• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie podłogowe w warsztacie.

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Będę zmieniał wylewkę w warsztacie i myślę nad położeniem ogrzewania podłogowego. Czy ktoś ma takie rozwiązanie i może się wypowiedzieć na ten temat.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
W chałupie ma moja lepsza połówka. Grzeje lepiej niż jakikolwiek kaloryfer, bo ciepło i tak ci idzie do góry, więc nie grzeje punktowo koło ściany, tylko po całości pomieszczenia, no bo generalnie to podłogówkę to się kładzie na całej podłodze.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Nie wiem czy to dobry pomysł...
W domach na podłogówkę leję się wylewkę o grubości ok 6cm, a do warsztatu musisz dać min 10-12cm. Pytanie czy ogrzewanie podłogowe będzie efektywne przy tej grubości wylewki?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
8cm w garażu to nie to samo co 8cm w warsztacie...

i jeszcze jedna, najważniejsza moim zdaniem kwestia. podłogówka czy zwykły kaloryfer to raczej wolne ogrzewanie dobre do domu. większość czasu drzwi i okna są zamknięte i nie ma wielkich zmian temperatury. warsztat czy inna hala to miejsce gdzie często się otwiera bramę o dużej powierzchni. wentylacja też jest o wiele wydajniejsza niż w domu. tutaj raczej trzeba kierować się w coś "szybszego" czyli moim zdaniem coś z nadmuchem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Podłogowka miałaby sens gdyby auto wstawiać na kilka dni lub tygodni bez otwierania bram, np jakaś renowacja od podstaw.
W normalnym warsztacie tylko nadmuch.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Mam w chalpie od lat super sprawa. W zeszłym roku zakupiłem takie rury solarne i one teraz jak jest słońce grzeją podłogi. A jak niea słońca to piec

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Podłogowka miałaby sens gdyby auto wstawiać na kilka dni lub tygodni bez otwierania bram, np jakaś renowacja od podstaw.
W normalnym warsztacie tylko nadmuch.
Masz i się nie sprawdza ? Są ludzie którzy mają i są bardzo zadowoleni

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
W domu podłogówka to najlepszy sposob na ogrzewnie. W warsztacie wg mnie to się nie sprawdzi. Bo po pierwsze posadzka musi być dużo grubsza, a po drugie w warsztacie co chwila coś kapie na podłogę. Podłogówka będzie powodować to że opary z tych olejów i innych płynów będą krążyły w powietrzu. Nie jest to za zdrowe.
Ktoś napisał że najlepszy będzie nadmuch i chyba ma rację.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Masz i się nie sprawdza ? Są ludzie którzy mają i są bardzo zadowoleni
Mam w domu i widzę co się dzieje przy dłuższym otwarciu drzwi na oścież. Żeby temperatura wróciła do normy potrzeba czasu. Tak samo, jak już się ją włączy na okres zimowy to bez sensu jest np wyłączanie na czas gdy nikogo nie ma w domu bo ponowne nagrzanie podłóg zabiera sporo czasu i energii - lepiej jak pracuje w trybie ciągłym.
Na warsztacie mam system mieszany, tj. dmuchawa + grzejniki. I tam gdzie jest dmuchawa to wystarczy naprawdę parę minut i jest ciepło.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ile ludzi tyle opinii. Ja mam nadmuch i wkur...a mnie ten szum. Bo ostatnio robiłem elektrykę w aucie i musiałem wyłączyć bo zagłuszała mi pstrykanie przekaznikow.
Opiszę Ci jak to u mnie wygląda. Podłogowa zrobiona 20 lat temu gdy miałem zwykły pięć węglowy. W łazience o wymiarach 6x4 podłoga wybrana na metr. 20 cm styropianu i 70 cm betonu. Taki bufor ciepła. Jak się nagrzeje to trzyma tydzień. Ino trza to nagrzać. Reszta zrobiona dużo płycej. Ale widzę miny gości co przychodzą. Jak stanie na podłodze to taka bloga moja się robi. Tzn opis dotyczy domu. Ale jak bym robił wylewki na warsztacie to na pewno.podlogowka

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom