• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie mogę wymontować dławika rozprężnego!

BigKop

Początkujący
Punktów
0
Witam! Vel Satis 2,2 dCi 2004r. Problem jak w temacie wyżej. Po podglądzie lusterkiem i mini-kamerką wydaje się, że tkwiący w rurze stary dławik ma, po jego zamontowaniu fabrycznym, wciśniętą dodatkowo tuż przed nim tulejkę, uniemożliwiającą jego wycofanie. Ta blokuje możliwość wysunięcia samego dławika, bo opiera się o takie dwa czopki-skrzydełka tego zaworka. Dławik daje się obracać, nie jest więc zapieczony. Napotkał ktoś taki problem? Jak usunąć tulejkę, którą nie ma za co chwycić, chyba że jakimś spec-przyrządem z rozpieranymi zaczepami? A może ja mam z tą tulejką tzw. fata-mrugana? W końcu uglądam to lusterkiem bądź kamerką, a sama tulejka wydaje się cienkościenna... W każdym razie, jak łapię końcówkę dławika i ciągnę, to choć do Pudziana mi daleko to boję się, że coś urwę.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
nie wiem czy dobrze zrozumiałem co napisałeś, ale zdaza sie że dysze montowane są na stałe w rurce i nie ma opcji żeby ją wyciągnąć właśnie przez zabezpieczenia naciskowe, wymiana całej rurki albo wspawanie części w której siedzi skręcanej na klucz od passata 5 lub audi ale to rzeźba.

BigKop

Początkujący
Punktów
0
Obu kolegom serdeczne dzięki za podpowiedzi - tak mi to wyglądało. Ciekawe ile teraz żabojadki policzą sobie za głupawą rurkę...jak za dużo, to będę tą rurkę operował i tyle. Odnośnie doceniania dobrych podpowiedzi - jak to sie robi na tym forum, bo wylądowałem tutaj pierwszy raz?
Pozdrawiam!

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Klikasz pod postem "lubię".

Do góry Bottom