• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ogrzewanie garażu

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Chyba że na jakieś automatyce co ustawia panel pod słońce ale to pewnie grube $

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Wiadomo że tak jest ale optymalny stały kąt na pewno jest wyliczony dla danej szerokości i wysokości geograficznej. Z panelami ustawianymi wg słońca to trzeba było by poczytać jakieś kalkulacje ile procentowo wzrasta wydajność i czy to się kalkuluje. To są mechanizmy ruchome narażone na czynniki atmosferyczne więc na pewno nie są tanie a i z trwałością może być różnie.

Punktów
0
Stoje z identycznym problemem odnosnie ogrzewania garazu. Do tej pory uzywalem promiennika gazowego "sloneczka", super sprawa bo szybko jest cieplo ale problem z wilgotnoscia jest, po scianach leci woda. Co myslicis by zastosowac dodatkowo osuszacz powietrza na prad?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
osuszacz na prąd to lepiej ogrzewanie na prąd plus fotovoltaika

Punktów
0
Fotovoltaika odpada za duży koszt.
Znasz się na wentylacji? W jednym górnym rogu mam kratkę wentylacyjną 150x150 ale to nie zdaje egzaminu

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ja używam nagrzewnicy na ropę warsztat jakieś 15m na 6m. Szału nie ma ale da się robić koszta spore ok 100zl na prawie dwa dni robocze i to mocno robocze od 8 do 21-22. Wcześniej grzalem piecen na przepalony olej zrobiony z butli gazowej... (Jak by ktoś chciał mogę sprzedać) ale cały rok zbieralo się olej a czasem w zimę brakowalo ale piecyk był prawie biały z temp. Najważniejszy jest dach... Musi być szczelny i najlepiej ocieplony jakaś welna mineralna tam są największe ubytki ciepła no i szczelne wrota do piekieł...

A propo kolega z góry chyba zapomniał wogole założyć dachu :p

Do góry Bottom