• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie działa gniazdo zapalniczki golf v

Tomcio666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Witojcie. Mam problem taki, że nagle znikło napięcie w gnieździe zapalniczki golf v variant, 2009 1,9 tdi. Podświetlenie działa, bezpieczniki OK, komputer nie pokazuje żadnych błędów....boję się, że trzeba pruć całą konsolę i szukać uszkodzeń w instalacji. Co wy na to ? Pozdro.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Dużo zachodu w wagach masz wolne gniazda w puszcze bezpieczników nie latwiej było by zrobic kabelek. Moze przewody przysmarzone

Tomcio666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Może i racja, ten dodatkowy kabelak też trzeba by zabezpieczyć bezpiecznikiem chyba ? Czy jak ? Bo elektryk ze mnie jak z koziej dupy....:wacky:

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Napewno są wolne gniazda z miejscem na bezpiecznik. Ewentualnie zrobic na kablu jak to mówia strzeźonego pan Bóg strzeźe

5 do 10 amp bo przetwornicy raczej nie bedziesz uźywał

Tomcio666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Napewno są wolne gniazda z miteżcem na bezpiecznik. Ewentualnie zrobic na kablu jak to mówia strzeźonego pan Bóg strzeźe

5 do 10 amp bo przetwornicy raczej nie bedziesz uźywał
Potrzebne mi tylko to gniazdo do rejestratora czasem do nawigacji, nie palę, przetwornicy też nie używam. Chodzi o to, że zupełnie nie mam pojęcia jak to techniczne wykonać. Wpiąć się z kablem od tyłu skrzynki i przeciągnąć do wtyczki zapalniczki, a z przodu dać bezpiecznik ?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
23qz7no.jpg

Sprawdź bezpiecznik nr 41 czy jest tam napięcie jezeli jest to bardzo prawdopodobne ze mogło ci sie nadpalić wtyczka wiec wyjmij ja z konsoli i sprawdź jak bedzie ok to zwyczajnie od bezpiexznika 41 kabelek do gniazda zapalnixzki i po sprawie dodatkowo sprawdź mase na gniezdzie zapalniczki

Tomcio666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Zobaczę u siebie, bo mam inną skrzynkę, ta jest chyba z Plusa. U mnie to bezpiecznik 24, do niego dochodzi prąd. Masa jest ok. Wtyczka chyba też, bo podświetlenie świeci, a napięcia szukałem z tyłu jej, tam gdzie dochodzą kable i tam jest 0 napięcia na kablu. A pomiędzy skrzynką bezpieczników a samą zapalniczką nie ma jakiegoś przekaźnika ?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Nie bezpiecznik powinien byc ostatni przed urzadzeniem. Pociagnij nowy od fabrycznego bezpiecznika.czyba ze chce ci się szukac po kablach

Tomcio666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Kupiłem kabel 2,5 mm kwadratowego i będę próbował. Mam nadzieję, że nie będę musiał gasić mojego gofra gaśnicą...tak mi powiedział fachura w sklepie od kabli, jak mu opowiedziałem tę historię...

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Pamietaj zeby dobrze po izolowac wszystko jak nie bedziesz pewny to izoluj jeszcze raz i dobrze zabezpiecz zeby nie ocieraly sie a bedzie git. Ciesze sie ze moglem pomóc

Tomcio666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Rzutem na taśmę poczytałem jeszcze na angielskojęzycznej stronie i tam pisali, że może to być bezpiecznik 42 wg opisu odpowiadający za gniazdo 12 V w bagażniku. U mnie nie ma gniazda z tyłu jednak sprawdziłem i...bingo. Teraz sobie myślę co za jałop ze mnie.... Ważne, że rabotajet. Pozdro.

Do góry Bottom