• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nieszczelna uszczelka w misy olejowej skrzyni biegów

NieznanyM

Początkujący
Punktów
0
Witam,

niedawno (2 000km temu) wymieniony został olej do skrzyni biegów w moim nissanie maxima a34 2006r 3,5 benzyna. Wczoraj zauważyłem że wycieka czerwony płyn. Okazało się, że jest to olej ze skrzyni biegów. Prawdopodobnie jest to uszczelka misy olejowej. Czy można uszczelnić misę w jakiś sposób aby nie wyrzucać dopiero wlanego oleju ? Olej zmieniam statycznie, czy można go wylać do czystego pojemnika i po wymianie uszczelki wlać ten sam do skrzyni? Proszę o inne sugestie i pomysły w jaki sposób można naprawić tą usterkę.

Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam

NieznanyM

Początkujący
Punktów
0
Ja go nie wymieniałem osobiście, kupiłem auto w którym był wymieniony olej w skrzyni biegów (dostanę paragony i banki pustego oleju) a co myslisz o uszczelnieniu pasta uszczelniająca, silikonem?

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Ja go nie wymieniałem osobiście, kupiłem auto w którym był wymieniony olej w skrzyni biegów (dostanę paragony i banki pustego oleju) a co myslisz o uszczelnieniu pasta uszczelniająca, silikonem?

AAAaaaa... to wymień olej.

Bo tak to jest na zasadzie "raczej było wymieniane".

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Złej olej i zrób do porządku. A jak chcesz na skróty to pastą do klejenia silników zasmarujesz. Pasta z V reinz

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Ja bym nie ryzykował pastą, pasta też kosztuje tak samo jak uszczelka a jaką masz pewność że silikon nie dostanie się do środka skrzyni i zaraz będziesz płakał że skrzynia nie działa.

NieznanyM

Początkujący
Punktów
0
Tutaj nie chodzi o koszt uszczelki czy pasty, tylko o sposób naprawy. Naprawa pastą nie wiąże się z demontażem pokrywy oraz spuszczeniem oleju, czego nie chciałbym robić gdyż nie znam się zbytnio na tym. Ale z drugiej strony twój argument też mnie przekonuje żeby wymienić uszczelkę... w jaki sposób może się dostać silikon do skrzyni ? przecież uszczelniany jest spód skrzyni w którym znajduje się olej, nie powinien wpływać na skrzynię biegów

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Tutaj nie chodzi o koszt uszczelki czy pasty, tylko o sposób naprawy. Naprawa pastą nie wiąże się z demontażem pokrywy oraz spuszczeniem oleju, czego nie chciałbym robić gdyż nie znam się zbytnio na tym. Ale z drugiej strony twój argument też mnie przekonuje żeby wymienić uszczelkę... w jaki sposób może się dostać silikon do skrzyni ? przecież uszczelniany jest spód skrzyni w którym znajduje się olej, nie powinien wpływać na skrzynię biegów
Oddaj do mechanika bo wydasz pieniądze i popsujesz jeszcze coś skoro nie wiesz jak silikon może dostać się do skrzyni.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
MAXIMA 03-06, 5 SP, F/AWD V6 3.5L (RE5F22A) AW55-50SN. Ta skrzynia nie ma miski olejowej, lecz pokrywę płyty zaworowej (z przodu skrzyni). Fabrycznie jest montowana na różowy silikon. Można zastosować uszczelkę, ja tego nie robię (potrafi się pocić lub pociekać), stosuję uszczelniacz Loctite SI 5980.

NieznanyM

Początkujący
Punktów
0
O super! Takiej informacji potrzebowałem! Nigdzie nie mogłem znaleźć uszczelki a przeszukałem wszystkie możliwe źródła. A czy mógłbyś mi sprawdzić podany przez pana model z mojego vin? chciałbym mieć 100% pewność że mówimy o tym samym aucie i tej samej skrzyni biegów
VIN: 1N4BA1E46C828699

Do góry Bottom