• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odświeżenie warsztatu i doposażenie w kilka rzeczy - prośba o porady

mechaniker4

Początkujący
Punktów
0
Witam, jestem na etapie doposażania swojego warsztatu w kilka przydatnych sprzętów. Ogólnie posiadam już bardzo dużo różnego rodzaju wyposażenia, bo od ładnych kilku lat zajmuję się mechaniką, ale ostatnio postanowiłem trochę odświeżyć swój warsztat i zainwestować w kilka nowych rzeczy.

Bardzo proszę o porady co kupić, postaram się przy każdej pozycji sprecyzować czego konkretnie oczekuję:

1. 2 klucze dynamometryczne, zakres 5-200Nm czyli mały + duży (coś z wyższej półki, zastanawiałem się nad Jonneswayem, ale stwierdziłem, że wolę trochę dołożyć i zainwestować w coś topowego)
2. Zestaw bitów torx, spline (tutaj koniecznie coś z najwyższej półki, celuję w Wera Diamond, ale chętnie wysłucham propozycji)
3. Zestaw nasadek 6-kątnych rozmiary do 32 (coś konkretnego, co posłuży wiele lat)
4. Zestaw kluczy płasko-oczkowych, zwykłe, bez grzechotek (tak jak wyżej, coś wytrzymałego, dobrze trzymającego wymiar)
5. Podnośnik typu "żaba" (potrzebuję dobrej i poręcznej żaby, która będzie nadawać się również do obniżonych samochodów gdzie często jest bardzo mało miejsca, aktualnie posiadałem niskoprofilową żabę polskiej produkcji, ale nie jestem z niej zadowolony dlatego szukam czegoś dużo solidniejszego)
6. Kompresor powietrza (to jest bardzo ważny zakup i musi być dobrze przemyślany, niestety nie mam zbyt dużo miejsca więc kompresor musi być w miarę kompaktowy i nadawać się do: klucza udarowego, podnośnika-bałwanka oraz sodowania)
7. Klucz udarowy (kompletnie się na nich nie znam, bo jak dotąd w ogóle z nich nie korzystałem, zastanawiałem się nad elektrycznym, ale stwierdziłem, że pneumat będzie lepszy skoro już kupuję kompresor. Nie pracuję przy ciężarówkach itp. klucz będzie służył głównie do odkręcania/przykręcania kół i niektórych elementów zawieszenia itp.)
8. Myjka ultradźwiękowa do czyszczenia elementów drobnych, wtryskiwaczy itp. (nigdy z tego nie korzystałem więc jestem zielony w temacie, będę wdzięczny za propozycje i objaśnienie tematu)
9. Oświetlenie LED: lampka ręczna (drobna, najlepiej ładowana z magnesem itp.) oraz lampa kablowa (coś wydajniejszego, dającego dużo światła)
10. Maty ochronne do lakieru, zderzaka, błotników i coś na siedzenia/kierownicę (potrzebuję jakichś profesjonalnych osłon na wyżej wymienione elementy, bo dotychczas korzystałem z różnego rodzaju szmat itp.)

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i porady związane z wyborem odpowiedniego sprzętu z listy powyżej. Nie jestem zbytnio na czasie i dotychczas większość czasu korzystałem z narzędzi Honiton/KingTony/Bosch itp.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Co do narzędzi, bierz z gwarancją dożywotnią i masz spokój. Ja bity raz na jakiś czas wysyłam i dostaję nowe, ot taka zamiana. Nasadki tak samo, peknie=nowa. Sprzęt trochę kosztował, ale bynajmniej nie muszę się zastanawiać wielce i drapać po głowie żeby coś nie pękło itd.

Co do udaru, to z doświadczenia Ci powiem, że 1 to mało. U mnie non stop 3 w użyciu są, bo duże są mało poręczne, a z kolei małe czasem są za słabe.

Oświetlenie biorę z Bernera i nie narzekam. Na prawdę solidne wykonanie i nie raz zażywały kąpieli olejowych, spadały z 2 metrów itd. Wszystko ładowane przez USB, teraz wprowadzili jeszcze indukcyjne, ale jeszcze nie testowałem.

Oslon na błotniki, zderzaki itd. jest milion. Od tanich i w miarę ok, aż po super drogie, które loda i tak nie zrobią :)Kup takie które będzie można wyprać od czasu do czasu.

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Oświetlenie biorę z Bernera i nie narzekam. Na prawdę solidne wykonanie i nie raz zażywały kąpieli olejowych, spadały z 2 metrów itd. Wszystko ładowane przez USB, teraz wprowadzili jeszcze indukcyjne, ale jeszcze nie testowałem.
Z lampami z bernera już nie jest tak pięknie jak było, wyszła ostatnio jakaś nowa seria lampek (żółta obudowa, nie ma już niebieskich) i są o wiele słabszej jakości. Ostatnio lampka zachlapana płynem hamulcowym popękała samoczynnie w ciągu kilku chwil... Co prawda została wymieniona na gwarancji ale kto wie ile wytrzyma kolejna.

Promotor

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Pułtusk
Hmm pare lat mechanika. Ja zanim warsztat otworzylem mialem takie dylematy bo to są podstawy o co pytasz

mechaniker4

Początkujący
Punktów
0
Tym co rzeczowo odpowiedzieli - dziękuję, a reszty nawet nie chce mi się komentować. Zadałem rzeczowe pytania i oczekiwałem, że może komuś będzie się chciało cokolwiek doradzić, bo po prostu nie jestem w tym momencie na czasie. Z racji, że trzeba się rozwijać i chciałbym zainwestować trochę w rozwój firmy - zadałem pytania. Mam masę różnego rodzaju sprzętu, ale nie w tym rzecz, po prostu chciałbym zastąpić niektóre narzędzia czymś konkretniejszym co posłuży kolejne kilka lat.

Nigdzie nie napisałem, że wyżej wymienionych rzeczy jeszcze nie miałem. Mam wszystko w tym momencie, ale chciałbym wymienić na coś lepszego, bo albo się zużyło i nie działa jakbym sobie tego życzył, albo jest tego blisko.

W razie pytań pisz. :)

pozdrawiam,
Tomek
P.H.U. Szczepan

Dzięki za ofertę, rozumiem, że mogę się do Ciebie odezwać na PW i liczyć na dobrą ofertę gdybym się zdecydował na kilka rzeczy? :)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom