• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan QQ j10 1,6 szarpie przy przyspieszaniu.

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Witam zainteresowanych potrzebuje podpowiedzi co może powodować dość mocne 3-4 szarpnięcia w trakcie przyspieszania zawsze przy obrotach 2-2200.

Zimny szarpie bardziej. Poza wymienionymi obrotami żadnych innych problemów nie widać. Żadnego wypadania zapłonu dymu czy bujania obrotami. Spalanie w cyklu mieszanym 8l z przewagą miasta.

Rok produkcji 12 benzyna 1,6 wolnossąca 117km
Przebiegu udokumentowane 167.

Żadnych błędów w sterowniku, wszystkie świecie nowe takie jakie być powinny wg katalogu, nowa uszczelka pod kolektor i prewencyjnie dwie nowe cewki bo stare wyglądały jakoś tak podejrzanie. ..uja dało jak było tak jest.

Na parametrze rzeczywistym temperatury zgodne z otoczeniem, ciśnienie w kolektorze nieznacznie skacze w trakcie pracy silnika. Nie wiem skąd czyta ten parametr.
Słyszałem że były w nich wadliwe czujniki ciśnienia właśnie w kolektorze ssącym, tyle że ja tam w kolektorze żadnego czujnika nie znalazłem a miałem kolektor w reku wyjęty do świec….

Z tego co wujek Google podpowiada to nie jestem jedyny z tą irytującą usterką. Co ciekawe poza obrotami 2-2170 nie ma żadnych szarpnięć. Nie jest to takie typowe szarpanie z ubitej świecy a bardziej mocne pulsowanie.
Zachcialo mi się japońca…

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Witam zainteresowanych potrzebuje podpowiedzi co może powodować dość mocne 3-4 szarpnięcia w trakcie przyspieszania zawsze przy obrotach 2-2200.

Zimny szarpie bardziej. Poza wymienionymi obrotami żadnych innych problemów nie widać. Żadnego wypadania zapłonu dymu czy bujania obrotami. Spalanie w cyklu mieszanym 8l z przewagą miasta.

Rok produkcji 12 benzyna 1,6 wolnossąca 117km
Przebiegu udokumentowane 167.

Żadnych błędów w sterowniku, wszystkie świecie nowe takie jakie być powinny wg katalogu, nowa uszczelka pod kolektor i prewencyjnie dwie nowe cewki bo stare wyglądały jakoś tak podejrzanie. ..uja dało jak było tak jest.

Na parametrze rzeczywistym temperatury zgodne z otoczeniem, ciśnienie w kolektorze nieznacznie skacze w trakcie pracy silnika. Nie wiem skąd czyta ten parametr.
Słyszałem że były w nich wadliwe czujniki ciśnienia właśnie w kolektorze ssącym, tyle że ja tam w kolektorze żadnego czujnika nie znalazłem a miałem kolektor w reku wyjęty do świec….

Z tego co wujek Google podpowiada to nie jestem jedyny z tą irytującą usterką. Co ciekawe poza obrotami 2-2170 nie ma żadnych szarpnięć. Nie jest to takie typowe szarpanie z ubitej świecy a bardziej mocne pulsowanie.
Zachcialo mi się japońca…
Nie wiem czy pomoże ale może mieć związek, kiedyś u klientki odpiąłem przepustnicę i był kłopot z wolnymi obrotami i była procedura przyuczenia przepustnicy
może to mieć jakiś związek, poczytaj może to jest kierunek
nie mogę znaleźć u siebie tej procedury ale w necie gdzieś powinna być

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Chyba znalazłem przyczynę. Na autelu na podglądzie parametrów widać że od 2tys obr. Zaczyna regulować wariatory. I wtedy zaczyna się poszarpywanie. Nie wiem czy dobrze rozszyfrowałem skrót ale chyba chodzi i wałek wydechowy- wartość oscyluje na 3,5-4 po czym wykonuje skoki w randomowych momentach na 6 nawet 8 i wraca na 3,5/4.
Poprawcie mnie jak źle myślę.
obroty trzymam normalnie butem takie przy jakich najczęściej szarpie.

Przepustnicę mam czystą

Ostatnia edycja:

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Za radą kolegi wymieniłem przepływkę na zamiennik NTY, może jest odrobinę lepiej ale to dalej nie to.

Do góry Bottom