• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nauka

Barosz

Początkujący
Punktów
0
Witam! Znalazłem te forum mechaniczne przez przypadek jednak okazuje się, że to bardzo dobry pomysł zapewne jest tutaj dużo wykwalifikowanych mechaników itp. A ja mam kilka pytań dt. zawodu.

Otóż mam 17 lat i uczę się na mechanika okrętowego - co prawda znacznie większy kaliber niż samochody ale to nie o to chodzi, chciałbym się Was zapytać jak to było z wami jeżeli chodzi o zabawę w mechanika czy interesowaliście się tym, chcieliście nim zostać od zawsze itp.

Po drugie chciałbym Was się poradzić, chodzi o to, że w zasadzie mechaniką nigdy za dużo się nie interesowałem, jednak miałem wybór mechanik albo kucharz ( na kucharzu znacznie łatwiej by mi szło, jednak czuje, że to nie dla mnie) wybrałem mechanika okrętowego pomimo mojej nikłej wiedzy na ten temat i bardzo chciałbym się tego nauczyć, czy z kogoś takiego jak ja można zrobić świetnie prosperującego i wszechstronnego mechanika?Pewna część moich kolegów ma motory i oni już ogarniają co, gdzie jak w przecieństwie do mnie i dlatego chciałbym Was prosić co sądzicie o tym. i proszę o odpowiedzi.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
nauczysz sie wszystkiego jesli będziesz tylko chciał i jeśli sie nie zrazisz na początku

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Internet to jeszcze skarbnica wiedzy......dużo czytaj , czytaj i czytaj

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
i ściągaj chłopie ściągaaaaj póki możesz

Barosz

Początkujący
Punktów
0
A powiedzcie mi jak to jest z matematyką w tym zawodzie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja tam często przeliczam ampery wolty i waty

Barosz

Początkujący
Punktów
0
Tzn chodzi mi o to czy chłopak który nigdy ze ścisłych nie był za dobry ma szanse pomimo trudności zostać mechanikiem, a matma i fizyka z tego co wiem każdy mówi, że bd potrzebna ale to chyba nie wszystkie tematy prawda jakieś pierwiastki itp. ?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Dasz radę to nie szkoła ze trzeba przy tablicy odpowiadać, można mieć ściągawkę ;)

Barosz

Początkujący
Punktów
0
hmmm ale czy osoba która z fizy i matmy ma 2 ma jakieś szanse aby zostać mechanikiem, niby dużo jest praktyki w tym zawodzie to prawda jednak obliczanie jakiś wytrzymałości itp.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
No jest troszkę jeżeli chodzi o szkołę ... to tam trzeba się uczyć ścisłych niestety.

Ale kiedyś za PRL-u u nas mówili że jak nie będziesz się uczył to skończysz w szkole przyzakładowej w PKS-ie i będziesz kręcił śrubki. A o poziom szkoły zapytaj kolegów ze szkoły.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
podstawy fizyki trzeba znać np. prawo Ohma, pojęcia ciśnienia, siły, temperatury. Liczyć trzeba umieć ale macierzy w tym zawodzie nie trzeba rozwiązywać, a liczyć możesz na Forum Mechaników:)

Barosz

Początkujący
Punktów
0
A powiedzcie mi jak mam ogarnąć materiał, jak mam się nauczyć budowy silnika ?! Tam jest tyle tego, że masakra a np. jedna część klasy już większość wie już na ten temat, bo oni mają motory itp. To pewnie bawili się w rozkręcanie ja jednak tak nie mam a nie chcę się wykuć na blache coś że silnik jest to .... jak z wikipedi ;p Mam problem z nauką dla "wiedzy" jeżeli wiecie o co chodzi i nie wiem jak to ogarnąć...

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Najlepiej było by złożyć silnik jakiś prosty np. taki jak na egzaminach zawodowych jest od poloneza 1600ccm ale to już na zajęciach praktycznych będziecie pewnie robić (My to robiliśmy dopiero na przygotowaniu zawodowym na tydzień przed egzaminem) i wtedy się nauczysz wszystko przyjdzie z czasem wystarczą chęci np. Ja też nie miałem za bardzo gdzie praktykować prócz prostych napraw które można było wykonać pod blokiem. Więc wszystkiego nauczyłem się na warsztatach i czytając (lecz ta metoda średnio wchodzi do głowy)

Turbiny_Auto

Początkujący
Punktów
0
Wiadomo,ze najciężej jest na początku,ale jeśli przyłożysz się nie tylko do nauki,ale i również do praktyki to będą efekty. Dobry mechanik zawsze znajdzie pracę.lub też otworzy własny zakład ( mówie o samochodowym),wiec nie ma sie czym przejmować

Do góry Bottom