• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odwieczny dylemat Podnosnik vs kanal?

TCP

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w kuj-pomorskim ;)
Siemanko.Tak się składa że jestem na etapie budowania garażu(wieniec w czwartek wylaliśmy :D) na zgłoszenie czyli do 35m2 (7 długi 5 szeroki) nie ukrywam że myślę w przyszlosci o działalnosci,poki co ogarniam go do swoich potrzeb i ''przysług'' znajomym.Moje pytanie brzmi-podnosnik czy kanał?Rzecz w tym że jak człowiek mieszka na wsi,to i czasem trafi się jakiś traktor,czy inny agro temacik i w takim garażu wraz z podnosnikiem robić cokolwiek innego niż osobówe czy dostawczaka będzie ciężko.Jak wy to widzicie?Poki co nie mam w planach budowy drugiego typowo na inny sprzęt.Nie ukrywam,dotychczas moje prace z udziałem kanałów kończyły się dużą ilościa przekleństw(kanały zazwyczaj były zbyt płytkie,za wąskie) więc jesli pracujecie na kanałach,to byłbym wdzięczy jakbyście podali jakiś sensowny wymiar,oraz za i przeciw co do oby dwóch w/w ułatwień warsztatowych.Dziękuje i pozdrawiam ;)

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Ja osobiście korzystam z kanału, ale gdyby nie wysokość budynku nie zastanawialbym się i wybrał jednak podnośnik...

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Skoro jesteś na etapie budowy to dlaczego nie zbudujesz stanowiska z kanałem i podnośnikiem nad nim? Baardzo praktyczne rozwiązanie. ;)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Mam taki sam garaz. Zbudowany 3 lata temu. Zdecydowalem sie na kanal i nie byl to dobry pomysł. Kanal jest krótki 5metrow co powoduje ze przy dłuższych autach musisz wjechać poza kanal, tak zeby schody byly odkryte następnie wchodzisz do kanału i czasami potrzebyjesz przepchnac auto stojac w kanale. Nie zdarza sie to czesto ale czasem jest taka potrzeba.

W ogole gdybym mial budowac teraz garaz czy garazo-warsztat odpuścił bym sobie garaz na zgloszenie a wybudował wiekszy garaz na pozwolenie. Wiecej papierologi ale na materiały nie wydasz duzo wiecej a będziesz mial garaz np 60m2.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Jak już wieniec zalany to raczej pozamiatane jeśli chodzi o budowę większego :)

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
A po czym wnosisz, że to durny pomysł? Widziałeś kiedyś takie stanowisko?

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Tak sobie myślę że w większości przypadków podnośnik jest bardziej przydatny- trzeba tylko wziąć pod uwagę wys. budynku żeby dało się podnieść busa-taką np. maxi blachę (oczywiście zakładając że chcesz naprawiać tez busy) no i jeszcze taki mały szczegół jak max ciężar samochodu- czyli nie kupujemy najtańszych do lekkich pojazdów.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Nie wiem czy czytałeś pierwszy post ale mogą pojawić się też traktory, czyli w moim rozumieniu ciągniki rolnicze.
Oczywiście że czytałem ale osobiście uważam że jeśli miałbym wybierać to wziął bym podnośnik- przy traktorze też się przyda.
jeśli miałbyś miejsce to kanał i podnośnik ale na 35m2 trochę cienko to widzę- ja osobiście mam kanał w takim właśnie metrażu .
Idealne połączenie dla mnie to 2-gi garaż z podnośnikiem -ale to pieśń przyszłości ;-)

TCP

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w kuj-pomorskim ;)
Dzięki wszystkim za odpowiedz,co do wysokości garażu to jest 4.70m w najwyższym punkcie,4.40 w najniższym(trochę spadu się przyda,nie wiadomo jakie zimy jeszcze nas zastaną) więc dlatego też nad podnośnikiem myślę.Fakt wiecej papierów co do np 60m2,ale przeszkadzał fundusz a nie chce Mi się już robić czegokolwiek w starym blaszaku zimą.. ;p

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja to proponuję zrobić kanał z podnośnikiem, a pod sufitem zamontować suwnicę... nie wiadomo co się kiedy przyda, a jak się ma to się ma...:rolleyes::D
A i ewentualnie przed garażem postawić dźwig...:rolleyes::D

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Bardzo fajna koncepcja. Może nie od razu suwnica ale gość u którego robiłem miał właśnie wstawione wzmocnienia w górnej belce i wypuszczony hak na wciągarkę do wyjmowania silnika. Raz korzystałem i popieram.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Kanał potrzebny do prac co ganiamy często góra dół, do sprawdzenia zawieszenia, stuków, szarpanie autem. Na podnośniku tego nie zrobimy. No i trochę bezsens podnosić auto bez osłony do samej wymiany oleju.
Do reszty prac tylko podnośnik lecz nie wycierać dupy szkłem i kupić od razu 4T bo nie tylko ma lepszy udźwig ale większy rozstaw kolumn co bardzo wkurza jeśli nie można porządnie otworzyć drzwi.
Kanał i podnośnik póki jest pierdolnik, bo potem będziesz żałował i ci się nie zachce.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Ja mam dużo robót gdzie ganiam góra dół i nie wyobrażam sobie tego czekania na podnoszenie i opuszczeni samochodu dlatego mam kanał . Nie ma złotego środka musisz zastanowić się co będziesz najczęściej robił .

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Jako amator składający sobie auta - po całym dniu zapier... pod górę i w dół tylko podnośnik. A to ciężko auto upchnąć i brzuch przecisnąć, a to zlazłeś i zapomniałem tej cholernej 10, to wyłazisz, włazisz i znowu jej nie masz bo coś tam ;)
Planuję budowę garażu większego i będzie tam podnośnik. Może i kanał zrobię jako dodatkowo - bo chciałbym mieć koło 70 metrów. Ale na pewno nie tylko kanał.

Do góry Bottom