• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odwieczny dylemat Podnosnik vs kanal?

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Dzięki wszystkim za odpowiedz,co do wysokości garażu to jest 4.70m w najwyższym punkcie,4.40 w najniższym(trochę spadu się przyda,nie wiadomo jakie zimy jeszcze nas zastaną) więc dlatego też nad podnośnikiem myślę.Fakt wiecej papierów co do np 60m2,ale przeszkadzał fundusz a nie chce Mi się już robić czegokolwiek w starym blaszaku zimą.. ;p

Cześć,

powiem tak - jeżeli tylko finans i miejsce pozwalają, to najlepszym rozwiązaniem jest podnośnik :)

Co do wymiarów garażu - przesyłam Ci rysunek (rzut z góry), ile miejsca jest potrzebne na podnośnik - tu akurat na przykładzie REDATS L-200.

Wiesz, zawsze możesz zrobić i to i to ale jakbym miał wybierać jedno to podnośnik, zawsze to sucho ciepło i na odpowiedniej wysokości. :)

I tak jak kolega Krispar pisał - niech ten podnośnik ma przynajmniej te 4 tony.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Podnośnik. Na kanał idę robić "za karę". Faktycznie na podnośniku gorzej się robi manewry typu odkręcanie krzyżaka kolumny kierowniczej, albo wymiana pompy sprzęgła. Kanał mam do geometrii, sprawdzania luzów itp. Dobrze się poduszki wymienia jak jest podnośnik kanałowy, aczkolwiek stopa hydrauliczna przy podnośniku też się sprawdza.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
tak samo jak Jarzi, mam i to i to i w kanale tylko pająki sobie żyją, wchodzę tam raz w miesiącu, jak dla mnie tylko podnośnik.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Ja mam 3 podnośniki i 2 kanały. Tylko rąk do pracy brak.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja to proponuję zrobić kanał z podnośnikiem, a pod sufitem zamontować suwnicę... nie wiadomo co się kiedy przyda, a jak się ma to się ma...:rolleyes::D
A i ewentualnie przed garażem postawić dźwig...:rolleyes::D

dobre ...a ja ci powiem nad kanalem suwnica.a poza garazem zwyżka.

Mam taki sam garaz. Zbudowany 3 lata temu. Zdecydowalem sie na kanal i nie byl to dobry pomysł. Kanal jest krótki 5metrow co powoduje ze przy dłuższych autach musisz wjechać poza kanal, tak zeby schody byly odkryte następnie wchodzisz do kanału i czasami potrzebyjesz przepchnac auto stojac w kanale. Nie zdarza sie to czesto ale czasem jest taka potrzeba.

W ogole gdybym mial budowac teraz garaz czy garazo-warsztat odpuścił bym sobie garaz na zgloszenie a wybudował wiekszy garaz na pozwolenie. Wiecej papierologi ale na materiały nie wydasz duzo wiecej a będziesz mial garaz np 60m2.

mam tak samo jak ty....i przyznam ze hest to nie wygodne w h..j.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja mam 3 podnośniki i 2 kanały. Tylko rąk do pracy brak.
Mam ten sam problem
Jak wam brakuje ludzi do pracy to mam kandydata: Bez tytułu.jpg

Podobno ogarnia wszystkie marki... a przynajmniej sam tak twierdzi:rolleyes: Dużo nie żre (niestety jara szlugi i to sporo- stąd pewnie brak apetytu...), niestety czasami trzeba go szukać, bo potrafi przyciąć komara gdzieś w kącie...:meh:ale ogólnie jest bezkonfliktowy, potrafi pracować w grupie... potrafi się skupić na robocie (no może poza jednym miesiącem w roku...w marcu niestety robi się strasznie podniecony, drze ryja na wszystkich i szuka zwady...:vamp::rage::punch:), może pracować na czarno... a szczególnie w nocy...:cool:
Co tu jeszcze powiedzieć...
Oferty proszę kierować na @ - naj...łoprąduwkite@poczta.pl
Na wybrane odpowie...albo i nie...:rolleyes:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jak wam brakuje ludzi do pracy to mam kandydata: Wyświetl załącznik 31363

Podobno ogarnia wszystkie marki... a przynajmniej sam tak twierdzi:rolleyes: Dużo nie żre (niestety jara szlugi i to sporo- stąd pewnie brak apetytu...), niestety czasami trzeba go szukać, bo potrafi przyciąć komara gdzieś w kącie...:meh:ale ogólnie jest bezkonfliktowy, potrafi pracować w grupie... potrafi się skupić na robocie (no może poza jednym miesiącem w roku...w marcu niestety robi się strasznie podniecony, drze ryja na wszystkich i szuka zwady...:vamp::rage::punch:), może pracować na czarno... a szczególnie w nocy...:cool:
Co tu jeszcze powiedzieć...
Oferty proszę kierować na @ - naj...łoprąduwkite@poczta.pl
Na wybrane odpowie...albo i nie...:rolleyes:

Dziwne CV :D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
toomii, a co tu się rozpisywać... ze zdjęcia widać, że to prawdziwy fachura...:rolleyes::D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jarzi, ten twój to ewidentnie podwoziowiec...:p:Da ten mój to ogarnia wyższe pułapy...:D
Jak by się tak zgrali to we dwóch ogarną cały samochód...:D
Tak, że jest temat do przemyślenia...:rolleyes::p:D

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
kiedyś słyszałem "mam dobrego pracownika naprawdę stara sie, kumaty i w ogóle... trochę kradnie, ale pozatym ok"
chyba nie ma co wybrzydzać

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Robiłem z nim kiedyś.Był doradcą serwisowym i szefem pijaru w jednym

Załączniki

• PART_1572986774320.jpeg
    PART_1572986774320.jpeg
    151,5 KB · Wyświetleń: 21

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Kanał w dzisiejszych czasach to przeżytek. Liczył ktoś koszty wybudowania kanału?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Przeżytek nie przeżytek ale lepiej mieć jak nie mieć.
Kiedyś warsztat tylko sie z kanałem kojarzył a jak byl dlugi na dwa auta to juz mechanik we wsi byl uznawany za dobrego fachowca:D

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Tak ale to było kiedyś. Kiedyś w polu koniem orali.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
a bo widzisz ty juz Poznania blizej inna technologia.

Ja u siebie mam kanal .podnosnik .ale przed warsztatem jeszcze mi sie marzy zwyżka do takich szybkich tematow w miedzy czasie.

Do góry Bottom