• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia II FL Szyba kierowcy zaparkowała w połowie

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Odchodząc od pojazdu szyby zamknąłem z pilota i wszystkie były domknięte. Po przyjściu i otwarciu pojazdu z pilota zauważyłem szybę kierowcy zaparkowaną w połowie. Każde powtórne domykanie kończyło się parkowaniem w połowie. Uruchomiłem silnik i powtórzyłem operację. Szyba po uruchomieniu silnika za każdym razem parkowała już w górze. Obecnie nie ma tego problemu. Co więc było przyczyna takiego zachowania?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Zapewne mechanizm podnoszenia szyby "kończy się" lub gdzieś coś blokuje i działa zabezpieczenie przeciążeniowe, a że na wyłączonym silniku, napięcie trochę niższe, niż na pracującym, to i silnik ma trudniej podnieść.
Mechanizmy podnoszenia szyb w Skodach i im podobnych z grupy vag, to plaga.
Czasami zdarzają się problemy czysto elektryczne ale rzadziej.

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Nie było by to dziwne, ale szyba otwierała się do końca a zamykała do końca i po niewielkiej zwłoce wracała do połowy i zatrzymywała się. Na początku nie zwracałem na to uwagi podczas wejścia do pojazdu. Ale po zajęciu miejsca w fotelu powtarzałem te czynności i szyba po zamknięciu wracała do połowy.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Zrób adaptacje szyby. Na zapłonie szyba w dół. Następnie do góry i trzymasz przycisk, nie pamiętam czy 3 czy 5 sekund. Wyczyść wszystkie uszczelki, nasmaruj - oczywista oczywistość.
Zobacz czy problem wraca po adaptacji.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Nie pamiętam o ile opuszcza się szyba po zadziałaniu przeciążeniówki w tym modelu ale raczej nie o połowę więc może być, że moduł drzwiowy kończy żywot bądź instalacja do niego.
Zrób najpierw, jak kolega powyżej napisał, a jeśli będzie się nadal powtarzało, to musisz diagnozować moduł drzwiowy.

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Jak na razie to była akcja jednorazowa. Z modułem to ma problem we drzwiach pasażera z przodu. Zabrałem się za to, ale nie zrobiłem do końca, poniważ nity tam są o innej średnicy niż typowe /mam je już, tylko czasu brak a jak na razie jest z tym spokój/.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Nie pamiętam o ile opuszcza się szyba po zadziałaniu przeciążeniówki w tym modelu ale raczej nie o połowę
Trochę za połowę, generalnie musi się opuścić na tyle, żeby głowa wyszła, bo to jest zabezpieczenie dla dzieci. Lat temu pewnie ze 20 w Auto-Świecie czytałem taki test, gdzie sprawdzali te mechanizmy w różnych autach, to wyszło, że generalnie poza niemieckimi autami można śmiało ludzi gilotynować elektrycznymi szybami.

Do góry Bottom