• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odczuwalny brak mocy na gazie w stosunku do benzyny

relisis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona góra
Witam

Na wstępie pokażę wydruk co mam zamontowane: http://i.imgur.com/BGJnA0u.jpg

I sprawa rozchodzi się o to, że na benzynie moc jest ok, ale po przełączeniu na gaz odczuwalny jest spadek mocy i to straszny. Co może być przyczyną? Myślałem, że może wina świec i filtra gazu, ale po wymianie nie odczułem różnicy. Zimą, to jeszcze jako tako jedzie, ale jak jest już ciepło, to na gazie strasznie się jeździ.

Laguna 1, 99r 1.8 120km

Komora silnika cała: http://i.imgur.com/KwSAMaI.jpg

Filtr: http://i.imgur.com/xEV3YvX.jpg

Ostatnia edycja:

relisis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona góra
a nie masz tam jakiegoś gazownika na miejscu? Sam raczej nie ogarniesz.
Byłem niby rok temu właśnie też o tej porze jakoś latem. Wymieniłem świece i filtr gazu. Poprawił również szybsze przełączenie z pb na gaz, bo było bez sensu wydłużone to. Przez ten rok jazdy nie odczułem różnicy. Zimą jest trochę lepiej, ale jak jest ciepło i to czuć brak mocy. Do tego dodać klimę, to już w ogóle. Sprawa jest dziwna, bo przy prędkości 100km/h dostaje kopa i czuć takie popchnięcie do przodu aż wbija w fotel.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Ja przeczytałem 3 razy.
I i tak nie wiem o co tu chodzi. Moja 2letnia córka bardziej logicznie gada.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Chodzi o to żebyś nie pił jak zaczynasz pisanie na forum. U nas jest luz nikt tego nie zamknie. Będzie tylko weselej.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Kolego widzę że jesteś z mojego miasta i instalacje zakładałeś w Krępie.Ja mam u nich 5 auto zagazowane i nigdy ani to nigdy nie miałem problemów, a jeżeli coś było nie tak to robili to w 15 minut na miejscu. Gdzie tkwi problem ? instalacja ma 8 lat ?

Ostatnia edycja:

relisis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona góra
Kolego widzę że jesteś z mojego miasta i instalacje zakładałeś w Krępie.Ja mam u nich 5 auto zagazowane i nigdy ani to nigdy nie miałem problemów, a jeżeli coś było nie tak to robili to w 15 minut na miejscu. Gdzie tkwi problem ? instalacja ma 8 lat ?
Problem tkwi w mocy auta na gazie. Jest spora przepaść między benzyną,a gazem. Co do lat, to nie wiem jak to jest liczone, ponieważ zakupiłem już auto z gazem i nigdy wcześniej nie miałem gazu. Na tym papierze ( http://imgur.com/BGJnA0u ) jest homologacja z 5 grudnia 2005, a zamontowana w 2009. To on kupił używaną i zamontował 4 lata później?

Co do Krępy. Ja o nich słyszałem złe rzeczy i polecali mi na przegląd pojechać do Chynowa. W Chynowie, to wymienił mi jedynie filtr i przestawił kodowanie na szybsze przełączanie się na gaz.

Ile za przegląd Krępa bierze?

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Ja nie wiem co on zrobił ... No słyszałeś o nich złe rzeczy, ja słyszałem że kosmici istnieją :p , pojechałeś do chynowa i oto rezultat , nie chcę tutaj najeżdżać na instalatorów z Chynowa , piszę tylko to co ja doświadczyłem, ojciec 3 auta u nich gazował i nie było problemu, brat dwa auta i żadnego problemu, jak był jakiś problem to diagnozowali bardzo szybko.Sama regulacja 20-30 zł, pełen przegląd wraz z wymianą filtrów gazu - k0ło 80-100 zł.

