• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia I AQY 2.0 pb + lpg

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Witam
Zakupiłem 2 miesiące temu samochód (mój pierwszy) Skoda Octavia I AQY 2.0 z instalacją gazową.
Ostatnio zauważyłem, że pojawiło mi się jałowych falowanie obrotów (szczególnie przy rozgrzanym silniku, po wyłączeniu ssania) podczas jazdy na PB.
Falowanie obrotów (mierząc vagiem około 30 - 50 obr/min) jest denerwujące. Czasami odczuwam takie dołki podczas postoju.
Błędy jakie otrzymuje z vaga to:
16795 (P0411 / 001041)
17536 (P1128 / 004392)
Czasem sporadycznie pojawia mi się błąd o braku zmian napięcia na pierwszej sondzie lambda (16518).

Ostatnio zauważyłem również, że nie posiadam pompki powietrza wtórnego. Czy muszę ją posiadać ?

Ostatnio wymieniłem cewkę, kable i świece (przystosowane do gazu) na markowe (firmy beru i NGK), bo miałem wypadanie zapłonu i faktycznie cewka i kabel był zaśniedziały. Na gazie objaw ten jest jeszcze bardziej odczuwalny.

Proszę o porady jak wyeliminować ten problem.

Pozdrawiam.

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Stag 300.
A do czego służy powietrze wtórne i czy jest mi potrzebne? Z czego czytałem to służy do rozgrzewania komory kolektora i sondy lambda, no chyba, że się mylę.
Pozdrawiam.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam P0411- system wtrysku powietrza wtórnego , nieprawidłowy przepływ wykryty , P1128 upstream heated O2 sensors swapped -tłomaczenie nie wiem czy idealne -zamienione podgrzewanie sondy lambda miejscami ? czyli 1 z 2

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Dla mnie też dziwne bo kto by zamieniał podgrzewanie chyba że spacerkiem są dwa na jednym kablu i czyta dla każdej sondy inny pobór czyli miały by różne pobory prądu bo z tym się spotkałem tylko w innej marce i nie szło oszukać kompa zamianą sond.

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Mapy zostały ustawione przez gazownika na pokrywające się z benzyna. Podczas ustawiania gazownik mówił, że jest problem z sodą lambda bo przez parę minut działa normalnie, a potem pozostaje na jednym napięciu i nie zmienia się.
Gazonik straszy mnie wypalonymi zaworami.
Czekam na sugestie i pomoc.
Pozdrawiam.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Wracając to sondy są podgrzewane elektrycznie , mają grzałki i powietrze nie będzie ich ogrzewać w tym obiegu.Masz tam jeszcze jeża elektrycznego napewno w komorze przed kolektorem ssącym.Możliwe że sonda pada.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie straszy a ma racje , wymien sonde bo szkoda kasy na głowice . Co do pompy powietrznej czesto padają .

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
A wypalone zawory ?? Wiem że miałem wypadanie zapłonu, po zmianie cewki, kabli i świec po jakimś miesiącu wypadanie się powtórzyło lecz sporadycznie i aktualnie brak błędu z tej strony.

Teraz samochód po ustawieniu map przez gazownika działa jakoś dziwnie, nie ma mocy mimo pełnego gazu.

Jaka sondę proponujecie ?? Gazownik proponował mi oryginalną sonde za 400zł.

I pomiar szczelności zaworów za 50-60zł.

Pozdrawiam.

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Na PB jeździ lepiej, dynamiczniej (czyli nie jest jeszcze tracona pozycja ?? ).

Dla pewności jeszcze raz jutro do pracy pojadę na PB.

Jutro też zamówię sondę i w poniedziałek będę wymieniał.

Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jesli zdycha na LPG to coś masz z instalacją nie halo , najpierw doprowadz auto do stanu dobrego na Pb a potem LPG , nie da sie auta oszukać cudow nie ma jak chcesz nim jezdzić to musisz wlozyć .

