• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązkowy KSeF jednak nie od 1 lipca. Jaka jest nowa data i jak się przygotować?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Artykuł z MotoFocusa :
i najbardziej mnie rozbawiło sformułowanie/zdziwienie autora artykułu
"Obecny, testowy system otwarty dla chętnych nie cieszył się dotychczas zbyt dużym zainteresowaniem przedsiębiorców."
chyba myśleli że wszyscy się rzucą jak na ciepłe bułeczki ....
ku.....a już nie wiedzą jak Nas dojechać i z której strony :(:(:(

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Nie mam nic przeciwko wystawianiu faktur, ale jeżeli dobrze rozumiem, to za wystawienie jej będę musiał zapłacić?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
I w czym problem. 2026 odległy termin....z racji tego, że ekipa Tuska musi się zaznajomić z mechanizmami działania systemu, które de facto przygotował im Kaczor. Żeby kraść trzeba wiedzieć jak.

I nie martwcie się na zapas. Póki rządzi Rudy żadnych faktur nie będzie.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
Od 1 lutego 2026 r. wszystkie duże firmy (powyżej 200 mln zł sprzedaży w 2024 r.) będą musiały wystawiać faktury przez Krajowy System e-Faktur.

toldek1

Gaduła
Punktów
31
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Nie ważne kto rządzi KSeF będzie bo jesteśmy w Uni, po wprowadzeniu tego systemu weryfikacja faktur będzie możliwa w parę minut we wszystkich unijnych państwach - jest to element likwidujący tzw. lewe faktury.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@Drugi2 Patrząc jak udają sie inwestycje rządowe oraz inteligencje urzędników oraz lenistwo spodziewam sie masy spraw o o grosze gdzie ktoś sie pomylił przez przypadek . A jak skarbówka zaczyna kontrole to organizacja całej firmy kuleje . Poł biedy jak masz pracowników którzy mogą cię zastąpić . Gorzej jak masz jdg i musisz przerwać prace i tłumaczyć sie ze nie jesteś wielbłądem .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
inteligencje urzędników
mnie to mówisz?
-byłem ścigany na studiach przez skarbówkę za odliczenia podatku.
- wygrana sprawa z zusem i składkami emerytalnymi. zus nie ogarniał moich składak i filarów. mam od nich pismo, że to oni nie przekazywali dalej, ale to nie ich wina...
- spadek po rodzicach który "podobno" nie jest opodatkowany. zapłaciłem ile chcieli a niby dalej byłem dłużny niecałe 1000zł. dla świętego spokoju zapłaciłem haracz a nadal od kilku lat jestem w systemie winny.
- moje dzieci urodziły się za granicą i tutaj uczęszczają do szkół. złożone odpowiednie pisma, oświadczenia, etc. i co? i nic...
- polscy urzędnicy i policja nie rozumie, że można nie mieć zameldowania w polsce...
- jakikolwiek szpital czy przychodnia nie ogarnia ubezpieczenia zdrowotnego z zagranicy. a jak poprosisz o rachunek to obraza majestatu.
- ponownie zaczyna się mną interesować wku. a coraz bliżej mi do 50. ciekawostka- nie odbyłem służby i nie złożyłem przysięgi.

wystarczy? :D ja się boję pokazać paszport na granicy bo mnie zawiną :)

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
Decyzją rządu, KSeF będzie wprowadzany etapowo - od 1 lutego 2026 r. obejmie przedsiębiorców, których wartość sprzedaży (wraz z kwotą podatku) przekroczyła w 2025 r. 200 mln zł, zaś od 1 kwietnia 2026 r. obejmie pozostałych przedsiębiorców. Do końca 2026 roku utrzymana zostaje możliwość wystawiania faktur na kasach rejestrujących, a także odroczone zostaje podawanie numeru KSeF w płatnościach za e-faktury.

Do góry Bottom