mar.wo
Zweryfikowany Mechanik
Na pewno nie wiesz o czym piszesz - to tyczy komuny. Kontrola krzyżowa - mówi Wam to coś?
Na pewno nie wiesz o czym piszesz - to tyczy komuny. Kontrola krzyżowa - mówi Wam to coś?
ale w związku z tym mam w ... wszystkie wymysły wystarczy pomyśleć i wszystko można z głową rozwiązać
To ja mogę wytłumaczyć. Mam zniżki w hurtowniach, bo kiedyś sobie wyrobiłem. Mam w działalności wpisane PKD m.in. naprawy pojazdów samochodowych i inne, pomimo że na codzień działam w innej branży. Jeden z samochodów mam na działalność i części do niego biorę na fakturę, którą rozliczam. Drugi samochód nie jest wprowadzony do działalności, więc uczciwie biorę paragony, a nie faktury i w związku z tym nie robię sobie sztucznych kosztów.A ja do dziś nie ogarniam po co komu paragony, skoro prowadzi d.g...
To się nazywa faktura zagubiona. Do tej pory bez konsekwencji a jak teraz to będą sprawdzać to się okaże...To ja mogę wytłumaczyć.
...
Czasami nie mam wyjścia i nie mam możliwości wzięcia paragonu, a wyłącznie fakturę, pomimo że potrzebuję coś prywatnie, ale korzystam z firmowych zniżek. Takich faktur, zgodnie z przepisami, nie księguję. To teraz jak wprowadzą taki jednolity rejestr też dla mikroprzedsiębiorców, to się nic nie będzie zgadzało, bez zmiany pozostałych przepisów. Znowu pod górkę.
Czy ja wiem czy zagubiona... Po prostu niezaksięgowana. Zgodnie z prawem, o ile coś nie jest towarem handlowym lub usługą do dalszej odsprzedaży, to wrzucenie tego po stronie kosztów jest przywilejem, a nie obowiązkiem. Skarb Państwa na tym zyskuje, bo płacę wyższy podatek dochodowy i jest to moja strata.To się nazywa faktura zagubiona. Do tej pory bez konsekwencji a jak teraz to będą sprawdzać to się okaże...