• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowa obowiązkowa naklejka na auto

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
""Resort transportu przygotowuje pakiet przepisów, które mają zmusić kierowców do przeprowadzania okresowych badań technicznych pojazdów. Mają wejść w życie jeszcze w tym roku. Za brak ważnego badania kierowca ma dostać mandat, diagności będą przyklejać na tablice rejestracyjne specjalne nalepki - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Specjalny zespół roboczy, w skład którego weszli m.in. eksperci, przedstawiciele branży diagnostycznej i samorządowcy przygotował 22 propozycje zmian w obowiązujących przepisach. Od lutego pracuje nad nimi resort transportu. Jedną z najważniejszych jest ujednolicenie przepisów dotyczących karania kierowców, którzy jadą autem bez ważnego przeglądu technicznego auta.
Do tej pory policjanci odbierali kierowcy dowód rejestracyjny pojazdu, gdy stwierdzili, że auto nie ma ważnych badań technicznych. Mogli też ukarać właściciela pojazdu (a nie każdy kierowca nim jest) mandatem - od 20 do 500 zł. Problem w tym, że kara ta nie była ujęta w taryfikatorze, więc policjanci woleli nie wystawiać mandatów, by nie narazić się na sprawę w sądzie.
Samochody bez ważnych badań diagnostycznych ma być tez łatwiej "wyłapać" na drodze. Diagności będą bowiem mieli obowiązek przylepiać na rejestracje specjalne nalepki.
Niestety, prawdopodobnie zdrożeje koszt przeglądu technicznego. Zamiast 100 zł właściciel auta będzie musiał zapłacić 150 zł."

Źródło: http://www.sfora.pl/polska/Nowa-obowiazkowa-naklejka-na-auto-Bez-niej-pewny-mandat-a66295

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Nie ma to jak za naklejkę 50 zł:p Może muszę się zająć produkcją.

Zaraz pojawi się masa podróbek.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
a tam na allegro, ja już uruchamiam własną piwniczną produkcje:p Musze się załapać jeszcze jako barman do baru sejmowego, to wtedy zapoznam kogo tam trzeba i dostane ten biznes na wyłączność. A wtedy z kazdej naklejki 20 zł dla mnie - policzcie sobie:p

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
chcą nas wszystkich pod lupę wziąść cała ich polityka

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
W czechach są takie naklejki , dają na jedną tylko tablice tyle że u nich przegląd jest co 2 lata :) i nie kosztuje tyle co u nas :)

Ania22

Początkujący
Punktów
0
motoprezent.pl
Za wszystko płacić, masakra. Coraz lepiej kiedyś rejestrując auto płaciłam 70zł a teraz 180zł

dawidof

Początkujący
Punktów
0
cóż... będę to powtarzał zawsze- POLSKA ! Przy naszych zarobkach powinno to co najwyżej 10zł kosztować (niech im będzie), ale nie 50, gdzie wyprodukowanie to pewnie 0,50 zł jak nie mniej.. ;/

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
ktoś musi mieć drukarnie jakiś szwagier ministra :D
Panowie ile jeszcze beznadziejnych przepisów musi wejść w życie zanim to stado bałwanów sie ogarnie ?

S

sz.pak

Panowie, spokojniej. Sporo w tym racji. Ja jestem za. Co piąty pow. 15lat jest bez przeglądu. Nie dziwię się bo sam bym nie podbił na większość z nich. Sprawa może i humorzasta - fakt - koszt naklejki powinien być w cenie przeglądu no ale to Polska. Zostańmy w temacie sprawności gratów. 75% złomu nadaje się do kasacji jeśli chodzi o zawieszenie i resztę. Brak progów i podłogi to norma. Ci którzy naprawdę siedzą w warsztatach wiedzą o czym mówię. Wpada taki tatuś lat 26 z dwojgiem dzieci w fotelikach do warsztatu taką odspojlerowaną B4. Samochód prawie że zakręca w miejscu takie luzy. Magiel wali jak głupi no ale przecież mu powiedzieli: jeździć aż się rozsypie więc jeszcze czas. Często mam ochotę nie oddać dowodu rejestracyjnego. Często też kończy się to zadymą po dłuższej debacie i utratą klienta ale w d... mam takich klientów co przekładają życie i zdrowie własnych dzieci na kasę bo wahacze stoją 300 i drogo a przegląd to kumpel podbije. Im szybciej skończą się te "znajomości" na ASO będzie lepiej. Jedzie taka padlina ulicą - dziury w progach że kuźwa w pinponga na wylot możesz grać ale przegląd na rok. W Niemczech TUFu za parchy nie podbiją. Usuniesz - masz przegląd.
Przyjedzie taki na wymianę hamulców i kombinujesz pół godziny za co grata do góry podnieść. Na koniec latasz jak głupi z żabą bo strach ruszyć klamota. Na szczęście u nas to minęło. Ze względu na lokalizację możemy wybierać i przebierać. Wszystko bez podłogi, nadkol i progów won za bramę.
Popatrzcie na nie które stare busy (208mi, 308mki, Transity). Nie wiem czego to się trzyma!!!!! Chyba dywaników a spoiwem łączącym jest syf. Jestem za! OC także powinno być na szybie tak jak np. w Italii. Mamy w kraju tylu podpierd... że wreszcie zrobiły by się czystki na ulicach. O co mi chodzi wiedzą tylko Ci którzy mieli styczność z Narodowym Funduszem Gwarancyjnym.
No ale już kombinują. Jest już nawet oprogramowanie dla niebieskich co skanuje po kilkadziesiąt tablic rejestracyjnych w czasie rzeczywistym. Najwyższa pora by to ruszyło. I spokojnie. Nie zadymiajcie wątku :) Ten który jest uczciwy i nie ma nic do ukrycia przyzna mi rację. Płakać będą jedynie Ci którzy BELKI robią z KUMPLEM za "krowę". Tylko u Nas można nabyć furę za 1000zł, wyjeździć grata, wyjeździć OC, nie rejestrować i tak rok po roku. Jeśli ja - mam 60% zniżek i jeszcze 10% mi dodają za kat. C,D i przynależność do PZU całe życie to jaki problem by ktoś inny miał to samo? OC nie jest takie drogie. Drogo wyjdzie płacić komuś rentę ... inwalidzką. To samo przegląd. Połowa Polaków xra pod siebie na myśl "wjechać do ASO".... Dlaczego????
Bo my tak mamy że od auta wymagamy wiecznej bezawaryjności a jak już przyjdzie wszystko później hurtem robić to tworzą się mity pt. "Ford G... wort"
Ave

PS. I nie jestem z PISu czy PO :) by nie było.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom