• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nasadki 6-kątne czy 12-kątnę?

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Zastawiam się nad zestawem kluczy teng tools i... w zestawie 1/2 są nasadki 12-kątne które w kilku usłyszanych opowiadaniach zrywają łebki śrub, ponoć nie podtrzymują tak jak 6-kątnę. Stąd do Was pytanie, jak to jest z nasadkami 12-kątnymi? rozumiem, ze markowych nasadek nie ma co porównywać do chińszczyzny;)

J

jonix39

Teoretycznie nasadka 12 kątna jest do łbów 12 kątnych ,bo trzyma łeb w 24 miejscach,i taką nasadką dwunasto-kątną można ukręcić łeb sześcio kątny.
Z kolei nasadkę sześcio kątną nie nałożysz na łeb dwunasto kątny YT-1277-6.jpg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
6 kątne kup, a z 12 kątnych dokupisz sobie pojedyncze rozmiary w razie potrzeby, bo 6 kątną nasadką rzadziej zepsujesz łeb śruby

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Tak zrobię.
W sumie potrzebuję dobrych kluczy do grzebania przy aucie i trochę przy maszynach rolniczych, gdzie 90% śrub to 6 kątne.
Dokupię zestaw nasadek tańszych i będzie git;)
Dzięki.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja w swoich narzędziach prywatnych to mam dwie nasadki 12 kątne - 19 i 30-stkę, bo w VW Audi są niezbędne

Masato

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
W wielu miejscach przydają się 12 kątne nasadki, mamy większą precyzję manewru, nie tak jak przy 6 kątnych.
Faktem jest, że najlepiej kupić 6 kątne i dokupić zestaw 12 kątny lub dozbierać pojedyncze sztuki.
Mam to i to, czasem 12 kątne ratują życie.
Zapomniałbym, nasadki 12 kątne są przeważnie chudsze, a w wielu miejscach trzeba mieć ciensze ścianki.
Mówię, to z perspektywy naprawy sprzętu rolniczego, skrzyń, ciągników siodłowych, rolniczych itd.

Do góry Bottom