• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie pylące nie brudzące klocki hamulcowe

maniakaut

Bywalec
Punktów
5
Jak widać na załączonym obrazku, felgi niektórych aut, ukurzone są jasno brązowym pyłem ze startych klocków, ale pewnie też trochę ze startej z tarcz hamulcowych korozji. Wygląda to bardzo nieestetycznie... zabije urok każdej felgi.
Obserwuję to również w swoim aucie.. ale bardzo nie wiele jeżdżę. W dwóch autach znajomych akurat też Volvo kilkumiesięczny V60 i kilkuletnie XC60 nie ma ani śladu takiego pyłu. Inne auto dużo jeżdżące dopiero co po wymianie klocków i felgi też tak wyglądają.
W jednej z hurtowni polecano mi klocki ceramiczne, ale ja się nie ścigam i chciałbym zachować jak najlepsze parametry jeszcze przed rozgrzaniem elementów.

Co polecacie z producentów i modeli ? ATE zawsze przodowało... :) W poprzednim aucie zamontowałem jakiś standard Ferodo i niestety lipa.. ale tak jak pisałem wtedy też mało jeździłem.

Tył zwyczajowo nieco czystszy, bo i zacisk mniej pracuje :)

Załączniki

• IMG_20210612_072857.jpg
    IMG_20210612_072857.jpg
    246,8 KB · Wyświetleń: 22

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Na początek usprawnił bym układ hamulcowy bo jeśli tak zachodzi, a napisałeś że mało jeździsz to oznacza tylko że trzyma Ci zacisk, klocek w jarzmie nie pracuje prawidłowo itp

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Tylko do niemieckich aut
Ile razy się sparzyłem w japoncach itd.
Kiedyś TRW było nie najgorszym produktem

maniakaut

Bywalec
Punktów
5
Co do "Stojącego" zacisku raczej nie, bo w porównaniu do poprzedniego auta, aktualne przy pochyłościach, których nawet nie widać powoli stacza się i dość często muszę wciskać hamulec. Poza tym jak pisałem z przodu pylenie jest b.intensywne.

Faktycznie hamulca rzadko dotykam... nawet w mieście. Niektórzy kierowcy potrafią mignąć "stopami" kilka-kilkanaście razy na 1 km prostym odcinku, gdzie nie ma spowolnień ruchu .. :)

ATE jest najdroższe z typowych nie tuningowych części OEM.

Dlaczego niby ATE miałoby gorzej działać w japońcach, przepraszam koreańcach :) ?

Ogólnie jakość spada we wszystkich produktach.. no ale trzeba będzie pewnie niedługo wymienić tarcze i klocki. Z jakich marek byliście zadowoleni lub byli zadowoleni wasi klienci ?

Dałem wszystkim lubię to !

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Bo to jest konfekcja ! W zdecydowanej większości

maniakaut

Bywalec
Punktów
5
Tak sobie zerkam na mieście po niektórych autach... i jakby coraz częściej widzę brązowy nalot. Nawet na autach regularnie użytkowanych.
Znajome XC 60 z 2014 roku dopóki miało oryginalne klocki felgi były cały czas srebrne lub lekko zakurzone na szaro. Aktualnie po wymianie przedniego kpl hamulcowego na ATE, brązowy nalot. Masakra.
Może to efekt eliminacji azbestu z okładzin ciernych i zastąpienie go czymś innym ?

Mordor

Gaduła
Punktów
21
Nie do końca się zgadzam z tym ze ate to badziewie po prostu kup ceramiczne ate i napewno nie będą pyliły a na gorąco e-klasa 13 r po wymianie na ceramikę ate czyściutkie felgi po 10 tys km tylko ze zwykle klocki 315zl a ceramika 500 stówek

maniakaut

Bywalec
Punktów
5
Ceramika podobno musi się rozgrzać, żeby hamowanie było lepsze. Zatem nie wiadomo czy przy zimnych okładzinach nie będzie gorsze.
Problem w tym dlaczego zwykłe brudzą... wydanie 2x większej kwoty nie jest dla mnie rozwiązaniem, nie tędy droga.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Jeśli patrzymy na kompromis pomiędzy ceną , jakością wykonania , skutecznością hamowania , żywotnością oraz najmniejszym pyleniem (trzeba pamiętać nie ma klocków które w ogóle nie pylą ] to wciąż jest to ATE .
W piątek wyminąłem klientowi z przodu po zrobieniu 96 tys. km kolejne ATE i według jego opinii nie zapluje ze poprzednim razem dał sie namówić na ATE .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Ceramika podobno musi się rozgrzać, żeby hamowanie było lepsze. Zatem nie wiadomo czy przy zimnych okładzinach nie będzie gorsze.
Problem w tym dlaczego zwykłe brudzą... wydanie 2x większej kwoty nie jest dla mnie rozwiązaniem, nie tędy droga.
Nie mylmy klocków z dodatkiem ceramiki w aftermarkecie do aut "cywilnych/normalnych" z wyczynowymi do aut rajdowych gdzie faktycznie układ hamulcowy trzeba rozgrzać aby był skuteczny.
W klockach z dodatkiem ceramiki nie ma potrzeby rozgrzewania, hamują normalnie od początku, mniej pylą ale trzeba mieć na uwadze że para cierna jakim jest klocek tarcza musi się zużywać, więc jak klocek "twardszy" bo z dodatkiem ceramiki to jest duża szansa że co komplet klocków trzeba wymieniać i tarcze .,..
Co kto lubi i jaki ma budżet ...

Stefan54

Początkujący
Punktów
0
Blayders, jeśli to nie tajemnica, to jak jest z jakością zacisków hamulcowych TRW? Czy są lepsze od np. NTY, SKV, ABE czy tylko różnica w nazwie firmy?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
To zależy które , bo TRW czasem robi zaciski do elektrycznego ręcznego a wtedy jest różnica jest znacząca .

Do góry Bottom