• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
A ja to jestem takiego przekonania że jak się robi to jest ciepło .A jak w H
.. się wali to i przy piecu będziesz stać to i tak zmarzniesz:D ja np.ugrzeje się przy besterze:) jak coś pospawam toi szluga przypale a jak za pazache wleci to już jak na Karaibach się jest.:D

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
No dobra jeżeli nie można korzystać z pieców na olej przepracowany na terenie ue to czemu jest tego od pyty w sprzedaży ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Zima na warsztacie staramy się mieć minimum 12 stopni. Wyjątkiem jest hard sezon wymian opon gdy drzwi się nie zamykają praktycznie. Najmniej mieliśmy 6-7stopni. Zimą poza sezonem to 14-17stopni. Ogrzewanie:
Piec na paliwo stałe (drewno i węgiel), na ścianach grzejniki + na jednym stanowisku nagrzewnica z nadmuchem podłączona do pieca.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
A ja sobie walnąłem w socjalu dla moich mechesów dwa klimatyzatory. Jeden 2.8 kw , który mnie bardzo rozczarował i za dwa dni kupiłem drugi 7,5 kW :)
No ten drugi już zamraża. Mają funkcję grzania, dają radę. Podejrzewam , że zimą będą chodzić. Na pewno do 31 grudnia , puki prąd jeszcze w normalnej cenie, a później olej opałowy i drugi piec w razie ostrych mrozów na węgiel.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Pany jak się sprawują nagrzewnice podłączone do centralnego? Jaka musi być temp cieczy, żeby miało to sens? Zima idzie a grzejniki faviera nie dają takiego efektu jakbym chciał... Płacę między 3 a 4 tys za sezon za gaz wyłączając piec na weekendy (hala 50 mkw). Czy opał będzie tańszy? Przepracowany olej i węgiel odpada ze względu na uroczych sąsiadów.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ja mam w centrum łodzi warsztat i pale groszkiem i nawet straż miejska mowi ze nikt i nic mi nie zabroni bo wegiel to legal :D:D:D:D

a wpadają 2x3 w tygodniu bo donosy są raz nawet straz ogniowa podjechala hihihi

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
ja mam w centrum łodzi warsztat i pale groszkiem i nawet straż miejska mowi ze nikt i nic mi nie zabroni bo wegiel to legal :D:D:D:D

a wpadają 2x3 w tygodniu bo donosy są raz nawet straz ogniowa podjechala
A jaki masz piec? Rozpalasz od góry czy od dołu?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
spoko. jak masz 60 na piecu to już z 2 metry od nagrzewnicy za długo nie postoisz.

A jak z komfortem? A hałas? No i jak się to ma do rachunków?

a wpadają 2x3 w tygodniu bo donosy są raz nawet straz ogniowa podjechala hihihi

Ile mkw masz na hali i ile za sezon płacisz?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
mam takie dwie dmuchawy jak Tomek wierz mi nie ma tragedi tam są nowego typu silniki ciche i mało pądu pobierają
a wegla spaliłem ok 2-3 ton na zime ...metrów mam chyba ze 100 i nie ocieplony dach bo czesu nie było

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
volcano 30kw i 20 kw mam dwie

u mnie 50 stopni na piecu i naprawde jest fanie
przy 60 bedzie za gor ąco

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Jutro hydraulik ma przyjść i powie jak on to widzi.

Też Volcano oglądałem. 1300 ze stelażem i sterownikiem kosztuje, więc cena do przyjęcia. Tylko boję się żeby piec dał radę bo to jednak staruszek, ale chyba jeszcze polskiej produkcji.

Do góry Bottom