• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nieregularna praca silnika

have_fun1

Bywalec
Punktów
0
Koledzy mam problem z moją foczką (FOCUS 1.6 Zetec z LPG) – Mianowice zauważyłem że dosyć nieregularnie pracuje na obrotach, problem może wydawać się błahy ale wczoraj podczas jazdy samochód nagle zgasł, wskaźniki wskazały najwyższe wartości zarówno obrotomierz jak i prędkościomierz, po czym samochód powtórnie odpaliłem i zachowywał się normalnie. Ponadto zauważyłem też że kiedy pracuje na biegu jałowym delikatnie ale cyklicznie przygasają mu lekko światła. Koledzy pomóżcie zdiagnozować przyczynę, gdyż wolę zasięgnąć najpierw waszej opinii niż wydawać krocie na naprawę niepotrzebnych części u mechaników. POMOŻECIE????:(

have_fun1

Bywalec
Punktów
0
Tak kolego na gazie. Dodam że dokładnie tydzień temu wymieniłem butlę na nową,filtry fazy ciekłej i lotnej oraz zaprogramowana została pełna mapa gazu. Instalacja Landi Renzo z którą jak dotąd nie było problemu.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
A masz błędy np. P0300 albo P0302 lub podobne ?
Dla mnie czyszczenie wtrysków albo zmień gaziarza .
Przycinają się prawdopodobnie wtryski gazu.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Focus z tym motorkiem na gazie to nieporozumienie, głowica nie wytrzymuje a ściślej prowadnice i gniazda zaworów.:)

have_fun1

Bywalec
Punktów
0
Gaz to nie porażka dla silnika, raczej alternatywa dla portfela. Poza tym zakładany był w renomowanym serwisie i jak dotąd nie narzekam.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jeżeli mapa była zrobiona poprawnie podczas jazdy a nie jakoś zaprogramowana jak to piszesz to proponuję sprawdzić wtryskiwacze gazowe. (Jakie masz wtryski?)
A co do pulsowania świateł to sprawdź na Pb też zapewne pulsują bo wina jest w ładowaniu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Tak kolego na gazie. Dodam że dokładnie tydzień temu wymieniłem butlę na nową,filtry fazy ciekłej i lotnej oraz zaprogramowana została pełna mapa gazu. Instalacja Landi Renzo z którą jak dotąd nie było problemu.
a jak przegazujesz lekko silnik to światła nie przygasają? drugie pytanie czy robiłeś ostatnio alternator, bo możesz mieć włożony regulator napięcia kiepskiej jakości

Marcinvol

Nowy
Punktów
0
witam

Witam !
kolego jeżeli masz sekwencje to wszystko jasne brak ładowania jest prawdopodobnie przyczyną ponieważ wtryski w gazie sekwencyjnym sterowane są elektrycznie i potrzebują odpowiedniego napięcia zrób sobie alternator i będzie dobrze ale na wszelki wypadek podjedz do gazowników niech ci podłączą pod kąpa i sprawdzą czy śą błędy ładowania

have_fun1

Bywalec
Punktów
0
Dzięki koledzy za zainteresowanie tematem. Jak na razie wymieniłem akumulator, bo po sprawdzeniu starego okazało się że to już staruszek i ledwie dychał. Założyłem nowy - wydaje się że problem ustąpił, ale jakby co to dam jeszcze znać. Jak narazie dzięki za pomoc:cool:

Do góry Bottom