• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Tylko się nie śmiać … ze starego Ogra

Od 2 tygodni siedzę i myślę ,szukam i….
Zaczynam poważnie rozważać kwestie ogniw fotowoltaicznych
Zakładając ,że instalacje wykonam samodzielnie ogniwa kupię u ryż-owca ,jedynym zakupionym elementem był by regulator ładowania z przetwornicą .
Moc zainstalowanych ogniw około 3 KW powinna dać ciepełko z zasobnika ….
Jednak jak to się sprawdzi w naszych warunkach ? tego nie wie nikt ,a koszt instalacji po obniżeniu kosztów i tak wypada na poziomie 12 000
Myślał ktoś o czymś takim…?

Witam.
Podobno myślenie ma przyszłość, grosik do grosika i będzie można pracować za darmo, tylko dla przyjemności.:)
Pozdrawiam.

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Aktualnie ogrzewam CO na węgiel kamieny. Ale cos będę myśleć o nadmuchowym bardziej wydajny będzie w warsztacie i mniej obsługowy.

Pucek

Gaduła
Punktów
14
Miasto
Warszawa
A co powiecie o takiej nagrzewnicy olejowej: https://www.motointegrator.pl/produkty/1200316-nagrzewnica-olejowa-master-b100ced ?? Kiedyś miałem elektryczną o mocy 4kW i dobrze grzała, ta tutaj ma 29kW!
Da radę ogrzać pomieszczenie o powierzchni 120 m kw i wysokości 3m? Ona jest bez odprowadzania spalin, to znaczy, że trzeba jeszcze do tego podłączyć ciąg wentylacyjny?
Komina nie ma gdzie podlaczyc, spaliny ida razem z cieplaem, konieczna dobra wentylacja ktora przynosi straty cieplne.

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
warsztat 2 wjazdy 100 m2 piec CO podłączony pod ziemią do domu ogrzewa praktycznie całą noc temperatura to około 15-17
można spokojnie więcej kaloryfery skręcone na 1.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Ogrzewanie nadmuchowe jest najmniej energochłonne. Powietrze w budynku waży niewiele gramów. Ogrzanie go wydajną nagrzewnicą to nie problem małym nakładem energii. Ma też swoje minusy - narzędzia są zimne jak cholera , mury wilgotne i w nocy może wejść mróz. Do tego dochodzi ciągły konkretny ruch powietrza - usta suche , twarz czerwona, huk wentylatora - ogólny dyskomfort, ale redukcja kosztów ogrzewania o połowę , zależne od ocieplenia budynku.

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
koledzy ja ma zwykły piec i centralne w dwóch warsztatach zrobiłem palnik na olej i na razie dobrze to hula.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ja planuje zmienić na piec centralny i do tego nagrzewnice wodna , ponoć to dobrze daję radę ☺

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Mam taką volcano 30kW, hala 220 mkw , trochę jest mała, muszę ostro dawać z wentylatora jak się bramy 4x4 metry otwiera. Mogłem kupić taką 60 kw , kosztowała raptem 300zł więcej. Miałem też chłodnicę od stralisa taką wielką metr na metr , więcej z tego huku niż pożytku, zbyt gęsto żebrowana jest samochodowa i ciąg powietrza czuć w odległości 2 metry. Warto zaiwestować w oryginały - mają kopa. Chętnie sprzedam moją - jest roczna zalana petrygo.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
kupił bym ale muszę policzyć moje metry :) i zmianę ogrzewania planuje po nowym roku , bo w tym roku nie będzie zimy

Zbyhu88

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
a słyszałem również o pompach ciepła. Znacie kogoś kto ma i jak się u niego sprawdza w Polskich warunkach.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Kompletnie nieopłacalne. Poczytaj w necie znajdziesz temat o człowieku który zainwestował w instalację pompy 150 tys zł , ciągle coś nie grało, o opłacalności nie wspominając , założył sprawę w sądzie firmie wykonawczej. Powołani biegli z zakresu fizyki , termodynamiki i Bóg wie czego. Uzasadnienie wyroku: pompa ciepła jest ekonomicznie nieuzasadniona w Polskich warunkach klimatycznych i przy aktualnych cenach prądu.

Człowiek nie jest w stanie wytworzyć energii , może ją tylko przetwarzać.
Zamiana prądu w ciepło - dobre ale w skandynawi , gdzie mają 300 tam na rzekach i kWh po 7 gr

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja mam CO na węgiel i jest ok. Chyba najtaniej. Są też tacy co grzeją segregując śmieci : na te co palą w dzień i w nocy :D

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Mam taką volcano 30kW, hala 220 mkw , trochę jest mała, muszę ostro dawać z wentylatora jak się bramy 4x4 metry otwiera. Mogłem kupić taką 60 kw , kosztowała raptem 300zł więcej. Miałem też chłodnicę od stralisa taką wielką metr na metr , więcej z tego huku niż pożytku, zbyt gęsto żebrowana jest samochodowa i ciąg powietrza czuć w odległości 2 metry. Warto zaiwestować w oryginały - mają kopa. Chętnie sprzedam moją

co masz na mysli oryginał ? valcano czy j coś z bardziej górnej półki ?
bo mam zamiar na dniach kupić jakąś nagrzewnice , warsztat mam 80 m kwadratowych 5m wysokosci w najwyszym punkcie

Ostatnia edycja:

Grzesiek38

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pruszkó1
A co wy myślicie o ekogroszku? Czytam coraz więcej dobrych opinii i się nad tym zastanawiam. Dostawcę w sumie już mam, bo ojciec palił węglem od Sovillo i wiem że to był dobry wydajny towar, prawdziwy węgiel z polskich kopalni. Sprawdziłem, że ekogroszek mają też w ofercie i to w dobrych cenach, a nawet przez internet można zamawiać, co by mi pasowało.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Uważajcie z piecami na przepracowany olej !!!
W stolicy, są kontrole straży miejskiej i ochrony środowiska. Jak Cię złapią że palisz tym olejem, to najmniejszy wymiar kary to 5000zł. Mnie udało się uniknąć kary. Powaliło ich z tymi przepisami. Samochód i to co on produkuje,to odpady podlegające ścisłym rozrachunkom.

Do góry Bottom