• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Micra K12 2003r 1.2 - czasem nie odpala

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Auto przyjechało na koniec dnia z problemem braku możliwości odpalenia ( nie ma reguły kiedy - czasem pali kilka dni z rzędu a czasem nie odpala wcale przez kilkanaście a nawet kilkadziesiąt prób ). Jak odpali to jeździ prawidłowo, tzn. nie kicha, nie dławi się. Wsiadłem i odpalało za każdym razem. Po godzinie kolejna próba i nie odpaliło. Błędów brak. Brak obrotów wału. Podmieniłem czujnik wału i auto odpaliło. Założyłem znowu stary czujnik i nie odpalało. Ponownie założyłem nowy czujnik i auto odpaliło. Zadowolony wziąłem się za inne auto. Po dwóch godzinach wsiadam i auto znowu nie odpala. Znowu brak obrotów wału. Błędów oczywiście brak. Sprawdziłem zasilanie czujnika wału i jest +12V po zapłonie. Przejście do sterownika silnika na pozostałych dwóch przewodach też jest. Pompę paliwa słychać. Dwa, trzy razy odpalił i znowu przestał.
Robiłem kiedyś jakiegoś Note i odpalał bez czujnika wału. Czy w tym aucie obroty silnika są brane z wału czy z wałka ?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Wiem, wiem ... znany problem z łańcuszkiem.
Ale z tego co kojarzę, wyciągnięty łańcuszek generuje błąd czujnika wałka lub synchronizacji a u mnie błędów brak. Zresztą, jak już odpali to chodzi perfekcyjnie. Chyba nie tędy droga.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Dzisiaj rano 3 razy pod rząd auto nie chciało odpalić. Podłączyłem żarówkę 21W pod zasilanie czujnika wału, aby sprawdzić czy nie ma zaników napięcia.
50 razy odpalałem auto i wszystko było OK. Odłączyłem żarówkę i po kilku próbach znowu auto nie odpaliło. Podłączyłem żarówkę i odpaliło. W momencie gdy auto nie odpala, podłączenie żarówki pod zasilanie czujnika wału powoduje CYKNIĘCIE któregoś z przekaźników. Nie bardzo rozumiem, co ma podanie masy przez żarówkę na przewód zasilający czujnik wału do załączenia któregoś z przekaźników.

Punktów
0
Witam. Mam bardzo podobne objawy. Czy mogę prosić o opisanie jak sprawa zakończyła się w Twoim przypadku? Pozdrawiam

Do góry Bottom