• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

odpowietrzanie zafira 2.2 dti

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
nie pisałem że zapłaciłem 2150,pompa była używka niby wgrane mapy z starego sterownika
czy dzisiaj nie rozmawialiśmy w sprawie tej pompy przez telefon ?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Dlaczego niby myślisz ze to pompa :) nie przez pompe pewnie chodzi jak traktor , tylko silnik pewnie umęczony

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
przed wymianą pompy pracował ok tylko nie odpalał gorący , teraz pracuje jak na 2 tłoki

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
kurna jeszcze sprawdzę kompresję,ale dziwne że wcześnie pracowało ok
ostatnio same problematyczne auta się trafiają

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
A ustawiłeś kąt wyprzedzenia wtrysku?

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
kąta wyprzedzenia wtrysku nie ustawiałem tylko zapiołem na znaki i odpaliłem,jak się w tym silniku ustawia kąt wyprz.wtr. 2,2DTI ?
posiadam OP-COMa i AUTO-COMa

A

autozibi

wszystko ustawione na blokadach więc niema mowy o złym ustawieniu , naczytałem się tyle że odpowietrzamy przez powrót do zbiornika,powroty wtryskiwaczy itd.szukam metody aby pompy nie zaorać bo kosztowała 2150

Pisałeś w tym poście .

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Zibi, to że ustawisz na blokady to jedno, ale ustawienie kąta masz na fasolkach na pompie.

W Op-comie masz opcję czytania kąta wtrysku. w silniku w parametrach bierzących, nie pamiętam w któej tabeli

A

autozibi

Zibi, to że ustawisz na blokady to jedno, ale ustawienie kąta masz na fasolkach na pompie.

W Op-comie masz opcję czytania kąta wtrysku. w silniku w parametrach bierzących, nie pamiętam w któej tabeli

Tak wiem , ale ja pisałem o cenie czyli 2150 zł .

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Rozumiem, przeczytałem pierwszą linijkę ;p

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
moim skromnym zdaniem to powinien pracować nawet na słuch ok jak złożony na blokady ?
popuszczając nawet przewody wtryskiwaczy to tylko zmienia pracę jak odkręcam na 3wtrysku

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Ma metaliczną pracę stukową?

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
A jakiś dym z tyłu? Jak odpala?

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
odpala ok tylko dymi jak stary td golf II
dodam że odpalam bez podpiętych przewodów turbo ale to niema wpływu na tak nierówną pracę silnika

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
wali starym dieslem czyli czarnawy

dziwi mnie tylko że nie reaguje na popuszczanie przewodów wtryskiwaczy 1,2 i 4
jak popuszczam 3 to prawie gaśnie

Ostatnia edycja:

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
moim skromnym zdaniem to powinien pracować nawet na słuch ok jak złożony na blokady ?
popuszczając nawet przewody wtryskiwaczy to tylko zmienia pracę jak odkręcam na 3wtrysku
b

Blokady to jedno a kąt drugie, jeśli można dac zegar to od tego bym zaczął jeśli nie to patrz w tabelke w op com. Ja używam kts i kąt podaje jako wartośc bezwzgledna czyli zawsze dodatnia.

Odpal i patrz, jesli kat jest ok, to problemem moze byc faktycznie pompa lub wtryski, czasami regeneracja czy wymiana pomy nie wystarczy wtryski do sprawdzenia.

Pytanie dlaczego tylko ten 3 wtrysk pracuje? Jak pozostale popuszczasz przewod i bije rope czy slabo tryska?

Mialem przypadek opla w którym padł sterownik, ale wtedy pompa bije paliwo na powrót.

Do góry Bottom