• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie działają dmuchawy - Peugeot 508 GT 2015 2.2HDI

poniak1993

Nowy
Punktów
0
Witam, mam problem z peugeotem 508 gt 2.2hdi 2015, nie działają nawiewy we wnętrzu samochodu ani przednia ani w drugim rzędzie. Dmuchawy na krótko działają, rezystor wymieniony - kostka ok. Po wysterowaniu komputerem również nic. Z błędów jest tylko czujnik temp. Od strony pasażera. Na schemacie bezpieczników dostępnym w internecie nie mogę znaleźć odpowiedzialnego właśnie za dmuchawy. Samochód posiada webasto - bezpieczniki ok. Ma ktoś może jakiś pomysł ? Pozdrawiam.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
84
Nawet, jak nie wiesz, który to bezpiecznik, to sprawdzasz wszystkie, tak samo, jak przekaźniki, włącznie z tymi, a nawet głównie z tymi pod maską, żaden problem.
Co do sterowania, to klimatyzacja komunikuje się w tym aucie, bodajże po LIN i tak też wysterowuje, poprzez moduł, wentylatory, a czujnik, z którego masz błąd też jest powiązany z tą siecią więc może być tak, że problemem jest magistrala LIN lub coś co ją zakłóca np. owy czujnik lub przerywa np. moduł Webasto, który też jest wpięty w tą sieć.
Jeżeli bezpieczniki i przekaźniki będą dobre, to bez schematów i znajomości sprawdzania LIN będziesz miał problem z diagnozą.
Czym to diagnozujesz?
Jak włączasz wentylatory, zmieniasz ich prędkość ale na panelu klimatronika, to w komputerze widać te komendy?

Ostatnia edycja:

poniak1993

Nowy
Punktów
0
Bosch KTS próbowałem wysterować po prostu wentylatory, dzięki za odpowiedź, jutro wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawdzę z osobna, pytam bo elektronika to nie jest moja mocna strona, brak cierpliwości.

Do góry Bottom