• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
U mnie wyglada to tak jak na foto. Piec stoi w szopce obok ale i tak daje rade. Razem ogrzewa ok 60 m2. Filtracja i odwadnianie robie oddzielnie. Jedyny minus to podłoga upier... W oleju.
Zero dmuchawy prądu ruchomych elementów. Czysta fizyka

Załączniki

• P_20180123_181558.jpg
    P_20180123_181558.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 118
  • P_20180123_181607.jpg
    P_20180123_181607.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 112

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
w zbiorniku robi się więc kosze wlewowe z siatki drobnej oczka 0.1mm, na dnie osadnik wody ze spustem i tyle. Ja ciurek "paliwa" ustawiam raz i już tak do końca dnia. czyścimy raz co rano, paliwo uzupełniamy wieczorem by "uspokoiło" się do rana by zlać wodę i jazda. 20to temperatura standardowa przy -5 na dworze i spalaniu 15l na dzień 12h. Przy -25 na dworze też mamy 20 tyle, że spalanie około 20l cieczy ciepłodajnej. Tyle. Dymu brak bo działam w centrum miasta. Ludzie się dziwują ze tak ekologicznie w warsztacie grzeją i nie dymią a domki woków czadu dają aż oczy zachodzą.

Więc ciemnoty typu popiół, bród woda i zapchany wlew należy wsadzić między bajki pod warunkiem, że komuś się chce głowy używać i udoskonalić swój sprzęt.

Jeszcze jedna dla mnie śmieszna kwestia to fakt iż 20 tyś zł miało by postawić warsztat na skraj bankructwa. Z całym szacunkiem. Jeśli taka kasa zaburza równowagę finansową to słabo. Mega słabo.

Na jakiej podstawie 20 tyś skoro kara ustawowa to 5 tyś zł.

Ja akurat mam piec z płaszczem wodnym. Trudno było ustawić odpowiedni taki sam płomień. Więc albo piec się gotuje , albo ma 50 st. C.
W tych warsztatach pracowało po 2 osoby i raczej to były blaszaki niż warsztaty.
Nie pisz o udoskonalaniu sprzętu , bo patelni nie da się udoskonalić. Wejdź na forum elektroda.pl i zobacz jakie ludzie mają profesjonalne palniki do przepracowanego po 5-6 tys zł- samoróbki , z podgrzewaczami pompami , czujkami płomienia, wtryskiwaczami , świecami żarowymi połączone z kompresorami , by lepiej i dokładniej rozpylać paliwo. Nie piszę tutaj już o piecach MTM które są stricte do oleju przepracowanego - ale nie posiadają homologacji.

To co Ty masz to jest upadanie kropli na rozgrzaną blachę - czyli coś w rodzaju koń na blachę lał , a inni myśleli że to muzyka.
Napisał ktoś wyżej , że cała podłoga jest w oleju - i tu się zgadzam całkowicie, bo i ściany potrafią być w oleju.

Na temat ekologii nie masz zupełnie pojęcia, bo skoro uważasz , że z komina nie leci dym , to jesteś eko. Oświecę Cię więc - W oleju przepracowanym jest mnóstwo trujących substancji , metali ciężkich , związków siarki , azotanów i innych węglowodorów aromatycznych. Jest tam cała tablicy Mendelejewa. Dlaczego - przecież to tylko olej. Niestety w czasie eksploatacji odłożyły się w nim wszystkie te najgorsze substancje pochłonięte z paliwa , powietrza i niepełnego spalania. Tam jest cała esencja syfu.

Myślisz , że ogień załatwi wszystko i w procesie utleniania rozłoży je na CO2 i parę wodną. Masz absolutną rację , ale do tego potrzeba ponad 1500 st. C. - a takiej temperatury nie osiągniesz kapaczką. Dlatego też olej oddaje się do utylizacji i jest on spalany w specjalnych piecach przystosowanych tylko do tego.

I na koniec mała puenta - coś co może zapamiętasz na całe życie - najszkodliwsze , najbardziej niebezpieczne dla zdrowia i życia jest właśnie to czego nie widzimy :) , nie cząstki sadzy fruwające w powietrzu , tylko właśnie te substancje , które przywierają do tych cząstek i wpadają do płuc . Sadzą się rozkłada , to tylko węgiel , ale reszta zostaje na stałe.

Dzisiaj jak wpada kontrola by sprawdzić czy nie palisz w piecu butelkami i oponami - nie patrzą wcale na palenisko i to czym aktualnie teraz palisz. Pobierają próbkę sadzy ze ścianki wewnętrznej pieca , trafia ona do laboratorium i przychodzi wynik ekspertyzy, w którym jest wyszczególnione co było spalane i w jakiej ilości procentowej. Zmądrzyli się , wiedzą już , ze ludzie wieczorami palą folią i obierami z obiadu.
W Krakowie też palili przepracowanym i warsztaty zlikwidowali. Po kontrolach środowiskowych przyjdą kontrole skarbowe , później PIH , PIP i cholera wie kto jeszcze. Spytają skąd jest ten olej przepracowany, gdzie jest olej kupiony i faktury na niego, skoro wymieniony to został zalany świeży , gdzie jest karta przekazania odpadów do utylizacji. Ilości muszą się zgadzać, proszę pokazać rachunki fiskalne na to że ludziom wymieniłeś olej i wlałeś do samochodów.
No i tutaj zaczną Ci się robić wielkie oczy, a oni dojdą do prawdy, to nie są tępi ludzie jak niektórym się wydaje.

