• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Primera P12 2.2 Dizel 2003r.-Problem z Immo

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Nissan miał co jakiś czas ten problem że immo się psuło i wywalało kontrolkę czerwonego autka na liczniku i rozrusznik już nie kręcił a zapłon się włączał bo tak działa immo a wiadomo odcina i wtryski wtedy.
Po kombinacjach z wsadzaniem kluczyka do stacyjki itd.auto zapalało.

Błędy to P1614 łańcuch Immo-Kluczyk i P1610 Tryb blokady.
Po przelutowaniu immoboxa na stacyjce auto odmówiło wogóle współpracy :)
Jest tam system NATS 6
Immo box przepatrzony i wszystko na oczywiście ok jest ok czyli żadnych zwarć itd....po moim przelutowaniu.Przewodność też jest a antena czyli cewka ma 18 Ohm

Pytanie bo w immobox na stacyjce jest na płytce PCF 799 1AT czyli transpopnder i czy jest opcja wymiany na inny bo może to tylko przekażik ten box i podaje info tylko do sterownika silnika lub nie wiem czy jest jakiś jeszcze moduł po drodze ?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Moduł immobox na stacyjce jest jednak podmienialny bo to tylko czytnik i przekaznik info. dalej.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Brak emulatorów aby zrobić immo off do tego EDC.
DENSO 23710 AW41A

Tylko w grę wchodzi naprawa immo !
Kupiłem inny immobox na stacyjkę i zobaczymy.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Dokodowanie kluczy ,pętli i ecu odpala auto ale można zapalić tylko dwa razy i immo znów blokuje.
Ciekawe czy ja nie mogę ogarnąć tego pojeb........ dopisanie czy coś uwalone ?
Programowane GSKNEM i Launch

Ten system NATS to masakra !

CarLabImmo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
5
Załącz zdjęcie ECU.
Czy masz odczytany program sterownika ?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Nie mam odczytu bo auto zrobione.
Zapomniałem odpisać.

Powodem takiego zbiegu okoliczności był transponder który był przyklejony taśma do pierścienia. Ja po demontażu immobox odkleiłem taśmę i wyrzuciłem do kosza nie mając pojęcia że wyrzuciłem pestkę :)
A auto odpalało dwa razy po dograniu klucza poprzez pin i tyle. A w żadnym kluczu nie było transpondera czego nie zauważyłem bo myślałem że ten model ma na płytce pilota coś.
Toz to szok jak można sobie życie umilić.
Dwa transpondery dograne i po problemie.... To nadaje się do jakiś księgozbiorów pecha :)

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
to nie pech tylko przy takich naprawach to pierwsza rzecz jaka sie robi to przyklada sie kluczyk do urzadzenia celem zczytania identyfikacji transpondera w kluczu,jakbys mial czym to zrobiłbys to auto w pierwszy dzień bez pisania na forum bo pojawiłby sie komunikat TRANSPONDER NOT DETECTED na urzadzeniu lub cos w ten desen.Napewno nie bylo tez na plytce pilota cewki,tu tez powinna ci sie zapalic lampka ze transponder musi byc osobny.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Teraz każdy mądry ale tak zawaliłem.
A mam pętle do Fvdi i czsami korzystam no ale tak to wyszło.

Do góry Bottom