• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ocena stanu opon - mozliwe problemy z geometria

marek__

Nowy
Punktów
0
Witam,

Jakis czas temu wjechalem autem w wieksza dziure az boczne drzwi zawyly ;)
Od tego czasu obserwuje auto - wydaje mi sie, ze kierownica jest minimalnie 2-3 stopnie skrecona i czasem mam wrazenie, ze wuczywam lekkie wibracje w okolicach 100-100km/h.
Mozliwe jednak ze jestem przewrazliwiony szukam dziury w calym, ale wskazywaloby to na delikatny problmem z geometria.
Niestety auto jest dosc skompilowane - ma miedzy innymi penumatyczne zawieszenie.
SKlaniam sie do wizyty w ASO, ale wczesniej chcialbym jeszcze zapytac co sadzicie o tym stanie bieznika - od tamtej akcji ma nabite juz okolo 2 tys. km.
Czy widac tutaj waszym zdaniem jakiekolwiek objawy nieprawidlosci w zawieszeniu/ukladzie kierowniczym?

Załączniki

• PXL_20260504_123137993.RAW-01.jpg
    PXL_20260504_123137993.RAW-01.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 17

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1612
Niestety auto jest dosc skompilowane - ma miedzy innymi penumatyczne zawieszenie.
Nawet się nie pochwaliłeś, co to za pojazd...
Cokolwiek by to nie było, geometrię wszędzie ustawia się praktycznie tak samo, czyli zgodnie z zaleceniami producenta: kąty, wymiary, ciśnienia, obciążenia itd.
Ale najważniejszy jest kumaty i nieleniwy „operator narzędzi”. Co z tego, że warsztat ma supernowoczesny skaner laserowy 3D, jak mechanik w ogóle tego nie ogarnia i nie czuje ustawianych parametrów.

SKlaniam sie do wizyty w ASO,
poszukaj na googlach kogoś z dobrymi opiniami w swojej okolicy

Czy widac tutaj waszym zdaniem jakiekolwiek objawy nieprawidlosci w zawieszeniu/ukladzie kierowniczym?
Opona jak opona :)
Jest w całkiem dobrym stanie i na zdjęciu nie widzę nic niezwykłego, może poza lekkim ząbkowaniem. Zdjęcie nie oddaje rzeczywistego stanu, co widać na żywo. Uprzedzam tylko, że odpisuję z telefonu.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
487
Miasto
Józefów
@Drugi2 ale większość myśli że My mamy szklane kule które wyczytają markę model i wyniki pomiaru geometrii lub też "dzięcioła w silniku" lub zawieszeniu :)
i w dodatku nasze kule są nieomylne i mają wieczne i darmowe aktualizacje :yuck: :yuck: :yuck:
Witam,

Jakis czas temu wjechalem autem w wieksza dziure az boczne drzwi zawyly ;)
Od tego czasu obserwuje auto - wydaje mi sie, ze kierownica jest minimalnie 2-3 stopnie skrecona i czasem mam wrazenie, ze wuczywam lekkie wibracje w okolicach 100-100km/h.
Mozliwe jednak ze jestem przewrazliwiony szukam dziury w calym, ale wskazywaloby to na delikatny problmem z geometria.
SKlaniam sie do wizyty w ASO, ale wczesniej chcialbym jeszcze zapytac co sadzicie o tym stanie bieznika - od tamtej akcji ma nabite juz okolo 2 tys. km.
Skoro uważasz że kpl opon do "magic pojazdu" jest tańszy niż sprawdzenie i ew skorygowanie geometrii to spoko, Twoja decyzja :)

Do góry Bottom