• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Micra k11 1.0 brak mocy

rzoofiu

Uczestnik
Punktów
2
Pacjent - Micra 1.0 rocznik 1997, kupiłem na dojazdy przez zimę, żeby w końcu złożyć swoje t4.

Mam z nią taki problem i walczę już od 2 dni i brak pomysłu.

Nissanek czasem traci moc w zakresie średnich obrotów. Problem objawia się szczególnie na zimnym silniku, chociaż to nie regóła. Przyspieszając niezależnie czy na 2 czy trzecim biegu w okolicy 2,5k obrotów traci moc i zaczyna zwalniać. Pomaga podpompowanie gazem, za każdym naciśnięciem pedału wbija się na trochę wyższe obroty, aż w końcu wkręci się na wysokie i jakoś jedzie.

Dziś wymieniłem kopułkę palec świece i przewody, poprawiła się kultura pracy, ale główny problem pozostał.

Po odpięciu sondy lub przepływomierza problem nie ustępuje.

Sprawdziłem ciśnienie paliwa 2,5-3 bar.

Macie jakieś podpowiedzi co mógłbym sprawdzić?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie, bo myślałem, że to będzie prosta sprawa i problem strasznie mnie irytuje.

rzoofiu

Uczestnik
Punktów
2
Problem rozwiązany, uszkodzony zarówno czujnik położenia przepustnicy jak i przepływomierz. Po wymianie kompletnej przepustnicy problem ustał, podobno częsty problem w tych micrach.

Jakby ktoś szukał micry, to po 98 weszło już normalne OBDII i podejrzewam, że można się jakoś w miarę normalnie z autem skomunikować, bo ja sobie nie poradziłem, i tylko wywoływałem kody błędów z lampki check engine, ale nic nie pokazywało.

Do góry Bottom