• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ogrzewanie warsztatu 2022

solart

Początkujący
Punktów
0
Wszystkie systemy grzewcze muszą ogrzać powietrze, które natychmiast ucieka - bez sensu.
Natomiast promienniki kwarcowo-halogenowe emitują ciepło w postaci fali elektromagnetycznej (fali słonecznej) , ciepło wyzwala się dopiero wtedy gdy pada na jakieś ciała, materię, ludzi i inne przedmioty.
Ciepło zawarte w tej fali nigdzie nie ucieka, musi grzać tam gdzie pada, może tak grzać i na zewnątrz budynku ponieważ nie ogrzewa powietrza. Proszę to wszystko zrozumieć.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ja stary piec wywalę. Jakoś na wiosnę robię sobie i cos tak czuję, że w plecy grzeje. Ja ci się obracam a tam olej się przelał i jara się jak cholera. Dwie gaśnice 4 kg i dwa dni odkurzania w aucie które robilem

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Wszystkie systemy grzewcze muszą ogrzać powietrze, które natychmiast ucieka - bez sensu.
Natomiast promienniki kwarcowo-halogenowe emitują ciepło w postaci fali elektromagnetycznej (fali słonecznej) , ciepło wyzwala się dopiero wtedy gdy pada na jakieś ciała, materię, ludzi i inne przedmioty.
Ciepło zawarte w tej fali nigdzie nie ucieka, musi grzać tam gdzie pada, może tak grzać i na zewnątrz budynku ponieważ nie ogrzewa powietrza. Proszę to wszystko zrozumieć.
ile kw na zdjeciu ?

solart

Początkujący
Punktów
0
mysle nad takim 3kw , wystarczy na 35 m2 ?
Oczywiście , że wystarczy. lecz kiedy chce się grzać punktowo większej powierzchni, na pewno
lepsze są większe np 4 kW z dwoma lampami. Szczególnie , że można włączać każdą lampę z osobna - najprostrzab regulacja mocą.
Automatyczne połączenie postów:

Niezbyt, jak pracujesz to w tułów i tak ci będzie ciepło albo i gorąco, jak już to marzną dłonie i stopy.
to trzeba kupić taki przenośny profesjonalny i dobrze nakierunkować

Załączniki

• Solart-S1B-P.jpg
    Solart-S1B-P.jpg
    19,9 KB · Wyświetleń: 0
  • M2H-P.JPG
    M2H-P.JPG
    62 KB · Wyświetleń: 0
  • Nowy-1.JPG
    Nowy-1.JPG
    1,3 MB · Wyświetleń: 1
  • Solart M3H-P 5.jpg
    Solart M3H-P 5.jpg
    36,2 KB · Wyświetleń: 1
  • Solart M2H - P  6 — kopia.jpg
    Solart M2H - P 6 — kopia.jpg
    20,2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnia edycja:

AleksanderWróbel

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Wrocław
Jak i poprzedniej zimy gazem, w biurze 14 stopni i poczekalnia przy grzejniczku a na hali szybko do roboty 7 stopni żeby tylko klucze do rąk nie przymarzały bielizna termoaktywna czapeczka i jakoś leci

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Ogłoszenie ładunku do transportu autentyk :

Informacje dodatkowe:
Worki z żołędziami. Worki 40-50kg szt. Ogólnie będzie 3 tony całości. Załadunek ręczny rozładunek ręczny. Będą ludzie do załadunku i rozładunku.

Tyle w temacie, chyba, że ktoś wie co się robi z żołędzi...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Przerzuce temat kolektorow tutaj.
Dziś powiesiłem na ścianie na prętach. Ściemni się trochę to ustawie je na laser zutuje jeden z drugim i przykrece na kotwy chemiczne. Ino jestaly problem byłem święcie przekonany, że dziś piątek a tu sobota. Także wiercenie pod kotwy po długim weekendzie

Załączniki

• IMG_20221029_133358.jpg
    IMG_20221029_133358.jpg
    4,9 MB · Wyświetleń: 28

WaspBee

Nowy
Punktów
0
Od nowego roku w w Warszawie szykujcie się także na wymianę kotłów do ogrzewania.. Ja np. musze wymienić piec nadmuchowy zgodny z Ekoprojektem, który wchodzi w życie z dniem 1.01.2023r..

solart

Początkujący
Punktów
0
5,58 kW - grzeje tylko strefę pracy , nie całą halę
Przepraszam, źle się wyraziłem. Grzeje tą strefę przez pochłanianie ciepła z fali elektromagnetycznej, czyli odbiór bezpośredni bez udziału powietrza w danej przestrzeni. Następnie te nagrzewane ciała szare natychmiast oddają ciepło do przestrzeni przez konwekcję- czyli następuje ogrzewanie powietrza. Jeśli drzwi nie będą otwierane przez jakiś czas to powietrza znacznie się ogrzeje. Takie podwójne ogrzewanie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Z tą wymiana pieców to też srake robią. Mnie czekała wymiana podajnikowca na podajnikowca z tabliczka. Mama przeszła na gaz dała mi identyczny piec z tabliczka

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Rury zamontowane. Wstanę rano i założę pod spód ekrany. Zdam relację

Załączniki

• IMG_20221102_184614.jpg
    IMG_20221102_184614.jpg