• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odma na zewnątrz?

potentator

SuperMechanior
Punktów
3
Po ci mi się Wąż intercolera w miejscu wejścia do przeplywomierza, uszczelka wymieniłem na nową nie pomogło, auto nie kopci ale mnie drażni ten wyciek. Czy można dać odme na Zewnątrz?czy zostaje wymiana pokrywy?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jedni mówią w dolot inni na zewnątrz, tylko zimą uważać żeby nie przymarzła rura jeżeli w atmosferę.
Jakby OCT nie mogło przymarznąć...czy jego 'sitko'...jeszcze większość ma średnicę wewnętrzną złączki 10mm.
Pierd. węża ogrodowego zbrojonego 19mm na zewnątrz i pyta. Chyba nie zamarznie?
No i stówka w kieszeni...przecież OCT nie rozdają za darmo...poza tym nie zawsze jest miejsce żeby gdzieś sensownie upchnąć tanka.
A wąż pięknie pójdzie bokiem wprost do butelki po mleku.
Dawał ktoś na zewnątrz, że odświeżę temat?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Polo 6n 1.3 miało z tym problem zimą, czasami nie szło odpalić silnika, wystarczyło odkręcić korek wlewu oleju i odpalił:) dziadostwo jedno, audi a4b5 1.6 nie ma z tym problemu, można? Można

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jak masz dużą średnicę węża który pójdzie w atmosferę to nie ma co przymarzać..tak sobie myślę ..przecież grawitacyjnie cały czas będzie się oczyszczał :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ja mam w atmosfere, bmw e39 2.5 [m57] 700tys nalotu juz hehe.
Może dlatego że w atmosferę, dlatego ma 700 hehe...
Jak misiek mówi że w atmosferę to puszczamy w atmosferę.

A miśku drogi...czy nie ma jakiś 'zawirowań' jak się puszcza w atmosferę, a nie w dolot przed turbo i OCT?
Bo tak to jest jakieś dodatkowe podciśnienie w odmie jak turbo zasysa.
I ciekawe, czy to jest jakoś wyliczone przez inżynierów?

Puściłem w atmosferę, ale tak się zastanawiam i nabieram pewnych wątpliwości.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Polo 6n 1.3 miało z tym problem zimą, czasami nie szło odpalić silnika, wystarczyło odkręcić korek wlewu oleju i odpalił:) dziadostwo jedno, audi a4b5 1.6 nie ma z tym problemu, można? Można
Bo to nowszy silnik, a VW raczej na bieżąco próbował rozwiązać problem tej nieszczęsnej odmy. W najstarszych 1.4 zamarzała, później była chyba przenoszona w inne miejsce, zrobili do niej podgrzewacz, aż wreszcie dołożyli elektryczną grzałkę. A jak teraz czytam, to od BXW jeszcze nawet drugą odmę dołożyli, a w międzyczasie jeszcze był inny korek wlewu oleju z dodatkowym zaworkiem, który jak trzeba było to się lekko uchylał, żeby nie było podciśnienia.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@misiek1394 dzwoniłem do ASO i już wiem wszystko. Ciśnienie w skrzyni korbowej powinno być atmosferyczne.
Czyli w momencie kiedy turbo by przeładowywało, to nawet lepiej jak jest odma puszczana w atmosferę.

Prościej rzecz ujmując ciśnienie z odmy jest wprost proporcjonalne do podciśnienia przed turbosprężarką. Lub nieznacznie większe kiedy samochód opuszcza fabrykę.

Do góry Bottom