• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia II 1,6 BSE głośne hydropopychacze po remoncie głowicy

Tramt

Nowy
Punktów
0
Witam Kolegów i proszę o pomoc.
Posiadam Octavie II z 2011 1,6 BSE przebieg 320tyś
Jesienią zrobiony kapitalny remont głowicy, a przy przebiegu 240tyś robione panewki i pierścienie. Brał olej.
Po odpaleniu przez ok. 30 sekund wszystko jest ok. następnie zaczynają dzwonić hydropopychacze. Cichną po pełnym nagrzaniu silnika.
Jest coraz gorzej. Coraz dłużej trzeba czekać na wyciszenie .
Błędów brak
Ciśnienie oleju na gorącym silniku - książkowe. Olej 5W40 Castrol
Zakład robiący remont głowicy sugeruje wymontowanie jej i przesłanie celem sprawdzenia i wymiany hydropopychachy ( nie wymieniali???)
Wydaje mi się że to ślepa uliczka zwłaszcza że demontaż głowicy to nie 5 minut. Problem chyba leży w ciśnieniu oleju. Jaka jest Wasza opinia?
W międzyczasie przeczyszczę jeszcze smok w misce olejowej
Jacek

jaro8590

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Jasło
No ale popychacze to chyba można zmienić bez ściągania głowicy .... (chociaż nie znam na pamieć tego silnika)

Tramt

Nowy
Punktów
0
Oczywiście, ale remontowana głowica była przeze mnie wyjęta i wysłana do regeneracji. I tego samego w ramach gwarancji oczekuje zakład. Za tym idzie kolejne trzecie planowanie.
W poniedziałek oddaje samochód do polecanego mechanika. Już mi się nie chce z nim walczyć.

Do góry Bottom