• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OBDeleven

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei

Ktos uzywa, jak wrazenia?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Mam... użyłem sporo razy.. diagnoza spoko ale brak wielu jeszcze adaptacji i kodowań gotowych gdzie musisz szukać z palucha ale cena do jakości na pewno na plus choć na Twoim miejscu szukał bym używki z jeszcze dożywotnia licencja bo już wprowadzili abonament...

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Dzieki za komentarz @sulej013, ale zanim go przeczytalem namowilem juz sasiada na pro plan, a do ultimate jak cos sam mu doplace, jezeli bedzie taka potrzeba.
Takze niebawem sie sam przekonam co to za zabawka, bo juz kilku klientow mi o tym mowilo a ja nie bardzo bylem w stanie cokolwiek powiedziec. Obalanie bramki sfd - to mnie przekonalo zeby sobie to obczaic.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
I z tego co zauważyłem... kupuj od razu przedłużkę na kabelku obd2 bo kostka nie we wszystkie gniazda wchodzi (za szeroka do bardziej głęboko schowanych gniazd... Musiałem kilka razy rozbierac kawałek deski żeby się wpiąć i zalej obudowę klejem bo bardzo lubi się rozejść w pół.. obudowa zostaje w ręku a urządzenie w gnieździe i ciężko później to wyjąć nie uszkadzając elektroniki... A jak już się rozejdzie zobaczysz że środek czyli te 2 płytki niczym się nie różnią oczywiście prócz hardware od tego nowego elma :D

Minusem jest jeszcze kupowanie tych tokenów żeby korzystać z gotowych adaptacji i kodowań nie jest ich jakoś strasznie dużo ale często bardzo przyspiesza pracę... Zamiast jechać po kanałach itp klikasz i samo sie przestawia... A... I często spotkać się można z kanałami wogole nie opisanymi

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Dziekuje @sulej013 - bardzo dobre rady mi sprzedales.

Sprzet nie bedzie uzywany przeze mnie w warsztacie, tylko "hobbystycznie" przez klientow. Mi zalezy na tym, zeby sie tym pobawic i zobaczyc co to na prawde moze i kiedy przyjedzie kolejny klient jakims vagiem to doradzic/odradzic mu kupowania tego, albo nauczyc/pokazac jak z tego korzystac zeby wszyscy byli zadowoleni. Ostatnio sporo aut przyjezdza na jakies tematy, ktore sa w sumie banalne i uzytkownicy sami sobie moga to zrobic, no i sprzet kosztuje polowe ceny vcds-a, wiec dla kogos kto uzywa tego tylko w swoim aucie i moze to robic z telefonu to wyglada na fajna opcje. Zobacze jak przyjdzie i bede sie bawil.
Ten program - jak pisalem wczesniej - pozwala takze podobno na patent z bramka sfd jak udalo mi sie wyczytac i bardzo chetnie sprawdze czy na prawde jest tak jak pisza.
Dzieki raz jeszcze.

oskar2311

Nowy
Punktów
0
Mam... użyłem sporo razy.. diagnoza spoko ale brak wielu jeszcze adaptacji i kodowań gotowych gdzie musisz szukać z palucha ale cena do jakości na pewno na plus choć na Twoim miejscu szukał bym używki z jeszcze dożywotnia licencja bo już wprowadzili abonament...
Wprowadzili abonament ale nie zablokowali opcji żeby na 1 tel tylko chodziło. Ja zrobiłem na 4 telefonach wersje ultimate pro. Ciekawe czy roczny kod też pójdzie na innych urządzeniach. :p

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Podbiję temat, bo zastanawiam się nad kupnem tego gówienka, jako że od kilku lat jeżdżę Seatem i ma u mnie raczej dożywocie, a już jakiś czas temu stał się pełnoletni i już zdarzają mu się okazjonalnie jakieś nietypowe awarie z racji wieku (np. zeszłego lata pompa wspomagania podziękowała za wieloletnią współpracę). Miał ktoś z tym ustrojstwem do czynienia na żywo? Głównie ciekawi mnie różnica między zwykłą wersją a Pro, bo z tego co czytam to pod kątem diagnostyki jest wszystko to samo oprócz braku funkcji zamrożonej ramki w podstawowej wersji (co zakrawa na smutny żart, bo takie coś jest w ELM-ie za 20 zł), a co do kodowań to jedni piszą, że tylko w wersji Pro, a inni, że w podstawowej da się je robić manualnie, a Pro tylko daje opcję korzystania z predefiniowanych kodowań za kredyty - a w zasadzie oprócz ustawienia innego poziomu wolnych obrotów nie mam raczej potrzeby ustawiania niczego innego. Next gena nie potrzebuję - korzystam tylko z Androida, a to, że jest składany w Europie, a poprzedni jest chiński nie jest dla mnie warte dopłacania ponad stówki. Jak mawia klasyk - thank you from the mountain.

Do góry Bottom