Ostatnia edycja:

SCS

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Nowa Sól
IMG_20180123_111013.jpg na poczatku grudnia kiedy pracy malo bylo zrobilem taka koze z tego co znalazlem w warsztacie. Butla 100l po lpg i pare katownikow. Do tego rekunpetator powietrzaz nadmuchem zalozony na komienie. Rury wylotowej z niego nie idzie zatkac tak grzeje. Zreszta obudowy pieca lepiej nie prubowac dotykac. Mam hale o powierzchni 360 mkw i wysokosci 7 do 8 metrow. Ze wzgledu na wielkosc nie staram sie jej nagrzc tylko utrzymac temperature. Mi wiecznie cieplo. Wczoraj przy -2 na dworze w srudku od rana +4 stopnie po godzinie maks dwoch temperatura utrzymywala sie na poziomie 10-12 stopni.

autocom2013.3

Gaduła
Punktów
36
Miasto
Kraków
Ja zrobiłem znajomemu
taki oto układ ogrzewający:

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
trochę słabo tak blisko piec zderzaka i lamp :/ idziesz na kawę wracasz a tu zderzak w płynie na ziemi leży :D.
Zmądrzyli się , wiedzą już , ze ludzie wieczorami palą folią i obierami z obiadu.
akurat obierki po ziemniakach ususzone maja to do siebie ze bardzo dobrze czyszczą komin i piec działają jak tzw. kominiarz bądź spalacz sadz może nie do końca przepala te sadze, ale bardzo dobrze suszy komin i piec

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
niech palą czym chcą. Ja mam porządek wokół pieca, nie dymię i mam w poważaniu co robią inni. Skoro ktoś porządku nie potrafi utrzymać i wytrzeć rozlanego oleju to przepraszam.

W kwestii tego co jest w kominie nie chcę dyskutować bo wiem co tam jest. Szkoda tylko, że mechanicy tną dpf'y i jakoś im to nie przeszkadza tylko kasa ma się zgadzać. Więc ja mam takie samo podejście. Kasa ma się zgadzać;]

Hihi

Początkujący
Punktów
4
ja grzeję czarnym złotem z pieca nadmuchowego i na warsztacie mam minimum 20*c. Owszem po długich przestojach jest zimno. Do przebierania i jedzenia mamy "karmnik" w którym nagrzejesz w 3 min promiennikiem. Na warsztacie nagrzeje się szybko. 500m3 kubatury, 100m2. (..)
Witam. Mam w zasadzie zbliżona powierzchnię stąd jawi się pytanie. Jakiej mocy jest twój piec nadmuchowy? Nie chciałbym przedobrzyć..

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a u mnie znowu straz miejska byla i sprzwdzała czym pale !
w łodzi szaleja na punkcie oleju przepracowanego wiec ..pale węglem
i KOPCE JAK LOKOMOTYWA a jak kiedys miałem na przepracowany zero dymu
i było źle teraz dymi i jest dobrze hehehehe

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Ja wymieniłem stary piec c.o. węglowy na elektryczny. Na pewno będzie drożej ale wygoda i czyściej wew. i oczywiście ekologicznie .

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Zeby wytworzyć ileś tam prądu trzeba spalić ileś tam wungla i przy okazji zutylizawać coś tam jeszcze

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
I nie wiem czy tu nie ocieramy się o teorię względności. :)))
Myślę, że gdyby rząd dotował gaz aby cena była przyjazna dla odbiorcy a węgiel do nowoczesnych elektrowni to może w efekcie mielibyśmy czyste powietrze.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Tu chodzi tylko o kasę. Gdybyś do oleju przepracowanego miał opłaconą akcyzę to uwierz mi, że mogli by cmoknąć Ciebie w pawie oko;]. Straszą strażnicy, że podczas kontroli jak będziesz się stawiał to zgłoszą to do urzędu skarbowego. Niby po co. Ano akcyza. Tyle tylko, że podobnie jak z "kurewstwem" państwo nie może pobierać podatku podobnie i tu troszku słabo. Więc walczą ze strefą której nie mogą uregulować. Najprościej napuścić "zielonych".

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
swiete słowa ,,,, wiem bo z nimi walczylem i jest jak jest teraz mam ich w no wiesz :D:D:D:D:D KOPCE I SMRODZE
A ONI PRZYCHODZĄ NOTUJA I WYCHODZA :D:D:D:D:D:D

Punktów
0
Witam forumowicze!
Jak tanim kosztem nagrzać mały warsztacik 20mkw? Spedzam tam około 2-3 godzin dziennie majsterkujac hobbystycznie. Myślałem nad piecykiem naftowym, czy zda to egzamin? Aktualnie posiadam nagrzewnice gazową i smród mnie zabija.
Pozdrawiam

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
albo stare autobusowe webasto. przeciętnie 15-25kw w zależności od egzemplarza. Ja miałem w garażu 17kw i było super, szybko nagrzało bez zapachów, a potem poł mocy i git;]

Do góry Bottom