Ps : za dwa dni jadę zagazować do nich następną furę :)

Zawsze jak jedziesz do nich gazować auto to pytają jaki silnik , bo nie wszystkie nadają się do LPG, i tu zaskoczenie bo od razu szef ci powie czy nadaje się czy nie i jakie będą konsekwencje tego. Znajomy zakładał kilka lat temu LPG w VOLVO z silnikiem Forda ZETEC , chciał mieć konieczne LPG , w Krępie odradzili mu , bo tam głowica słaba i szybko zawory sie podpalają , ale nie uparł się, zamontowali mu w innym warsztacie w Zielonej Górze bez problemu i finał tego taki: 2 miesiące temu naprawa silnika około 5 tys zł a instalacja i tak pobiera paliwo w celu smarowania ,ale LPG ma , po remoncie dalej śmiga na LPG :banghead:

Ostatnia edycja:

relisis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona góra
Ja nie wiem co on zrobił ... No słyszałeś o nich złe rzeczy, ja słyszałem że kosmici istnieją :p , pojechałeś do chynowa i oto rezultat , nie chcę tutaj najeżdżać na instalatorów z Chynowa , piszę tylko to co ja doświadczyłem, ojciec 3 auta u nich gazował i nie było problemu, brat dwa auta i żadnego problemu, jak był jakiś problem to diagnozowali bardzo szybko.Sama regulacja 20-30 zł, pełen przegląd wraz z wymianą filtrów gazu - k0ło 80-100 zł.

Ps : za dwa dni jadę zagazować do nich następną furę :)

Zawsze jak jedziesz do nich gazować auto to pytają jaki silnik , bo nie wszystkie nadają się do LPG, i tu zaskoczenie bo od razu szef ci powie czy nadaje się czy nie i jakie będą konsekwencje tego. Znajomy zakładał kilka lat temu LPG w VOLVO z silnikiem Forda ZETEC , chciał mieć konieczne LPG , w Krępie odradzili mu , bo tam głowica słaba i szybko zawory sie podpalają , ale nie uparł się, zamontowali mu w innym warsztacie w Zielonej Górze bez problemu i finał tego taki: 2 miesiące temu naprawa silnika około 5 tys zł a instalacja i tak pobiera paliwo w celu smarowania ,ale LPG ma , po remoncie dalej śmiga na LPG :banghead:
Ja jeszcze rok będę jeździć laguna, bo potem chcę audi a4 b8 2012 2.0 tdi kupić. To auto dam tacie, to mu mocy nie potrzeba. No, ale mam auto dwa lata i jeszcze jak mam ten rok pośmigać do przyszłego lata, to masakra.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Pojedz na regulację 20-30 zł dasz i będziesz wiedział o co Kaman , możliwe że to tylko kwestia regulacji , no chyba że już coś jest zużyte z elementów instalacji , ale to i tak ci powiedzą :) , osobiście nigdy bym nie kupił auta z kilkunastoletnią instalacją LPG , bo to bomba zegarowa :inpain: Brat miał Lagunę 1 ten sam rok , kupił z gazem bo nad morze jechał , nad morze pojechał na dwóch zbiornikach gazu w jedną stronę , pił jak smok , wrócił z morza i zaczęła się walka z LPG, jeszcze się okazało że miał nadpalony zawór, a że w Lagunie regulacja luzów to płytki, więc trzeba przy LPG kontrolować to częściej ,za głupią regulacje płytkami wołają 350 zł u nas .Trwało to 3 miesiące i auto sprzedał .

Ostatnia edycja:

relisis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona góra
Pojedz na regulację 20-30 zł dasz i będziesz wiedział o co Kaman , możliwe że to tylko kwestia regulacji , no chyba że już coś jest zużyte z elementów instalacji , ale to i tak ci powiedzą :) , osobiście nigdy bym nie kupił auta z kilkunastoletnią instalacją LPG , bo to bomba zegarowa :inpain:
Czy ja wiem czy bomba. Jeździłem trasy po kilka razy: międzyzdroje, poznań, wrocław, warszawa i siedlce. Warszawa i siedlce, to moje dwie najdłuższe trasy i jechałem tam kilka razy. Z instalacją nie miałem problemu nigdy, tylko jedynie ta moc.

2 lata temu gaz był tani i szukałem właśnie takiego auta. Teraz cena wraca do normy sprzed dwóch lat, ale i tak przesiadam się na diesla, bo zakochałem się w tym aucie.

A nawet Ci powiem, że miałem wypadek tą laguną, że wyrwało mi drzwi kierowcy i pasażera. Bomba nie wybuchła :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
czujnik temp na listwie a stag300 to za slaby sterownik juz i jakie wtryskiwacze bo nie widziałem , jak waldemary to sie nie dziwie.

Do góry Bottom