• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

odstąpienie od umowy kupna... PILNE!

mycha19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puck
Hej :)
No to tak... Mój tata kupił 22 września volvo s40. Sprzedający oznajmił, że stan samochodu jest bardzo dobry... Wsiadać i jeździć... Problem polega na tym że następnego dnia okazało się że do wymiany są: przewody paliwowe, obudowa termostatu i kilka małych drobiazgów , bo cieknie tu i tam czego wcześniej widać nie było... Właściciel nie przekazał nam również karty pojazdu bo twierdził , że żona schowała i jak wróci to wyśle pocztą na swoją odpowiedzialność.... Do tej pory karty nie otrzymaliśmy pomimo ciągłych telefonów i upominania się o nią... Wiem, że popełniliśmy błąd podpisując umowę nie sprawdzając czy karta jest, a bez niej nie da się zarejestrować pojazdu... Czy pomimo wszystkiego możemy odstąpić od umowy i oddać samochód? Jeśli tak to jaki mamy na to czas?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jeśli uporczywie nie przekazuje karty pojazdu to jak najbardziej możecie odstąpić,jeśli na umowie było zaznaczone iż sprzedający oświadcza że pojazd jest wolny od wad prawnych i praw osób trzecich a wy go zarejestrować nie możecie to oświadczył nieprawdę ponieważ właśnie wada prawna nie pozwala go zarejetrować, co do stanu technicznego to za długo zwlekaliście,wszystko zależy od tego jak umowa jest sporządzona,a jeśli dojdzie do zwrotu to dostaniecie tą kasę która jest na umowie.Informacja o karcie pojazdu jest zapisana w dowodzie rejestracyjnym konkretnie jest jej nr.

mycha19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puck
W umowie pisze: "Sprzedający oświadcza że pojazd będący przedmiotem umowy stanowi jego wyłączną wartość, jest wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich itd..."

Pisze też że : "Sprzedający oświadcza że pojazd nie ma wad technicznych które są mu znane i o których nie powiadomił kupującego , a kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu"

Oraz : "W sprawach nie uregulowanych w niniejszej umowie zastosowanie mają obowiązujące w tym zakresie przepisy kodeksu cywilnego"

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Niestety sąd .... czyli jakieś dwa lata ... mozna wystosować pismo i ewentualnie skierować do prokuratora bo ta karta uniemożliwia zarejestrowanie a wiec istnieje podejrzenie ze jest kradziony jak i z winy sprzedajacego nie mozecie korzystac z auta ...ale nie wiem czy tym się zajmie ...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Niezbadane sa wyroki sądu ..... wiem z autopsji ....

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jedziesz do gościa z kolegami i sprawa załatwiona, jak chcesz delikatnie to idziesz do gościa i prosisz o kartę pojazdu, jeżeli nie da, to wzywasz mundurowych i tyle...

A

Anonymous123

Dajcie spokój. Jaki rok tego volvo i jaka cena? Karta pojazdu to 80 zł. Idziesz rejestrować, piszesz oświadczenie ( druk dostępny w wydziale komunikacji) , że karta pojazdu została zagubiona, okoliczności nie znasz i tyle. Nie pisz ze skradziono bo będą kazali zglosci na policje. Masz prawo zagubić dokument. Ludzie gubią wszystkie dokumenty i udaje się to odnowić. Kiedyś kupiłem rozbitka, dowód zabrany i a na dodatek zgubił gość potwierdzenie. Miał jakimś cudem kopie i zarejestrowałem na podstawie kopii potwierdzenia zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Ile zapłaciłeś z naprawę tego wszystkiego?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Myślę, że masz szansę na zwrot auta wobec niezgodności z umową (wada prawna).
Zwrot kwoty która jest na fakturze lub umowie...

Dżodżo

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Shannon/Ennis/Limerick
www.thomasgarage.ie
Pisze też że : "Sprzedający oświadcza że pojazd nie ma wad technicznych które są mu znane i o których nie powiadomił kupującego , a kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu"

Moze te wady techniczne nie były mu znane? Tutaj może się wyprzeć ze jest laikiem i mechanik nic mu nie mlwil i ze nie wiedzial ze cos cieknie itp.

A

Anonymous123

Miałem taką sytuację kiedyś z Mondeo tdci. Sprzedałem handlarzowi za niewielkie pieniądze a ten do mnie po paru godzinach dzwoni, że straciło moc, że zapaliła się kontrolka silnika, że wtrysk padł itp. Kupił auto za kilka tys zł i jeszcze chciał odzyskać cześć kasy. Domyslilem się, że rozkodowal wtryski i na cwaniaka leci. Telefon do prawnika, on mi mówi ze może mnie pocałować. Niech udowodni, że to była wada ukryta, że miałem świadomość usterki. W skrócie nie do udowodnienia i pokazałem mu środkowy palec cwaniakowi.
Inny przpadek, klientka kupiła trzy lata temu Peugeota 307 z automatem. Od początku były problemy ze skrzynią. Sprzedawca komis. Nie chcieli się dogadać o zwrot, sprawa poszła do sądu. Jednak ona razem z pozwem nie zwróciła im auta. Po dwóch latach sprawa wygląda tak. Komis przegrał sprawę i ma oddać niecałe 10000. Ona przegrała sprawę z komisem bo podali o wynajem. 47000. Wniosek taki, że jak walka o kilka tysięcy złotych to nie warto. A oddasz właścicielowi auto bez zwrotu gotówki?

mycha19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puck
Dajcie spokój. Jaki rok tego volvo i jaka cena? Karta pojazdu to 80 zł. Idziesz rejestrować, piszesz oświadczenie ( druk dostępny w wydziale komunikacji) , że karta pojazdu została zagubiona, okoliczności nie znasz i tyle. Nie pisz ze skradziono bo będą kazali zglosci na policje. Masz prawo zagubić dokument. Ludzie gubią wszystkie dokumenty i udaje się to odnowić. Kiedyś kupiłem rozbitka, dowód zabrany i a na dodatek zgubił gość potwierdzenie. Miał jakimś cudem kopie i zarejestrowałem na podstawie kopii potwierdzenia zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Ile zapłaciłeś z naprawę tego wszystkiego?

A to nie jest czasami tak że zagubienie karty pojazdu musi zgłosić osoba która wpisana jest w dowodzie (czyli sprzedawca)? Czy po prostu mój tata również ma takie prawo posiadając spisaną umowę?

rok 97 a daliśmy za niego 4tys

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Za 4000 strach kupić seicento. No ale może Vovlo jest lepsze...:):p

mycha19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puck
myśmy 4 lata temu kupili toledo I za 2500 i powiem Ci że do tej pory nic nie było wymieniane <no wiadomo prócz podstawowych elementów które wymienia się w każdym normalnym samochodzie> :D :D :D

mycha19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puck
nie każdego stać na samochód wart nie wiadomo ile...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie w tym sensie piszę. Tylko gdyby prześwietlić to toledo jak podczas zakupu się robi to by się okazało, że nie do handlu się ono nadaje ani nawet do naprawy tylko pod prasę wysokiego zgniotu...:(

mycha19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puck
a widzisz my jakoś jeździmy i wygląda on pod względem mechanicznym jak i samego wyglądu lepiej niż niejedno droższe auto

Do góry Bottom