• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

"Odchudzenie licznika" przed sprzedażą

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Posiadam Renault Scenic z 2003 roku z silnikiem 1.9 dci. Auto odkupiłam 1,5 roku temu od wujka która kupił go w salonie. Po ponad roku użytkowania muszę jednak stwierdzić że jest to samochód jak dla mnie do poruszania się po mieście zdecydowanie za duży. Postanowiłam go sprzedać. Byłam pewna że pójdzie szybko bo jest w dobrym stanie, zarówno jeśli chodzi o mechanikę jak i o wygląd dodatkowo jest w bogatej wersji wyposażenia i aż do do końca ma prowadzoną książkę serwisową. Niestety każdego z potencjalnych kupców zniechęcał stan licznika mojego Renault. Auto ma przejechane 416 717 km co skutecznie odstrasza kupców. Nie pomogła obniżka ceny, nie mogę się pozbyć samochodu. I tu pojawia się pytanie czy można bez jakiejś poważnej ingerencji zredukować stan licznika tak by auto miało ok 200 tys km?

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Można ale to grozi § ;)
Wstaw do komisu,pogadaj z komisantem i coś wspólnie wymyślicie ;)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Przebieg był spisywany przy badaniach technicznych, zapomnij. Musisz opuścić cenę ze względu na przebieg.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
jak cofną to na każdej stacji kontroli wyjdzie i będziesz miał jeszcze większe problemy. Dlatego ciesze się że wprowadzono to, oraz walczą z cofaniem zegarów

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Można dopisać, że dziadek tylko do kościoła jeździł tylko było tam daleko... :D:p

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
albo napisać, że cofnięty ,,do przodu'' dla szpanu :D

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
w ogłoszeniu dopisz cena i przebieg do ustalenia :D

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
"jak cofną to na każdej stacji kontroli wyjdzie i będziesz miał jeszcze większe problemy." Dlaczego to ma wyjść podczas kontroli?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dlatego że jak robiłaś coroczne przeglądy pojazdu to diagnosta miał obowiązek spisać stan licznika. Trafia to do CEPIK-u gdzie jest ogólnodostępne. Przyszły właściciel jest w stanie to sprawdzić.

Tu :
https://historiapojazdu.gov.pl/

Sama też możesz, gdybyś nie była pewna czy masz rzeczywisty przebieg. ;)

albo napisać, że cofnięty ,,do przodu'' dla szpanu :D
Jeśli to to dci co obraca panewki to rzeczywiście szpan, jeśli to pierwszy motor w tej budzie. Wg normy to przynajmniej już trzeci powinien tam siedzieć :p

Ostatnia edycja:

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
"Jeśli to to dci co obraca panewki to rzeczywiście szpan, jeśli to pierwszy motor w tej budzie. Wg normy to przynajmniej już trzeci powinien tam siedzieć " W moim egzemplarzu nie było nigdy problemów z panewkami, silnik jest ten sam od nowości.

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
"To powiedz ile sobie cenisz to auto z tym przebiegiem" Pierwszym razem wystawiłam go za 7000 do negocjacji (max 300-400 zł), drugim razem za 6000 ale bez możliwości negocjacji ceny

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
na forum jest taka opcja jak cytuj wypowiedź, lub odpowiedz

A

Anonymous123

drugim razem za 6000 ale bez możliwości negocjacji ceny
Przebieg jak na ten silnik spory wiec nic dziwnego ze ciezko sprzedać bo kazdy kto kupi ma świadomość, ze byc może następnego dnia bedzie musial wydac 4k na remont silnika. Za zachodnia granica takie auta ida na złom . Cofajac licznik może sprzedasz, ale znizysz sie do poziomu nieuczciwych handlarzy

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Niech pani szczyci sie tym ze oryginalny przebieg a nie krecony uczciwy sprzedawca sie ceni....

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jest na to prosty i skuteczny oraz legalny patent
niby wymiana licznika mogłaby sprawę zamknąć,niby nie ma obowiązku aktualizowania przebiegu na nowym liczniku ale jak kupujący zjawi się na przeglądzie i wyjdzie że auto miało około pół bańki nalotu to może być nie wesoło

Do góry Bottom