• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Notlauf Passat b5 1.9tdi 101

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Witam.
Pacjent Passat b5 1.9 tdi 101km
Miałem nieszczelny dolot koło intecoolera ale nie było żadnych objawów. Ale zdenerwował mnie dźwięk uciekajacego ciśnienia poprawiłem ten wąż i teraz turbo bardzo słabo pompuje, dopiero koło 2200obr czuć doładowanie. Powyżej 3tys obr. turbo odcina ale nie wyskakuje żadna kontrolka. Na komputerze pokazuje blad
17964 - charge pressure control negative deviation - intermittent
Ma ktoś jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje. Pozdrawiam i proszę o porady

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Wiem dzisiaj już nie dam rady
W grupie 11 wygląda wszystko ok jest albo 0% albo 99.6%
Ale sprawdzane na postoju przy 1400obr

Załączniki

• 20191113_193830.jpg
    20191113_193830.jpg
    3,8 MB · Wyświetleń: 13

sob

Nowy
Punktów
0
Miasto
Puławy
Ja miałem to samo w fokusie sprawdź czy chodzi tak zwana gruszka

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Problem powrócił. Pół dnia było ok.
Zmienna geometria turbo wyczyszczona
Przepływomierz wymieniony na inny używany
Zawór n75 wymieniony na inny
Czujnik ciśnienia doładowania też wymieniony na inny
Po podmianie przeplywomierza nie miał mocy ale po ponownym odpaleniu moc przyszła i wszystko było ok, lecz następnego dnia znowu było po staremu.
Nie mam już za bardzo pomysłu co może być przyczyną może katalizator jest zapchany?

sob

Nowy
Punktów
0
Miasto
Puławy
Katalizator ? raz zapchany raz nie trudno mi w to uwierzyć .Sprawdź tę gruszkę z niej wystaje cięgno weź w szczypce i pociągnij przód tył najlepiej popryskać WD 40 . Opiszę ci mój przypadek po wzroście obrotów turbo daje dużo powietrz jak miałeś nieszczelny przewód to nadmiar uchodził na zewnątrz po uszczelnieniu wszystko powietrze idzie na inter-kurer w tedy zawór zwany gruszką nadmiar powinien skierować w wydech jeśli tego nie robi to nadmiar powietrza odchudza mieszankę i samochód słabnie tak było u mnie .

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Turbo miałem wyjęte i wyczyscilem zmienną geometrię. Chodziło wszystko tak jak powinno.

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Gdy podłączyłem podciśnienia bezpośrednio do turbo zmienną geometria pracuje w całym zakresie.
A gdy podłącza tak jaj być powinno to sztanga unosi się jakieś 4-5 mm
W czym szukać przyczyny

sob

Nowy
Punktów
0
Miasto
Puławy
Nie rozumiem słowa sztanga domyślam się że chodzi o ścięgno które wychodzi z gruszki , więc poproś drugą osobę aby podparł ścięgno przy dodaniu gazu , być może gruszka puszcza wszystko powietrze do wydechu i niema tak naprawdę turbiny , komputer daje paliwo a brak powietrza i silnik słabnie , i sprawdź na 100% wszystkie przewodziki podciśnieniowe centralka ( trójnik ) znajduje się z przodu silnika po lewej, do niej leci przewód właśnie od tej gruszki .W razie nieszczelności któregokolwiek przewodu powoduje błędne sterowanie turbo . Powodzenia

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Mam wrażenie że problem leży po stronie mapy silnika. Ponieważ pół dnia było wszystko ok na następnego dnia już nie było mocy.
Więc wydaje mi się że to może być wina mapy. A wiem na pewno że byla podnoszona moc.
Muszę podjechać do elektronika i gdy będę coś więcej wiedział to dam wam znać.