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Dzisiaj do pracy jechałem na PB i mogę śmiało powiedzieć, że po skasowaniu błędu od lambda samochód pracuje dobrze.
Nie przełączam na LPG i wskazania spalania przez komputer są bardzo zaskakujące (niskie).
Auto na razie nie ma falowania obrotów. Pojeżdżę weekend na PB i sprawdzę, lecz sondę dzisiaj zamawiam.
Pozdrawiam.

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Witam,
temat rozwiązany, samochód na PB śmiga aż miło. Lambda 1 ładne oscylacje i zmiana napięcia 0.2 - 0.7V, lamba 2 zmiana napięć od 0.5 - 0.6V (najczęściej utrzymuje się na wartości 0.57V).
Czasy wtrysków na PB odpowiednie (3.2-3.7ms) i brak missfire (wypadania zapłonu).

Cały problem z samochodem powoduje sterownik gazu który jest najwyraźniej uszkodzony. Czasy wtrysków jakie odczytuje sterownik STAG300 są o 1-2ms zawyżone, (raz nawet wskazał 9ms).

Sprawdzaliśmy z gazownikiem nowy sterownik i samochód pracował o niebo lepiej, czasy wtrysków na nowym sterowniku są takie same jak wskazania komputera samochodu.
Można powiedzieć, że nie było widać znacznej różnicy między LPG a PB.

Aktualnie jeżdżę na starym sterowniku (muszę uskładać na nową instalację ponieważ podjąłem decyzje wymianę instalacji (bez butli i reduktora) bo kupiłem samochód z używaną instalacją - wiem błąd :( ).
Problem chwilowo ustał (na ssaniu dalej występuje lekko nierówna praca i czasami wychodzą missfire), rozgrzany samochód śmiga dobrze lecz czuje,
że brakuje mu trochę koni niż na PB (w porównaniu do nowego STAG'a).

Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak juz wszystko wymieniasz to wymien na agisa zobaczysz roznice w kulturze pracy , jakie masz wtryskiwacze i reduktor ?

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Wykonałem remont silnika, okazało się, że padła uszczelka pod głowicą. Przy planowaniu głowicy wymienione zostały uszczelniacze i przeczyszczone zawory. Dodatkowo wymieniłem też pierścienie na tłokach. Wymieniłem również sondę lambda która powoli już padała (jej napięcia były 0,2V - 0,6V). Zastanawia mnie jakie napięcia powinna mieć druga sonda lambda ??

Samochód się dociera, na razie zrobiłem 300km, a mechanik zalecał mi zrobić 1000km delikatną jazdą (około 2500obr/min) na benzynie.

Zamierzam jeszcze przeczyścić przepływomierz i przepustnice bo zauważyłem, że samochód czasami ma dziwne ledziutkie skoki na postoju i komputer wskazuje1,3-1,4l. Po chwili się to stabilizuje i ma 1,0-1,1l.

Poprawa jest znaczna bo w trasie (85km Kielce - Miechów) miałem spalanie 6-6,5l/km, a teraz po Kielcach mam 9-10l/km. Zauważyłem, że samochód długo się nagrzewa, nie wiem czy tak ma być czy ma szybciej ??

Ciągle mi sieci check engine od powietrza wtórnego, pompę mam wyciętą, czy mam się nie przejmować czy w przyszłości jednak zrobić aby działał ten układ powietrza wtórnego ??

Gazownik proponuje mi założenie nowej instalacji bo stara instalacja jest używana, psuje się i jest łatana w niektórych miejscach.

Proponuje on instalacje Stag4 lub Zenit PRO. Stag 300 ISA2 mówi, że to już spory wydatek na ten samochód (silnik AQY 2.0 8V) i nie potrzebny taki zaawansowany sterownik (co ja troszkę się nie zgadzam) ??

Proszę o poradę. Pozdrawiam.

Do góry Bottom