• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Od 1 lipca - Jednolity Plik Kontrolny

HeXeN

Gaduła
Punktów
10
Hurtownie się przestraszyły bo nagle miały stracić wielu stodolarzy którym dowożą części a ci nie są zarejestrowani w US. No ale już porobili nowe numery klienta i spokojnie będą wozić na paragon. Nic się nie zmieniło. Np. gordon.
Sami oczywiście sprzedają na allegro w cenach niższych niż dali tobie. Oczywiście udając że nie wiedzą o co chodzi.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Panowie bardzo przepraszam, ale Wasze dywagacje nie pokrywają się z założeniami pomysłu uszczelnienia podatków w tym kraju...
zainteresowanych odsyłam do lektury projektów ustaw
nip lub pesel na paragonach (numer ewidencji podatkowej kontrahenta na paragonach) mówi wam to coś ?
z jednej strony biadolicie na Kowalskiego z garażu a z drugiej sami chcieli byście lody kręcić
Kowalskiemu dobiorą się do zadka i słusznie bo jak mam konkurować z Kowalskim skoro zatrudniam pracowników i płace podatki a on nie
Ja mam wyższy rachunek za wodę i prąd od działalności a Kowalski ciągnie prąd do garażu z mieszkania i podatków nie płaci..

Na pewno nie wiesz o czym piszesz - to tyczy komuny. Kontrola krzyżowa - mówi Wam to coś?

Mi mówi ;) ale w związku z tym mam w ... wszystkie wymysły wystarczy pomyśleć i wszystko można z głową rozwiązać
ale widzę ,że u niektórych JPK wywołało panikę - co jednoznacznie świadczy o tym jak działają ;)
obym do takich wniosków doszedł tylko ja i nieliczni ,a nie zaglądający do internetu w poszukiwaniu ofiar kontrolerzy US

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Co do komuny, to mój ojciec też już robił na swój koszt, wiec wiem wystarczająco dużo i porami nie trzęsę.

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Jakby był zupełny zakaz kupowania części przez osoby prywatne i tylko zarejestrowane warsztaty mogłyby kupić. To może wtedy cała lewizna by zniknęła. Chociaż znając Polaków...

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
A ja do dziś nie ogarniam po co komu paragony, skoro prowadzi d.g...
To ja mogę wytłumaczyć. Mam zniżki w hurtowniach, bo kiedyś sobie wyrobiłem. Mam w działalności wpisane PKD m.in. naprawy pojazdów samochodowych i inne, pomimo że na codzień działam w innej branży. Jeden z samochodów mam na działalność i części do niego biorę na fakturę, którą rozliczam. Drugi samochód nie jest wprowadzony do działalności, więc uczciwie biorę paragony, a nie faktury i w związku z tym nie robię sobie sztucznych kosztów.
Czasami nie mam wyjścia i nie mam możliwości wzięcia paragonu, a wyłącznie fakturę, pomimo że potrzebuję coś prywatnie, ale korzystam z firmowych zniżek. Takich faktur, zgodnie z przepisami, nie księguję. To teraz jak wprowadzą taki jednolity rejestr też dla mikroprzedsiębiorców, to się nic nie będzie zgadzało, bez zmiany pozostałych przepisów. Znowu pod górkę.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To ja mogę wytłumaczyć.
...
Czasami nie mam wyjścia i nie mam możliwości wzięcia paragonu, a wyłącznie fakturę, pomimo że potrzebuję coś prywatnie, ale korzystam z firmowych zniżek. Takich faktur, zgodnie z przepisami, nie księguję. To teraz jak wprowadzą taki jednolity rejestr też dla mikroprzedsiębiorców, to się nic nie będzie zgadzało, bez zmiany pozostałych przepisów. Znowu pod górkę.
To się nazywa faktura zagubiona. Do tej pory bez konsekwencji a jak teraz to będą sprawdzać to się okaże...

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
To się nazywa faktura zagubiona. Do tej pory bez konsekwencji a jak teraz to będą sprawdzać to się okaże...
Czy ja wiem czy zagubiona... Po prostu niezaksięgowana. Zgodnie z prawem, o ile coś nie jest towarem handlowym lub usługą do dalszej odsprzedaży, to wrzucenie tego po stronie kosztów jest przywilejem, a nie obowiązkiem. Skarb Państwa na tym zyskuje, bo płacę wyższy podatek dochodowy i jest to moja strata.

manixpm

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
Mam jedno pytanie szukam odpowiedzi po całym necie i nic. Jestem na ryczałcie bo tak firma jest prowadzona od wielu lat.Nie prowadzę sprzedaży części. Warsztat jest na małej wiosce i zawsze brałem na paragon na części dla klientów zwykłych a na firmy brałem faktury chociaż to rzadkość z powodu małej liczby klientów, jak teraz rozliczyć paragon czy zacząć brać faktury. Księgowy powiedział ze teraz trzeba wystawiać paragon na części z robotą + 8.5 % za usługę czyli coś 100zł + 8.5 % i z tego 8.5% do US ? Wcześniej wystawiałem paragon na usługe a kwit z hurtowni oddawałem klientowi jako gwarancja i koszt części. jak to teraz płacić??

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Było i jest tak, że powinieneś dawać paragon lub fakturę za całą kwotę wpłacaną Tobie przez klienta.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Jak to nie ma ....jak ktoś ma magazyn części i stary program
to, co ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
zobaczymy jak to będzie w praktyce a tak to bicie piany a że teraz jest totalna samowolka to inny temat

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Idą w ślady Google , ci już wiedzą gdzie jesteś co cię interesuje co piszesz i oglądasz :)

Mar.wo już pisał wcześniej o kontroli krzyżowej. Po co wertować setki faktur i łazić po klientach, kiedy można sobie siedzieć i pić kawkę a maszyna do młócenia sama przesieje. Zrobi to szybciej, co przekłada się na większą ilość firm do sprawdzenia

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A jak chcesz docelowo obniżyć podatki jak nie ma szczelności podatkowej ?

Do góry Bottom