• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obróbka głowicy, zadzior

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
cześć
chciałem się poradzić.
Oddałem głowice do szlifierni ale wcześniej jakimś niefartem zrobił się na niej zadzior. taki dołek. Pewnie gdzieś w transporcie.
Prosiłem "majstrów" oby na napawali przed planowaniem.
Ku mojemu zdziwieniu nie zrobili tego. Gość stwierdził ze to daleko od cylindrów i kanału wodnego i nic się nie dzieje z tym.
Jednak jak przykładam uszczelkę głowicy to przetłoczenie uszczelki wypada idealnie na tym wgłębieniu.
Pytanie do Was, co o tym myślicie, ma racje szlifierz? To wgłębienie wypada na uszczelnieniu spływu oleju i śruby.
Silnik Opla Z14xep

Załączniki

• 1723654950499.jpg
    1723654950499.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 65

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
To jest przy samej śrubie, nie powinno być problemu, jak nie jesteś pewny to oddać jeszcze raz i niech to napawają, ale wyczyścić blok dobrze i składać to nie jest jakiś turbo wynalazek że zaraz wydmucha uszczelkę.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
599
zrobił się na niej zadzior. taki dołek. Pewnie gdzieś w transporcie
O ile głowica nie jest pęknięta, albo pęknie za 10 moto godzin.

To jest przy samej śrubie, nie powinno być problemu, jak nie jesteś pewny to oddać jeszcze raz i niech to napawają, ale wyczyścić blok dobrze i składać to nie jest jakiś turbo wynalazek że zaraz wydmucha uszczelkę.
przetłoczenie uszczelki wypada idealnie na tym wgłębieniu.

Ogólnie to niezła chu...nia z tym. Ani w lewo ani w prawo.

To żeś się ze szpecami nie dogadał...

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Ja myślałem aby tam kropelkę utwardzanego UV kapnąć i wyrównać.
Jakbym dał teraz do napawania to zbiorą następną dychę. teraz zebrali 0,14.
Dogadałem się a oni zrobili swoje. nawet zapisywał to czego oczekuję od nich i co zrobili.
Ogólnie ten zakład jest już poza moim zainteresowaniem. Dość dużo narzekań słyszałem i w końcu wiem o co chodziło.
Ja się boje ze jak zostawię bez żadnego wypełnienia to płyn chłodniczy zacznie sie przedostawać do oleju, bo koło śruby jest jego spływ.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
No, nie stosowałem. Nie wiem jak z rozszerzalnością cieplną, faktycznie może być problem.
Rozumiem że masz na myśli kropelkę masy uszczelniającej Victora?

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
W 2004 roku jako 18 latek .Zaczełem pracę w pewnym pseudo warsztacie . Przyjechał klient jakimś kadetem w dieslu i kazano mi ściągnąc głowice bo ponoć pęknięta. Starszy mechanik wzią peknięcie nadcią potem poxipol dwuskadnikowy , wyszlifowali na szybie i do poskładania. 3 dni tam pracowałem i podziękowałem.

Do góry Bottom