpuść sobie geometrię na poczatek bo dobry sprzęt to prawie cały twój budżet.

matiii992

Uczestnik
Punktów
0
Mechanika pojazdowa Gorzów słyszałeś może o urządzeniu HWA G-18 ITS lub HWA V-18 ITS? Rozmawiałem z jednym przedstawicielem który sądzi podobnie jak ty i mówił mi, że profesjonalne urządzenia do geometrii zaczynają się od 50k. Minimum o którym mówił, że można kupić, żeby w miarę dobrze ustawić to właśnie te urządzenia. Chciałbym mieć takie urządzenie ponieważ trochę zawieszeń się jednak naprawia, a w okolicy ciężko o warsztat który dokładnie ustawi. Uciążliwe jest też to, że po każdej naprawie jechać do kogoś, żeby ustawił geometrię.

Do góry Bottom