• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odrysowanie otworu pod łatę w podłodze

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Cześć
Może i głupie pytanie ale łatam podłogę w Mazdzie 6. Ogólnie mam wycięty i oszlifowane otwór w podłodze ale nie do końca radzę sobie z ładnym odrysowaniem i wycięciem łatki. Może macie jakieś patenty ? W tym miejscu jest sporo pofalowań, zagięcia itd. Oczywiście próbowałem przyłożyć kartonik i odrysować ale nie wychodzi to zbyt dobrze. Zdaje sobie sprawy że żeby było to zrobione dobrze to powinienem autko oddać do profesjonalisty ale chce spróbować sam nawet kosztem żeby za rok znów trzeba było to robić :p Nie stety nie mam teraz zdjęcia. Za wsyztskie pomocne odpowiedzi z góry dziękuję :)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
albo karton albo brystol albo papier
i czy musisz to robić z jednego kawałka blachy?

może jakieś zdjęcie?

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
albo karton albo brystol albo papier
i czy musisz to robić z jednego kawałka blachy?

może jakieś zdjęcie?
Zdjęcie wstawię dopiero jutro. Nie wiem czy musi być z jednego kawałka. Wydawało mi się, że będzie to sztywniejsze a w końcu to podłoga. Ale jeżeli by nie trzeba było to z dwóch było by znacznie lepiej to zrobić
Automatyczne połączenie postów:

Folia przeźroczysta i pisak do CD.
To mogło by zdać egzamin :p

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
A może .. pianka montażowa zalepić dziurę i wyrzeźbić tak jak ma być i podług tego Ala odlewu dorobić ten brakujący element..myślę że jak by było z jednego kawałka to chyba lepiej mniej do spawania i co za tym idzie mniej przegrzewania materiału...tylko uważaj byś tam czego nie popalił przy tym spawaniu miej pod ręką gaśnice w razie wu... przepisy BHP przy takich wojażach to podstawa... dziękuję za przeczytanie mojej wypowiedzi i pragnę poinformować że nie jestem fachowcem w tym temacie pomysł z pianką montażowa to moja wizja więc każdy niech robi na własną odpowiedzialność:)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
miej pod ręką gaśnice w razie wu...

polecam wiaderko wody i ze dwie butelki wody 1,5 litra po coli czy innej pepsi :) z dziurka w nakrętce. do tego mokra szmata obok.
gaśnica oczywiście też, ale nie na pierwszy ogień :)
studzenie to podstawa. .spawasz kawałeczek i chłodzisz mokrym ręcznikiem. w razie większego zadymienia delikatnie podlać wodą z butelki.

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
O BHP się nie martwię, zdarzało mi się łatać wydechy i spierdzielać z kanału z palącym się butem :D a tak na poważnie to wstępnie mam przygotowane wszystko, tylko dociąć odpowiednią łatę i ją wstawić :p BHP mimo że to zwykły garaż z kanałem też mam (gaśnica, 15L bańka z wodą do mycia rąk, i pojedyńcze butelki bo napojach).

czarnykolor

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Łódź
Ja bym wyciął dziure w blasze na kształt prostokąta. Wziął jakąś kartkę czy taśmę i zmierzył długość po przetłoczeniach. Wycinasz z blachy taki prostokąt z naddatkami i profilujesz go. Docinasz do wymiaru przymierzajac do utworu i spawasz.

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Dziś, lub jutro spróbuje sposób z folią i kartka papieru, jeżeli znów mi nie do końca to będzie wychodzić to zrobię jak kolega radzi wytnę otwór bardziej w prostokąt i wtedy spróbuje :) dzięki za wszystkie odpowiedzi :D

darcun4

SuperMechanior
Punktów
152
Miasto
Toruń
Tylko po co kartka, jak sama folia wystarczy? Odrysuj na folii, którą sobie elegancko dopasujesz do przetłoczeń w podłodze. Rozprostuj i wytnij, po przeniesieniu wielkości na blachę, otrzymasz kawałek z zapasem na przetłoczenia, które dopracujesz młoteczkiem.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Ta łatka to jakiś egzamin zawodowy. Przeklep podłogę do linii prostej przy krawędzi spawania dopasuj prostą blachę i spawaj. Myślisz, że blacharz będzie się bawił w dopasowywanie. Przecież to tylko kawałek podłogi niewidoczny dla oka. Żeby tylko takie problemy były przy naprawie aut :). Lepiej zwróć uwagę przy spawaniu na kabelki przebiegające przy linii spawania a nie przejmuj się duperelami dopasowania blachy. Jak chcesz mieć w pełni profi to kup ćwiarę i wytnij z oryginału i wspawaj element :).

Ostatnia edycja:

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Tylko po co kartka, jak sama folia wystarczy? Odrysuj na folii, którą sobie elegancko dopasujesz do przetłoczeń w podłodze. Rozprostuj i wytnij, po przeniesieniu wielkości na blachę, otrzymasz kawałek z zapasem na przetłoczenia, które dopracujesz młoteczkiem.
Tak tak albo jedno albo drugie ;p
Ta łatka to jakiś egzamin zawodowy. Przeklep podłogę do linii prostej przy krawędzi spawania dopasuj prostą blachę i spawaj. Myślisz, że blacharz będzie się bawił w dopasowywanie. Przecież to tylko kawałek podłogi niewidoczny dla oka. Żeby tylko takie problemy były przy naprawie aut :). Lepiej zwróć uwagę przy spawaniu na kabelki przebiegające przy linii spawania a nie przejmuj się duperelami dopasowania blachy. Jak chcesz mieć w pełni profi to kup ćwiarę i wytnij z oryginału i wspawaj element :).
Egzamin zawodowy to nie jest bo auto prywatne :p A w sumie o tym nie pomyślałem :p ale może faktycznie naprostować na ile się uda i wstawać odpowiedni kawałek. Nie wiedziałem że tak się praktykuje :p jak widać wychodzi brak doświadczenia :p ale od czegoś trzeba zacząć :)

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
A dużo to roboty przyłożyć blachę tak jak teraz i odrysować dziurę na blasze?!

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jak ktoś ma dwie lewe ręce, plus niewiele w makówie, to jest ogromny problem...:)

Do góry Bottom